Festivalul International de Film Experimental Bucuresti – BIEFF
Ajuns la cea de-a doua editie, Festivalul International de Film Experimental Bucuresti BIEFF vine cu o multime de vesti bune:
– Renumitul regizor Peter GREENAWAY revine cu un proiect inedit, in premiera absoluta in Romania intitulat „Live Cinema VJ Performance – Lupercyclopedia”, un spectacol audio-vizual inovator.
– trei parteneriate unice in Romania, cu trei dintre cele mai importante festivaluri internationale din sfera cinema-ului de avangardă şi a artelor vizuale:Quinzaine des Realisateurs (secţiune din cadrul Festivalului de la Cannes), Festival de la Oberhausen si Festivalul de Scurtmetraj de la Tampere.
Festivalul va avea loc in perioada 17 – 20 noiembrie, la Cinema Scala.
Cateva dintre titlurile de rezistenta ale festivalului sunt:
– Faust, in regia lui Aleksander Sokurov, marele castigator al Festivalului de Film de la Venetia 2011
Mediumetrajul BORO IN THE BOX, difuzat în premieră în România, reprezintă unul dintre cele mai fascinante titluri ale selectiei, o creatie cu totul unică, o superbă meditaţie suprarealistă asupra vieţii, morţii şi cinematografului, ce duce cu gândul la fraţii Quay, la Jodorowsky şi Buňuel. BORO IN THE BOX spune povestea imaginată a vieţii cineastului Walerian Borowczyk, din momentul concepţiei şi până la moartea sa cinematografică.
Proiectat în premieră la Quinzaine des Realisateurs Cannes 2011, KILLING THE CHICKENS TO SCARE THE MONKEYS e o puternică si emoționantă declaraţie politică, a cărei origine este explicată chiar de regizorul Jens Assur: „Am văzut odată, în The Independent, o fotografie de la o execuţie din China. Era o fotografie făcută pe ascuns de un spectator oarecare la execuţie. Imaginea m-a obsedat ani de zile, ca, până la urmă, să-mi dau seama că e punctul de pornire pentru un film. Cu KILLING THE CHICKENS am dorit să pun în scena acea imagine şi să dezvolt o poveste despre cauzele execuţiilor cotidiene din China.”
LAS PALMAS spune povestea unei doamne între două vârste care petrece o vacanţă însorita, în timpul căreia încearcă să se distreze şi să-şi facă prieteni noi. Până la urmă, se dovedeşte căfemeia nu are deloc afinităţi pentru acest intreg joc social. Rolului principal este jucat de o fetita în vârstă de un an (fiica regizorului Johannes Nyholm), iar restul distribuţiei este alcatuit din marionete. Câstigator al Premiului pentru Scurtmetraj şi al Premiului Publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Goteborg 2011, LAS PALMAS se bucură de un imens succes în plan international, trailerul său, postat pe YouTube, având peste 10 milioane de accesări.
HOW TO PICK BERRIES, al finlandezei Elina Talvensaari, premiat în festivaluri prestigioase (San Sebastian, Tampere, Premiers Plans Angers, Lisabona sau Bilbao) şi proiectat in muzee renumite precum Centrul Pompidou sau MOMA New York, analizează mentalitatea finlandeză şi absurdităţile economiei globale. Adoptând stilistica filmului SF, reflectă asupra modului în care inegalitătile economice îi duc pe unii oameni parcă pe o planetă străină, iar pe altii îi fac să se comporte ca si cum ar avea de-a face cu niste extraterestri…HANASAARI A, un documentar experimental despre schimbarea peisajului oraşului Helsinki şi despre ultimele momente ale unei centrale electrice pe cărbune. Vechiul peisaj industrial e demolat pentru a face loc locuințelor moderne. Filmul combină animația cu filmări reale şi elemente grafice şi se bazează pe nu mai puțin de 500.000 de fotografii făcute pe parcursul ultimilor doi ani de existență a vechii centrale.
THE DEATH OF AN INSECT, un experiment vizual uimitor, o combinatie unică de animatie si documentar. Un peisaj urban lipsit de viată, unde însuşi timpul pare să fi încremenit, devine scena unui balet frenetic, iar un fluture abia ieşit din crisalidă e pe cale să moară. O poveste tragică, la a cărei constructie au contribuit insecte moarte gasite prin poduri părăsite şi magazii de unelte, între ferestre si pânze de păianjen.
Acestea sunt doar cateva dintre suprizele festivalului. Programul complet il gasiti pe siteul http://www.bieff.ro.
Ne vedem pe acolo?