Skip to content

10 motive pentru care as vrea sa fiu zilele astea la Cannes

Motive sa calatoresti pana la Cannes ar fi destule, am sa ma opresc doar asupra acelora care ar impulsiona orice cinefil sa se deplaseze pana acolo: Festivalul International de Film de la Cannes.

Celebrul festival de film a ajuns la cea de-a 65-a editie iar presedintele juriului de anul acesta este regizorul italian Nanni Moretti.

Din cele 22 de filme aflate anul acesta in competitia oficiala am ales 10 filme pe care imi doresc neaparat sa le vad:

 
Moonrise kingdom
Ultimul film de Wes Anderson este o comedie in care aduce ingrediente pe care le combina de fiecare data cu succes: familii dezaxate, situatii ireale, comic irezistibil, soundtrack cool si actori de neratat: Bill Murray, Harvey Keitel, Bruce Willis, Edward Norton, Frances McDormand, Tilda Swinton si Jason Schwartzman.
Moonrise Kingdom are actiunea plasata undeva in anii \’60 si urmareste povestea de iubire ce se naste intre doi copii de 12 ani interpretati de Jared Gilman si Kara Hayward, care fug de acasa.
 

 
On the road
On the road este o ecranizare dupa romanul cu acelasi nume scris de Jack Kerouac. Este vorba de romanul manifest a generatiei BEAT, din care fac parte si Allen Ginsberg sau William S. Burroughs. Filmul il are in prim plan pe tanarul scriitor Sal Paradise (Sam Riley) care dupa moartea tatalui sau se antureaza cu Dean Moriarty (Garrett Hedlund), un fel de pierde-vara pus pe aventuri si porneste cu acesta intr-o calatorie care ii va ajuta sa se cunoasca mai bine.
Distributia este formata din Kirsten Dunst, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Amy Adams, Viggo Mortensen, Sam Riley, Alice Braga si Steve Buscemi.
 

 
 
Cosmopolis
Dupa ce si-a cam dezamagit fanii cu A Dangerous method, Cronenberg revine cu un thriller ce ne aminteste de perioada sa de glorie. El a mai fost prezent la Cannes si-n alti ani, cand a fost nominalizat pentru filme precum A History of violence, Spider si a luat premiul juriului pentru Crash. Cosmoplis este o ecranizare dupa romanul lui Don De Lillo a carui actiune se petrece in New York, in viitor, si are in prim plan o zi din viata unui multimilionar care se plimba cu limuzina in timp ce-si pierde intreaga avere.
In distributie ii avem pe Robert Pattinson, Jay Baruchel, Paul Giamatti, Juliette Binoche, Samantha Morton si Mathieu Amalric.
 

Paradies Liebe –
Austriacul Ulrich Seidl e un regizor pe care-l admir foarte mult pentru ca stie sa spuna lucrurilor pe nume si nu umbla cu manusi. Filmele sale sunt deseori inconfortabile si greu de vizionat pentru ca ating subiecte tabu pe care unii nu vor sa le vada in filme. In loc sa infrumuseteze totul ne arata adevarul crud care de multe ori doare.
Ultimul sau film are ca subiect turismul sexual si ne povesteste despre femeile in varsta trecute de 50 de ani care se duc in Africa pentru baieti tineri. Filmul are 3 povesti despre femei care cauta fericirea in locul unde nu trebuie.
D-abia astept sa-l vad. De acelasi regizor va recomand Hundestage sau Import/Export.
 

 
Amour
Michael Haneke este al doilea austriac care are un film in competitie, si care este mult mai cunoscut publicului pentru ca are la activ 4 premii Cannes pentru filme precum Cache, The piano teacher, Code Unknown, The white Ribbon.
Filmul din acest an are in prim plan un cuplu de 80 de ani a caror iubire e pusa la incercare. Mai mult ca sigur ca este o drama puternica cu o distributie aleasa din care fac parte Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva si Isabelle Huppert.
 

 
The Paperboy
Regizorul filmului este Lee Daniels, cel care a castigat 2 premii Oscar pentru filmul Precious. De data aceasta vine cu o poveste despre un reporter care vrea sa investigheze cazul unui condamnat la moarte si care se indragosteste de femeia cu care acesta corespondeaza. Actorii sunt Zac Efron, Nicole Kidman, Matthew McConaughey si John Cusack.
N-avem un trailer, dar avem o secventa din film:
 

 
Reality
Matteo Garonne, care a luat marele premiu al Juriului in 2009 cu drama Gomorrah, revine anul acesta la Cannes cu un film insiprat din obsesia italienilor pentru reality-showuri gen Big Brother. Filmul ne spune povestea unui vanzator de peste din Napoli, care este atat de obsedat de acest joc incat incepe sa traiasca ca si cum ar fi chiar el protagonistul acestei emisiuni.
 

 

Killing them softly

Andrew Dominik (Chopper, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) ni-l aduce pe Brad Pitt in rolul lui Jackie Cogan, un om al legii care investigheaza un jaf petrecut in timpul unui campionat de poker organizat de Mafie. Alaturi de el apar James Gandolfini, Sam Shepard, Ray Liotta s.a.

Avem si-un clip:

 
Rust and bone
Pe Jacques Audiard il stim tot de la Cannes, cand a castigat marele premiu al juriului pentru filmul A Prophet. Anul asta revine cu o drama in care a distribuit doi actori belgieni care imi sunt foarte simpatici – Bouli Lanners si Matthias Schoenaert– si pe Marion Cotillard.
Filmul ne spune povestea unei dresoare de balene ucigase care sufera un accident in urma caruia nu-si mai poate folosi picioarele si a relatiei care se naste intre ea si un barbat care are un copil.
 

 
Dupa dealuri
Cristi Mungiu ne reprezinta anul acesta la Cannes cu un film inspirat dintr-un caz real cutremurator care are in prin plan intamplarile din 2005 cand Irina, o fata orfana aflata in vizita la o prietena sufera o criza violenta si este internata la psihiatrie. Dupa externare, preotul si maicile din sat hotarasc ca fata este posedata iar incercarea lor de a o exorciza se soldeaza cu moartea acesteia.
Ii tinem pumnii lui Cristi si speram sa mai adauge un Palme d\’Or in portofoliu!
 

 
Acestea sunt filmele care sper sa ajunga si pe la noi prin cinematografe. De fapt, mint, imi doresc ca TOATE filmele prezentate la Cannes sa ajunga la noi in cinematografe!
 
Voi cate dintre filmele prezentate anul trecut la Cannes ati apucat sa vedeti?

 

Citește în continuare