10 filme bune care n-au avut premiera in Romania
Apar atat de multe filme incat ti-ar trebui o viata intreaga sa le vezi doar pe cele care apar intr-un singur an. Oferta este mare pentru ca exista si cerere. Din pacate nu ajungem sa vedem nici macar 10% din aceste filme si ne uitam cu invidie la lista tarilor unde va avea premiera un film pe care am pus ochii dar care nu va ajunge niciodata la noi pe ecrane.
Nu mi-am propus sa analizez pe ce criterii se fac selectiile, pentru ca uneori nici filmele mari nominalizate sau chiar castigatoare la Oscar nu au premiera la noi pe ecrane.
In cel mai bun caz, apar cu o intarziere de cateva luni bune.
Am facut o lista cu filme interesante care au avut premiera in multe tari din Europa, dar pe care distribuitorii nostri, din motive doar de ei stiute, le-au evitat.
Cabin in the woods
cel mai asteptat horror al anului a ocolit Romania!
Cabin in the woods este un horror interesant care incepe ca un film plin de clisee, dar continua cu o poveste originala.
Avem un grup de tineri format din Chris Hemsworth, Kristen Connolly, Anna Hutchinson, Fran Kanz, Jesse Williams, Bradley Whitford si Richard Jenkins care se duc in mijlocul unui paduri pentru a petrece cateva zile intr-o cabana. Ce se intampla in acea cabana, depaseste orice imaginatie.
Killer Joe
un thriller in regia lui William Friedkin (The French Connection, The Exorcist) cu o distributie interesanta: Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple, Thomas Haden Church si Gina Gershon. Este povestea unui barbat plin de datorii care incearca sa-si omoare mama pentru a incasa polita de asigurare.
Mai bine ca nu l-au adus, la cat de ingropati sunt romanii in datorii, probabil ca le-ar fi dat idei:)
Being Flynn
Robert de Niro, Paul Dano, Julianne Moore, Olivia Thirlby, Lili Taylor intr-o drama inspirata din viata scriitorului Nick Flynn, mai exact o adaptare a romanului sau autobiografic Another Bullshit Night in Suck City.
Filmul se axeaza pe relatia tata-fiu dintre Nick, un scriitor tanar care face voluntariat la un camin de oameni fara adapost, si Johnatan, tatal sau, tot scriitor, care a ajuns pe strazi. Filmul este destul de deprimant asa ca distribuitorii ne-au scutit de o noua depresie si nu au cumparat drepturile pentru acest film.
The Hunter
este un film de aventuri dramatic filmat in Tasmania, si regizat de Daniel Nettheim. Este povestea unui mercenar (interpretat de Willem Dafoe), care este trimis de catre o organizatie misterioasa din Europa in pustietatile tasmaniene pentru a vana ultimul exemplar de tigru tasmanian.
Piesaje care iti taie rasuflarea si trei actori promitatori: Willem Dafoe, Sam Neill si Frances O\’Connor.
Avem si noi piesaje frumoase, ce nevoie avem de paduri tasmaniene, nu?:))
Beginners
Este filmul care i-a adus lui Christopher Plummer un premiu Oscar pentru cel mai bun rol secundar si-un pemiu BAFTA. Filmul ne prezinta drama lui Oliver (Ewan Mc Gregor), un barbat care afla doua vesti: una proasta si una de-a dreptul mortala. Tatal sau (Christopher Plummer) care este casatorit de 44 ani de ani, este de fapt gay, si pe deasupra mai sufera si de o boala incurabila si nu mai are mult de trait.
Asa ca Oliver incearca sa isi faca ordine in propria viata, si sa se apropie de tatal pe care nu l-a cunoscut niciodata cu adevarat.
Ceilalti actori care apar in acest film sunt: Mélanie Laurent (Le concert, Inglourious Basterds) si Goran Visnjic.
Drame, gay.., n-au romanii nevoie de asa ceva:)
Albert Nobbs
Glen Close joaca rolul unei femei deghizate in barbat intr-o drama tulburatoare cu 3 nominalizari la Oscar. Alaturi de ea mai apar si actorii Aaron Johnson si Mia Wasikowska.
Filmul a aparut spre sfarsitul anului trecut si dupa ce a facut inconjurul unor festivaluri a fost distribuit si in cinematografe. In momentul de fata are premiera in Marea Britanie, tarile nordice si o parte din America de Sud. Nu si Romania.:)
Margaret
Distributia (Anna Paquin, Matt Damon, Mark Ruffalo, Kieran Culkin, Matthew Broderick, Jean Reno) ar fi atras cu siguranta publicul.
Margaret este o drama despre o adolescenta de 17 ani din New York, interpretata de Anna Paquin (True Blood) care este martora unui accident rutier care se soldeaza cu moartea unei femei. Adolescenta se simte vinovata de producerea accidentului, iar incercarea ei de a indrepta lucrurile nu o face decat sa se afunde intr-o mare de remuscari si sentimente de vinovatie care o fac sa se razbune pe cei apropiati si pe ea insasi.
Jane Eyre
daca nu va plac ecranizarile dupa romane clasice atunci poate ati fi mers sa-l fi vedeti pentru distributie- Mia Wasikowksa si Michael Fassbender. Filmul a avut o nominalizare la Oscar pentru cele mai bune costume.
Shame
noroc ca mai exista si festivaluri de film, ca doar asa am avut sansa sa vedem acest film. Nu e o capodopera, dar interpretarea lui Michael Fassbender face tot filmul. Este vorba de ultimul film regizat de Steve McQueen, al carui film de debut, Hunger, a castigat 33 de premii internationale. Shame este povestea unui obsedat sexual care traieste in New York si care refuza ideea de iubire, dar care se vede nevoit sa-si schimbe total viata, atunci cand sora lui mai mica (Carey Mulligan) se muta la el.
Take Shelter
filmul meu preferat de anul trecut, n-a ajuns nici pana acum in cinematografele din Romania. Filmul il are in prim plan pe Curtis LaForche (Michael Shannon) un barbat ce duce o viata linistita si fericita, departe de haosul urban intr-un mic oras din Ohio, impreuna cu nevasta si fiica lor surda de 6 ani. Totul se schimba, atunci cand incepe sa aiba tot felul de vise ciudate care prevestesc apropierea unei tornade apocaliptice. Si chiar daca toti il cred nebun, nimic nu-l poate opri sa puna la cale un plan care sa-l salveze de dezastrul care urmeaza.
Sa fie vorba despre imaginatia bolnava a unui schizofrenic sau de prevestirea apocalipsei?
In distributie mai apar si Jessica Chastain, Shea Whigham, Katy Mixon si Kathy Baker.
Alte filme care nu au ajuns la noi cu toate ca meritau: Submarine, Coriolanus, Perfect Sense, Rampart, The Lady, Red Lights, REC 3. Noi nu ne pierdem asa repede speranta si asteptam, poate or sa ajunga totusi vreodata si pe la noi.