Film romanesc: Loverboy
Anul acesta au aparut o multime de filme romanesti, despre care zic eu ca merita sa vorbim.
Loverboy este dintre acestea. In primul rand pentru ca este singurul filmul romanesc care a fost selectionat in sectiunea Un certain regard a Festivalului de Film de la Cannes, de anul acesta.
In al doilea rand, pentru ca este cel de-al doilea film de lung-metraj al unui regizor roman foarte promitator: Catalin Mitulescu (Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii), si in al treilea, pentru ca reuneste doi actori care, ca si-n filmul Eu cand vreau sa fluier, fluier, formeaza un cuplu foarte carismatic- Ada Condeescu si George Pistereanu.
Subiectul nu aduce nimic nou sub soare, si abordeaza teme vechi (prima iubire) si grave (prostitutia), dar atmosfera si jocul actorilor te pacalesc cateodata si ai impresia ca participi la o poveste nevinovata de iubirea dintre doi tineri condamnati sa traiasca intr-un port uitat de lume.
In prim plan avem povestea lui Luca, un loverboy dintr-un sat de langa Dunare, care zapaceste fetele de la tara, apoi le convinge sa se prostitueze in Italia.
Are un look irezistibil care cucereste orice fata de la tara: e bronzat si umbla pe scuter, cu ochelari de soare. Prietenii lui conduc masini luxoase, pe care i le mai imprumuta si lui cateodata, cand iese la agatat. Lumea in care se invarte este viciata si periculoasa, iar activitatile lui nu scap neobservate de catre politie. Luca este alunecos, si stie cum sa-si manipuleze victimele, asa ca scapa de fiecare data basma curata. Viata lui se schimba atunci cand o cunoaste pe Veli, care il cucereste cu firea ei prietenoasa si deschisa. Chiar daca fata este avertizata sa stea departe de el atractia este mai presus decat ratiunea iar cei doi incep o relatie pasionala care nu poate avea un final fericit.
In ciuda indeletnicirilor sale dubioase, Luca este capabil de sentimente profunde, iar latura lui umana Luca ne este dezvaluita si prin relatia sa cu bunicul sau batran bolnav de care aceasta are grija.
Locatiile au fost foarte bine alese, pustietatea si saracia satele de langa Dunare au accentuat atmosfera de no future. Cei nascuti acolo par condamanti din start la o viata anosta, intr-un loc unde niciodata nu se intampla nimic bun. Si unde nici macar iubirea nu te poate salva.
In alte roluri mai apar si Clara Vodă, Ion Besoiu, Bogdan Dumitrache Remus Mărgineanu si Coca Bloos, iar scenariul a fost scris de Catalin Mitulescu impreuna cu Bogdan Musatata si Bianca Oana.
In Romania, filmul a avut premiera in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), la Sectiunea Zilele filmului romanesc. Asteptam sa ajunga si pe marile ecrane.
Pana atunci, sa vizionam trailerul:
V-a trezit curiozitatea, vreti sa vedeti filmul?