Filme despre Dalí, Modigliani si Guggenheim sunt la cinema din 25 martie. Duceti-va copiii la Happy Cinema pentru o educatie alternativa
„Salvador Dalí. Anii de inceput”, „Peggy Guggenheim: Dependenta de arta” si „Maverick Modigliani” sunt titlurile care vor rula la Happy Cinema Bucuresti si Bacau, din 25 martie.
„Salvador Dalí. Anii de inceput” acopera perioada de la nasterea lui Dalí pana in 1929, acel an in care s-a implicat in miscarea suprarealista.
Figueres, Barcelona, Madrid si Paris sunt locurile frecventate de tanarul Dalí si reprezinta totodata decorurile care insotesc nasterea unui geniu. Documentarul prezinta aspecte-cheie ale vietii timpurii a lui Dalí dintr-o noua perspectiva. O copilarie marcata de moartea fratelui sau, initierea lui in studiul artei, mai intai la Figueres si apoi la Madrid, unde i-a cunoscut pe Federico García Lorca si Luis Buñuel si prima sa calatorie la Paris si mutarea ulterioara acolo, care l-au adus in contact cu artisti precum Miró si Picasso si membrii grupului suprarealist.
Peggy Guggenheim a fost o figura centrala in lumea artei moderne. Povestea este centrata pe cea care a pus bazele uneia dintre cele mai importante colectii de arta moderna.
O mare colectionara de arta, Peggy a avut si o viata personala care i-a inclus pe Samuel Beckett, Max Ernst, Jackson Pollock, Alexander Calder si Marcel Duchamp. Patroana a artelor inca din anii 1930, Peggy Guggenheim ofera o perspectiva din interior asupra inceputului artei moderne, facand marturisiri revelatoare despre familia sa bogata si excentrica, despre relatiile sale personale si oferind portrete adesea surprinzatoare ale artistilor pe care i-a cunoscut.
„Maverick Modigliani” urmareste viata si opera lui Amedeo Modigliani (1884-1920), unul dintre cei mai apreciati si imitati pictori din intreaga lume.
Nascut in Livorno, Toscana, Dedo sau Modì, asa cum era numit, a trait o viata scurta, zbuciumata, narata aici dintr-o perspectiva originala, cea a tinerei lui sotii, Jeanne Hébuterne, care s-a sinucis la doar doua zile dupa mortea acestuia. Jeanne, Anna Achmatova, poeta aspiranta de origine rusa si jurnalista britanica Beatrice Hastings au fost femeile pe care le-a pictat si ale caror figuri au devenit reprezentative pentru arta sa.
Biletele sunt disponibile online, pe www.happycinema.ro si la casa de bilete a cinematografelor.