Skip to content

Ender’s Game – vedem filmul sau citim cartea?

Sfatul nostru: ambele variante.

Ender’s Game nu este un simplu roman pentru adolescenti, ci poate fi savurat cu aceeasi pasiune si de catre adulti, pentru ca mesajele transmise sunt universale iar problemele pe care le analizeaza sunt complexe si de actualitate. Iar ecranizarea unui astfel de roman, nu poate fi decat provocatoare asa ca realizatorii isi asuma din start riscul de a imparti fanii in doua tabere: cei dezamagiti si cei satisfacuti.
Pentru cei ce nu stiu, este vorba de un roman SF scris de autorul Orson Scott Card in 1985, care a castigat premii importante precum Hugo si Nebula si care are milioane de fani in lumea intreaga. De regie se ocupa cineastul Gavin Hood (Tsotsi, X-Men Origins: Wolverine).
Pentru a transpune acest roman complex in imagini, realizatorii au trebuit sa renunte la cateva povesti secundare, sa reduca din actiune, simplificand povestea si sa improvizeze destul de mult. Spre exemplu romanul este narat in mare parte din perspectiva lui Ender care ne tine in permanenta la curent cu ce gandeste si simte. In film insa au evitat pe cat posbil sa recurga la vocea narativa si au incercat sa-i dezvaluie personalitatea si inteligenta prin intermediul inertactiunii sale cu celalalte persoanje. Actiunea din roman se intinde pe 6 ani, asa ca daca la inceput Ender are doar 6 ani la finalul cartii va avea 12 ani, iar asta a fost greu de realizat in film, asa ca actiunea a fost redusa la un singur an.

Actiunea este setata in viitor, si porneste de la o premiza interesanta: mintea copiilor e capabila sa conceapa strategii si tehnici de lupta mai bune decat ale adultilor. Filmul poate fi vazut si ca o poveste initiatica care pune probleme interesante si actuale precum responsabilitatea unui lider si rolul de conducere, echilibrul dintre bine si rau sau justificarea razboiului.
In prim plan avem povestea lui Ender Wiggin, interpretat de Asa Butterfield (pe care-l stiti din Hugo) un copil timid cu un IQ devastator, care este inrolat intr-o scoala de elita unde este pregatit sa lupte impotriva unei invazii extraterestre. Aici va fi instruit de catre colonelul Graff (Harrison Ford) si de legendarul erou Mazer Rackham (Ben Kingsley),  care vad in el salvatorul omenirii.
Distributia reuneste o multime de actori tineri cu potential precum Asa Butterfield, Abigail Breslin, Hailee Steinfeld,  Nonso Anozie, Stevie Ray Dillmore, Andrea Powell, Moises Arias, Conor Carroll, Aramis Knight, Brendan Meyer, Jimmy “Jax” Pinchak, Suraj Parthasarathy dar si veterani precum Ben Kingsley, Harrison Ford sau Viola Davis. Printre tinerii actori se face remarcat in special Moises Arias (Bonzo Madrid), intr-un rol negativ de exceptie, pe care l-am remarcat si in pelicula The Kings of Summer.

Scenografia joaca un rol important si a fost realizata de cineasti cu experineta care au lucrat la filme precum Avatar, Transformers 3, TRON: Legacy sau Thor iar efectele vizuale sunt de asemenea remarcabile.

Una peste alta va recomandam sa vedeti filmul dar sa dati o sansa si romanului.
Un alt roman tranpsus anul asta in imagini care a avut zilele acestea premiera in Romania este Carrie, care este totodata un remake al unui film clasic din 1976.
 

Citește în continuare