Oana Pellea, Florentina Tilea, Daniel Badale si Ion Caramitru in filmul documentar „1989. Jurnalul unei Revolutii”. Premiera pe 16 decembrie 2020, pe youtube, dar si la tv pe 19 decembrie.
Mediul online ofera sansa de a fi in continuare alaturi de actorii Teatrului National ”I. L. Caragiale”, chiar daca salile acestuia sunt inchise.
Iubitorii de teatru sunt invitati la premiera documentarului ”1989. Jurnalul unei Revolutii” regizat de Carmen Lidia Vidu, pe 16 decembrie 2020 la ora 20.00, pe canalele de Youtube si Facebook, cat si pe site-ul Teatrului National din Bucuresti. Sambata, 19 decembrie, de la ora 23:00, documentarul va fi prezentat in premiera pe postul Digi 24.
Productia Teatrului National “I. L. Caragiale” prezinta, pe langa marturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale si Florentina Tilea, si interviuri realizate cu Germina Nagat, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu si Lavinia Betea despre Securitate, Procesul Ceausestilor, Revolutie si Teroristi. Acestora se adauga elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping si filmare aeriana.
„1989. Jurnalul unei Revolutii” este o productie a Teatrului National din Bucuresti si porneste de la spectacolul de teatru multimedia documentar „Jurnal de Romania. 1989”, in regia lui Carmen Lidia Vidu.
Acesta a avut premiera la Sala Amfiteatru a Teatrului National in luna iulie 2020.
In prezent, Teatrul National din Bucuresti reuseste sa pastreze contactul cu publicul, se adapteaza noilor masuri si gaseste solutii pentru a onora evenimentul care a schimbat istoria recenta a Romaniei: Revolutia din 1989.
„Incercam sa scoatem din arhiva personala anumite aspecte care nu intrau neaparat in ceea ce voia istoria oficiala sa pastreze. Astfel, scopul ar fi ca, prin alaturarea acestor doua tipuri de imagini (oficiale si private), sa reusim sa-i facem pe oameni sa-si formeze o imagine mai nuantata asupra Revolutiei din 1989.” a declarat regizoarea Carmen Lidia Vidu.
Printre lungmetrajele care abordeaza tema Revolutiei din 1989 se numara productii precum „A fost sau n-a fost?”, regizata de Corneliu Porumboiu, „Hartia va fi albastra”, in regia lui Radu Muntean, si „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, de Catalin Mitulescu.
Filmul romanesc „A fost sau n-a fost?” (12:08 East of Bucharest), regizat de Corneliu Porumboiu, a fost premiat la Gala Gopo, obtinand trofeul pentru cel mai bun film de lungmetraj si pentru cel mai bun scenariu, si recompensat cu premiul Caméra d’Or la Festivalul International de Film de la Cannes.
Cel de-al doilea lungmetraj al regizorului roman Radu Muntean, „Hartia va fi albastra” din 2006, s-a filmat in 28 de nopti si prezinta una dintre cele mai sangeroase seri ale Revolutiei romane in Bucuresti.
„Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii” trateaza destinul unei comunitati din preajma Capitalei, in pragul Revolutiei din 1989, concentrandu-se mai ales pe schimbarile la care iau parte doi frati, Lalalilu (Timotei Duma) si Eva Matei (Dorotheea Petre). Productia a fost prezentata la cea de-a 59-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes, unde actrita Dorotheea Petre a primit premiul de interpretare feminina in cadrul sectiunii Un certain regard.