Festivalul Filmului Francez incepe astazi in 11 orase din Romania. Filmul “Proxima” cu Eva Green este prezentat in premiera
Editia de anul acesta a Festivalului Filmului Francez are loc sub deviza „Le film francais au feminin”/”Filmul francez la feminin” si propune publicului o selectie de filme care pun in valoare actrite si regizoare consacrate sau debutante.
Premiera filmului “Proxima”, cel mai recent film al actritei Eva Green, este disponibil prin intermediul festivalului
In sectiunea “Panorama” este prezentat ultimul film cu actrita Eva Green, „Proxima”, o poveste despre depasirea propriilor limite, dar si a canoanelor sociale. Filmul urmareste povestea unei astronaute care este mama singura a unei fetite de sapte ani care are nevoie de atentie, in timp ce urmeaza un antrenament fizic pentru o misiune de un an la bordul Statiei Spatiale Internationale. Singura femeie din program, Sarah se antreneaza pentru prima sa misiune spatiala, in timp ce incearca sa tina in frau frustrarile vietii de parinte. Filmul a debutat in Festivalurile de la Toronto, San Sebastian si Rotterdam.
„Portrait de la jeune fille en feu” de Celine Sciamma, premiat pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2019 va fi de asemenea disponibil pentru publicul cinefil. Filmul se intampla in 1770 si o prezinta pe Marianne, o pictorita angajata sa-i faca potretul lui Héloïse, o tanara aristocrata intoarsa de curand de la manastire care, insa, refuza sa pozeze. Astfel, Marianne va fi nevoita sa o picteze in secret.
„La bonne epouse”, de Martin Provost, o comedie despre stereotipurile anilor ’60, cu Juliette Binoche, Yolande Moreau si Noemie Lvovsky va fi proiectata pentru public. Paulette Van Der Beck le invata pe tinerele inscrise la pensionul ei de domnisoare cum sa fie bune gospodine si cum sa isi indeplineasca datoriile conjugale, insa dupa moartea subita a sotului sau, Paulette descopera ca scoala se afla in pragul falimentului. Primul ei iubit apare in peisaj, ceea ce va transforma totul intr-o palpitanta poveste despre alegerile pe care personajul principal le face, in preajma evenimentelor Revolutiei din 1968.
Doua dintre filmele din sectiunea „Cahiers du Cinema: vive les insoumuses!” vorbesc tot despre Revolutia din 1968: filmul clasic „La fiancee du pirate” de Nelly Kaplan, lansat in 1969 si documentarul „Delphine et Carole”, care transpune publicul in miscarea feminista a anilor ’70, alaturi de actrita franceza Delphine Seyrig si de cineasta elvetiana Carole Roussopoulos.
Festivalul aduce un omagiu marii realizatoare Agnes Varda, care a murit in 2019, prin proiectia ultimului sau film – „Varda par Agnes”, o desfasurare cronologica a intregii sale cariere cinematografice.
Cele mai recente realizari ale cineastei de origine franceza au fost in 2017, cand Agnes Varda aducea omagiu artei cinematografice cu „Chipuri, locuri/Visages villages”, prezentat in afara competitiei la Festival de Cannes. In acelasi an, a primit un Oscar onorific. Pentru documentarul realizat impreuna cu artistul stradal JR, devenit prieten de-a lungul itinerariului parcurs prin provinciile franceze pentru a portretiza oamenii de rand, a primit o nominalizare la Oscar in 2018.
Toate filmele sunt in franceza, subtitrate in limba romana, iar biletele sunt disponibile pe Eventbook, aici.