Stagiunea online a Filarmonicii “George Enescu” prezinta un concert de Chopin si Ceaikovski cu pianista de origine romana Elizabeth Sombart
Un concert inregistrat live in 20 decembrie 2018 sub bagheta regretatului dirijor Camil Marinescu, care o are solista pe pianista Elizabeth Sombart va fi disponibil in aceasta seara, gratuit, pe canalele de social media a Filarmonicii “George Enescu” si pe canalul YouTube, incepand cu ora 19.00.
Programul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu”este alcatuit din Concertul nr. 2, in fa minor, pentru pian si orchestra, op. 21 de Frédéric Chopin si Simfonia nr. 5, in mi minor, op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski. Solista concertului este pianista Elizabeth Sombart, iar Adriana Winkler a fost concertmaistru invitat.
„Chiar daca muzica nu este un scop in sine, ea este, cred eu, o cale privilegiata, o scara de lumina care ne permite sa accedem la adevaratele valori ale vietii, acelea care il fac pe om demn de Dumnezeu”, spune pianista Elizabeth Sombart.
Nascuta la Strasbourg, Elizabeth Sombart are radacini romanesti, fiind stranepoata marelui savant Nicolae Leon, frate dupa mama cu Grigore Antipa. Incepe sa studieze pianul de la varsta de sase ani si debuteaza in public la unsprezece ani. Dupa obtinerea Premiului Intai National de pian si muzica de camera, decide sa paraseasca Franta pentru a se perfectiona cu maestri precum Bruno Leonardo Gelber la Buenos Aires, Peter Feuchtwanger la Londra, Hilde Langler-Rühl la Viena si Sergiu Celibidache la Universitatea din Mainz, unde a studiat fenomenologia muzicala timp de sapte ani.
De la Carnegie Hall din New York la Théâtre des Champs-Élysées din Paris, Elizabeth Sombart a cantat in sali ca Wigmore Hall (Londra), Concertgebouw (Amsterdam), Suntory Hall (Tokio), Herkulessaal (München) sau Palau de la Música (Barcelona), printre altele.
Elizabeth Sombart are si o importanta discografie (28 de CD uri) precum si doua carti traduse in limba romana: “Ca sunetele sa devina muzica” si “Muzica in inima fascinatiei”.
In paralel cu activitatea de solista, Elizabeth Sombart creeaza in 1998 in Elvetia Fundatia Résonnance, care astazi este prezenta in alte sase tari, Franta, Italia, Belgia, Romania, Spania si Liban. Scopul fundatiei este sa duca muzica acolo unde nu este regaseste in mod normal, ca penitenciare, orfelinate, azile de batrani, spitale si taberele de refugiati din lume. Datorita implicarii ei in astfel de concerte, o mare parte dintre declaratiile publice date de artista subliniaza atat importanta educatiei timpurii in zona muzicii clasice, dar si cat de mult poate sensibiliza un auditoriu care poate n-a mai ascultat niciodata acest tip de muzica care devine limbaj universal peste tot in lume.
Pentru intreaga ei activitate, in anul 2006 pianista Elizabeth Sombart a primit distinctiile franceze Ordinul National al Meritului in grad de cavaler si, ca o recunoastere a deosebitei sale cariere artistice, in 2008, Ordinul Artei si Literelor tot in grad de cavaler.