Filmele de la Cannes vin la Bucuresti! (recomandari)
In sfarsit vin cu o veste buna pentru cinefilii adevarati!
In perioada 14-20 octombrie, la Cinema Studio si Noul Cinematograf al Regizorului Roman (Muzeului Taranului Român), vor rula cateva dintre filme prezentate anul acesta la Cannes.
Surpriza evenimentului de anul acesta este proiectia filmului cult Taxi Driver (castigator al premiului Palme D’or in 1976) , in versiune restaurata. Este pentru prima data cand filmul va fi proiectat intr-o sala de cinematograf din Romania, iar nostalgicii, care se prezintă în seara proiecţiei cu o caseta VHS cu filmul „Taxi Driver” vor avea intrare libera.
O parte din filmele care vor rula in cadrul acestui eveniment sunt:
The tree of life
Este marele castigator al editiei de acest an, si nu va fi distribuit in cinematografele din Romania, deci, daca vreti sa-l vedeti pe ecran de cinema, acum e momentul s-o faceti!
The Tree of Life este povestea unei familii din centrul Statelor Unite, în anii \’50. Filmul urmareste traseul vieţii celui mai mare dintre fraţi, Jack, trecand de la inocenţa copilariei la deziluziile maturităţii, in incercarea de a se împăca cu tatăl său. Jack ne apare astfel pierdut în lumea moderna, cautand raspunsuri despre originea si sensul vietii, dar si despre existenta credintei. Trailerul probabil ca l-ati vazut eja, asa ca va propun un clip:
Arirang
Filmul documentar al coreeanului Kim Ki Duk, se afla pe lista mea de must-see.
Documentarul este un fel de confesiune a regizorului, care trece printr-un blocaj artistic si care incearca sa descopere cum a ajuns in aceasta ipostaza, analizanad filmele sale de pana acum. Daca nu sunteti familiarizati cu filmele sale, nu stiu cat sens va avea documentarul. V-as recomanda sa vizionati mai inainte filme precum Bin Jip, Spring, Summer, Fall, Winter….and spring, sau The bow.
Melancholia
Ultimul film in regia lui Lars von Trier, poate fi vizionat si la noi in cinematografe, si va spun pe cuvant ca merita!
O experienta vizuala unica care poate fi descrisa printr-un singur tagline: Un film frumos despre sfarsitul lumii.
Le havre
este scris si regizat de unul dintre cineastii mei preferati, Aki Kauriskami. Aki este un regizor finlandez cu un simt al umorului iesit din comun si o ironie nostalgica. Universul filmelor sale e populat de personaje aparent banale cu vieti plictisitoare (gunoieri, casierite de supermaket etc) iar povestile uimesc prin simplitate si naturalete. V-as recomanda toate filmele sale, dar am sa ma rezum doar la cateva: Shadows in Paradise, The Match Factory Girl, Drifting Clouds, Lights in the Dusk, The Man without a past si cele doua comedii in acare apare trupa finlandeza Lenningrad Cowboys (Leningrad Cowboy meet Moses, si Lenningrad Cowboy go America)
Le havre este o drama comica despre un lustrangiu de pantofi care incearca sa salveze viata unui emigrant iar in rolul principal apare actrita fetish a lui Kaurismaki – Kati Outinen.
Midnight in Paris
Filmul lui Woody Allen a avut premiere si la noi in cinematografe, asa ca daca l-ati ratat atunci, aveti acum sansa sa-l vedeti.
Midnight in Paris este un film incantator, care m-a luat prin suprindere si pe care vi-l recomand cu caldura. Woody Allen face slalom intre Parisul modern plin de ispite si atmosfera boema a vremurilor de glorie, combinand o lectie de istoria artelor cu plimbari romantice in ploaie, si dialoguri savuorase.
Asa cum ne-a obisnuit deja, Woody Allen a strans o multime de actori mari precum Kathy Bates, Adrien Brody, Carla Bruni, Marion Cotillard, Rachel McAdams, Michael Sheen, Owen Wilson, Nina Arianda, Kurt Fuller, Tom Hiddleston, Mimi Kennedy, Alison Pill, Corey Stoll.
This must be the place
este un film despre care v-am mai povestit, in care Sean Penn, machiat ca Robert Smith (The Cure) interpreteaza rolul rockerului pe nume Cheyene care s-a lasat lasat de muzica si care incearca sa il gaseasca pe cel care i-a executat tatal, un fost criminal nazist din al doilea Razboi Mondial, care s-a refugiat în America.
Alaturi de el mai apar Frances McDormand, Judd Hirsch, Eve Hewson, Kerry Condon, Harry Dean Stanton si cantaretul David Byrne (Talking heads), cel care semneaza si o mare parte din muzica acestui film.
Route irish
ultimul film in regia lui Ken Louch, regizorul premiat cu Palme d\’Or pentru „The Wind That Shakes the Barley” , abordeaza un subiect dur:metodele brutale ale armatei, crimele comise în numele statului si felul in care soldaţii trateaza populatia irakiana. In film, un contractor privat în Irak încearca sa afle ce s-a întâmplat cu adevărat cu prietenul sau, mort în condiţii suspecte.
Programul complet al evenimentului, il gasiti pe siteulwww.filmedefestival.ro. Si daca tot vorbim de Cannes, ati vazut lista castigatorilor de anul acesta?