Skip to content

Festivalul DokStation aduce documentare despre Depeche Mode, Gorillaz, Pavarotti, Foals si Aurora, in aer liber intre 17 si 20 septembrie.

DokStation Music Documentary Film Festival este singurul festival de productii documentare muzicale desfasurat in Bucuresti, conceput astfel incat sa atraga spectatori din diverse sectoare ale capitalei, combinand doua dintre cele mai populare arte: filmul si muzica.

A cincea editie a festivalului are loc intre 17 si 20 septembrie 2020 si aduce in prim-plan documentare cu si despre Depeche Mode, Gorillaz, ZZ Top, Aurora, Foals sau Pavarotti, cele mai multe dintre ele fiind prezentate in premiera nationala.

De obicei, filmele documentare muzicale si concertele live sunt proiectele pe cladiri cu istorie si traditie, dar si in spatii neconventionale. Anul acesta, proiectiile vor avea loc in aer liber, la Gradina cu filme si DESCHIS Gastrobar, iar accesul va fi gratuit in baza unei rezervari prealabile, online pe eventbook.ro.

Programul editiei din acest an al festivalului DokStation este disponibil pe www.dokstation.ro.

Printre documentarele muzicale proiectate in premiera nationala se numara cele despre diferite vedete pop si rock, filme precum „Gorillaz: Reject False Icons”, „Once Aurora” sau „ZZ Top: That Little Ol’ Band From Texas.” 

Regizat de Denholm Hewlett in 2020, „Gorillaz: Reject False Icons” surprinde instantanee din viata de muzician in turneu si din studioul de inregistrari, avandu-i ca focus principal pe co-fondatorii trupei, Damon Albarn si Jamie Hewlett.

Pe parcursul a trei ani, Hewlett a urmarit indeaproape fiecare miscare a formatiei Gorillaz, documentand inregistrarile pentru doua albume de succes, precum si un turneu international. Filmul de debut al acestuia contine filmari exclusive, in care virtualul se imbina cu realul, pentru a surprinde haosul vietii de artist.

Documentarul „Once Aurora” o urmareste pe artista norvegiana Aurora Aksnes timp de doi ani, pe parcursul turneului international de promovare a albumului sau de debut. 

Aceasta a fost descoperita la doar 16 ani, cand un video cu o compozitie proprie a devenit viral, iar in scurt timp viata ei s-a schimbat total, devenind vedeta pop Aurora, cu fani in toata lumea. 

Filmul documentar, regizat de Benjamin Langeland si Stian Servoss si lansat in 2019, prezinta viata si conflictele interioare ale tinerei artiste, printr-o tehnica de filmare si editare fragmentata.

In selecia DokStation de anul acesta se afla si documentarul muzical „ZZ Top: That Little Ol’ Band From Texas”, regizat de Sam Dunn in 2019.

Filmul relateaza povestea celor trei bluesmeni excentrici – Billy Gibbons, Dusty Hill si Frank Beard – una dintre cele mai importante si mai iubite formatii din lume, care reuseste sa-si pastreze aura de mister si continua sa intrige fanii, chiar si dupa 50 de ani de la formarea trupei.

Documentarul contine filmari de arhiva, marturii ale unor fani celebri si un concert intim filmat special la Gruene Hall, in Texas. Productia va putea fi urmarita pe 17 septembrie, la Gradina cu filme, incepand cu ora 22:00.

Concertul film „Foals: Rip Up The Road” prezinta portretul uneia dintre cele mai indragite trupe britanice actuale.

Documentarul a fost filmat timp de 12 luni, in care Foals au finalizat inregistrarile pentru doua albume de studio si au sustinut un amplu turneu international in America de Nord si de Sud, Europa, Australia, Noua Zeelanda si Asia, precum si concerte in cadrul festivalurilor din Marea Britanie. 

Regizat de Toby L, co-fondator Transgressive Records, si editat de Jerry Chater (Radiohead – Meeting People Is Easy), documentarul include si secvente din cele doua concerte sustinute la Alexandra Palace din Londra.

Este o productie care exploreaza rolul formatiilor muzicale in climatul actual, extremele bucuriei si izolarii din timpul turneelor, dar si pastrarea motivatiei si a inspiratiei.

Poate cel mai asteptat documentar din cadrul festivalului, „Depeche Mode: Spirits In The Forest” (2019) va avea proiectia joi, pe 17 septembrie, la Deschis Gastrobar, incepand cu ora 21:00.

Filmul in regia lui Anton Corbijn reinventeaza conceptul de documentar muzical si aduce in lumina reflectoarelor vietile a sase super fani ai trupei, din regiuni diferite ale lumii si cu pasiuni la fel de diferite. Tot ceea ce ii leaga este pasiunea lor pentru Depeche Mode si felul in care muzica le-a influentat experientele.

Potrivit Forbes, filmul „a impus un nou standard de excelenta pentru filmul-concert”. Hit-urile celebre Depeche Mode si povestile fanilor trupei se imbina armonios, scotand in evidenta capacitatea muzicii de a depasi orice obstacol si de a aduce oamenii impreuna.

Documentarul contine cadre live din timpul concertului desfasurat la Berlin la Waldbühne, in 2018. In cadrul turneului Global Spirit, trupa a sustinut 115 concerte in doi ani, cantand in fata a peste trei milioane de fani.

Pe 20 septembrie, la Gradina cu filme, incepand cu 20:00, va avea loc premiera PAVAROTTI – o incursiune aprofundata, fara menajamente, in viata, cariera si mostenirea celebrului tenor.

Regizat de castigatorul la Oscar Ron Howard, documentarul contine interviuri cu familia si colegii apreciatului tenor, precum si inregistrari exclusive, de arhiva. Din distributie fac parte Luciano Pavarotti, Andrea Griminelli, Nicoletta Mantovani, Placido Domingo, Angela Gheorghiu si Bono.

Lansat in 2019, filmul documentar spune povestea lui Pavarotti, supranumit „Tenorul poporului”, o combinatie rara de geniu, personalitate si celebritate, care si-a utilizat talentul pentru a populariza opera ca un act artistic accesibil tuturor iubitorilor de muzica. A sustinut recitaluri pe marile scene ale lumii si a cucerit inimile publicului de pretutindeni.

Programul DokStation 2020 include si trei documentare despre miscarile socio-culturale din Statele Unite.

Unul dintre acestea este documentarul remarcabil „Punk the Capital: Building a Sound Movement”, regizat de Paul Bishow si James June Schneider si aparut in 2019.

Acesta reprezinta o radiografie a scenei punk rock din Washington DC, orasul care avea cea mai mare nevoie de aceasta miscare, si se concentreaza asupra unor trupe precum Bad Brains, Minor Threat sau The Slickee Boys si asupra unor figuri emblematice ca Henry Rollins, Ian MacKaye si Cynthia Connolly.

Fanii rockului alternativ vor putea urmari documentarul „Underground Inc. – The Rise & Fall of Alternative Rock”, in regia lui Shaun Katz, care prezinta ascensiunea si declinul scenei acestui gen muzical din Statele Unite, dupa succesul trupei Nirvana.

Filmul exploreaza istoria scenei punk-rock si ofera o perspectiva unica asupra vietii artistilor care se lupta sa supravietuiasca in industria muzicala. Productia cuprinde interviuri cu numerosi muzicieni si producatori, printre care White Zombie, Queens of the Stone Age, Helmet, Clutch, Fishbone, Red Fang, Steve Albini si multi altii.

Regizat de Kevin Smokler si Christopher Boone, documentarul „Vinyl Nation” exploreaza fenomenul reaparitiei discurilor de vinil si diversificarea fanilor acestui format, din ultimii zece ani.

Renasterea muzicii pe vinil a atras un public nou, in contextul societatii americane din prezent, redefinind profilul colectionarului de discuri. Documentarul cerceteaza, de asemenea, si trendul renascentist care a dus la scumpirea discurilor, in beneficiul formatiilor celebre si in detrimentul muzicienilor independenti.

Citește în continuare