Incepe Festivalul International Shakespeare. Peste 160 de evenimente, montari ale regizorilor Robert Lepage, Oskaras Koršunovas, Silviu Purcarete
Cea de a 13-a editie a Festivalului International Shakespeare va avea loc la Craiova in perioada 19-29 mai 2022, iar editia de anul acesta propune spectacole de teatru realizate de catre mari regizori internationali – Robert Lepage, Oskaras Koršunovas, Silviu Purcarete.
Peste 160 de evenimente: spectacole de teatru, performance-uri, instalatii multimedia, spectacole de teatru VR, concerte, proiectii de film in aer liber, lansari de carte, conferinte si dezbateri vor avea loc in peste 20 de spatii indoor si outdoor din Craiova, au anuntat organizatorii.
Silviu Purcarete prezinta Macbett, spectacolul din viziunea lui Eugen Ionesco, pe 23 si 24 mai la Craiova, care a avut premiera anul trecut la Cluj Napoca.
Macbett-ul lui Ionesco este o radiografie si o deconspirare a unei vieti publice abrutizate, apropiate de absurd. Piesa prezinta, cu umor, viata publica animata si impinsa in haos de o ostilitate constant stimulata. „Macbeth-ul lui Shakespeare este un monstru, in acelasi timp si o marioneta, desigur, iar Lady Macbeth e si ea un monstru. Macbett-ul meu nu este un monstru. E doar la fel de las, ticalos si avid de putere ca Duncan, Banco, Glamiss sau Candor. Este un om obisnuit.” – spune Ionesco despre piesa sa acida care pune in scena goliciunea intelectuala si morala a omului.
De asemenea, la Craiova se vor sarbatori 30 de ani de la premiera spectacolului lui Siviu Purcarete „Titus Andronicus”, a doua zi dupa „Macbett”. Despre acest spectacol montat la inceputul libertatii post decembriste, Vlad Dragulescu, directorul artistic al festivalului, explica intr-un interviu ca „Titus a fost cu adevarat un moment de cotitura in istoria teatrului romanesc, deoarece cu aceasta productie practic Romania a devenit un actor important pe scena internationala de teatru”.
„Othello” in regia lui Oskaras Koršunovas este o viziune contemporana si orchestreaza o pasiune al carei sfarsit inevitabil provoaca societatile noastre, solicitand intelegere.
„Nu cred ca este posibil astazi sa punem in scena „Othello” intr-un mod traditional, deoarece traditia de a pune in scena „Othello” a fost acoperita de straturile de rasism, colonialism si patriarhat pe care astazi le consideram inacceptabile”, spune in prezentarea spectacolului Oskaras Koršunovas.
Oskaras Koršunovas priveste tragedia lui Othello prin prisma societatilor noastre devorate de frica si gelozie – acest „monstru cu ochi verzi” care se infiltreaza in mintea eroului asa cum o face pe ecranele noastre. Este o piesa carnala despre dorinta, frumusete si soarta. Este, de asemenea, o piesa politica, care ne provoaca relatia cu strainii, cu sexualitatea, cu celalalt. Regizorul lituanian creeaza atat distanta, cat si perspectiva. Spectacolul se joaca pe 22 mai.
Robert Lepage, unul dintre cei mai mari regizori din lume, deschide Festivalul Shakespeare cu spectacolul 887, pe 19 mai.
Robert Lepage isi spune povestea dincolo de Shakespeare, cu un spectacol autobiografic, „887”, cu povesti personale dar si o portretizare a unui anumit moment istoric si geografic (copilaria sa in Canada), un spectacol ca un apel la memorie, care te invita in amintirile tale, dincolo de memoria lui.
Din program face parte si productia „The Tiger Lillies joacă Hamlet”, dar si premiera spectacolului „Richard al III-lea” realizat de catre László Bocsárdi cu Sorin Leoveanu in rolul principal, o productie a Festivalului Shakespeare si a Nationalului craiovean.
The Tiger Lillies, trupa de punk cabaret, s-au intors si, asemenea bufonilor post-moderni, spun povestea lui Shakespeare despre printul indurerat Hamlet, cu propria lor intorsatura macabră. Regizat de directorul artistic al Theater Republique, Martin Tulinius, spectacolul The Tiger Lillies Perform Hamlet este o explozie de muzica si imagini – o explozie de doua ore de seductie teatrala, inselaciune, moarte, umor negru si totala inutilitate a existentei. Spectacolul se joaca pe 28-29 mai 2022.
Spectacolul „Richard al III-lea” a fost creat special pentru Festivalul Shakespeare de catre László Bocsárdi, intr-o sala nou deschisa de spectacole, Valleta Towers.
O montare interesanta a universului shakesperian este oferita si de perspectiva spectacolului in regia lui Mihai Malaimare, care il va exprima pe marele autor dincolo de cuvinte, prin intermediul pantomimei, si ii va aduce povestile in strada sub forma unor statui vivante.
Pentru editia de anul acesta, organizatorii folosesc „Naveta culturala”, calatoria de la Bucuresti la Craiova pentru spectacolele festivalului.
Iubitorii de teatru din Bucuresti vor putea calatori la Craiova in scop cultural pentru sase dintre spectacolele din cadrul festivalului, printre care show-ul „Tiger Lillies joaca Hamlet” si premiera spectacolului „Richard al III-lea” realizat de catre László Bocsárdi cu Sorin Leoveanu in rolul titular.
Plecarea se va face de la Teatrul National din Bucuresti. Spectacolele sunt programate la ora 19:00, include transportul tur-retur cu autocarul si biletul la spectacol.
Biletele pentru evenimentele din cadrul festivalului s-au pus deja in vanzare pe website-ul https://www.shakespearefestival.online.