LUNA PLINA – primul festival de film horror & fantasy din Romania
Cea mai buna veste a anului (in materie de filme) am aflat-o inca din perioada TIFF-ului.
In sfarsit vom avea si noi un festival de film horror!
Zilele acestea am stat cu sufletul la gura si am asteptat detalii, in special line-upul.
Prima editie a Festivalului Luna Plina va avea loc in perioada 16-19 august 2012, la Biertan, județul Sibiu,.
Este primul eveniment din Romania axat in exclusivitate pe cinema-ul horror si fantastic, care aduce filme deopotriva clasice si moderne, filme care fie au devenit repere ale cinema-ului de gen, fie sunt pe cale sa devina.
Vizionările vor avea loc în două cinematografe în aer liber și în două de interior. Pe lângă pensiunile tradiționale din zonă, cinefilii vor avea la dispoziție un camping modern, precum și un „cartier general”, situat în Piața Mare a orașului, unde se va organiza un târg de mâncăruri tradiționale și produse hand made și unde, în fiecare seară, vor avea loc concerte.
Prima ediție a festivalului „LUNĂ PLINĂ” se dorește a fi un showcase non-competitiv care să pună în valoare cele mai recente stiluri prezente în genurile horror și fantastic.
Un proiect finanțat complet independent, „LUNĂ PLINĂ” – Festivalul Filmului Horror & Fantastic își dorește să devină membru al European Fantastic Film Festivals Federation (EFFFF) și să pună astfel România pe harta europeană a acestui gen de evenimente. EFFFF este susținută de programul MEDIA al Uniunii Europene și are ca scop promovarea originalității și creativității filmelor europene fantastice și horror.
Sa vedem cateva filme ce vor fi prezentate in prima editie:
THE THING – Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la premiera unuia dintre filmele-reper ale cinema-ului horror modern, The Thing (regia John Carpenter, 1982).Festivalul Filmului Horror și Fantastic „LUNĂ PLINĂ” va sărbători această aniversare printr-o proiecție extraordinară în aer liber, într-o versiune restaurată digital. Anul acesta am avut parte si de un remake.
ATTACK THE BLOCK (regia Joe Cornish). Prezentat în cadrul unor festivaluri importante (Karlovy Vary, Toronto, Locarno sau Sitges – Premiul publicului și Premiul special al juriului) și nominalizat la BAFTA pentru Cel mai bun debut, Attack the Block reprezintă fenomenul anului 2011 în materie de invazii extraterestre, poate și pentru că de această dată (sau tocmai de asta), invazia cu pricina nu mai are loc în America ci într-un cartier sărac din Londra, iar protagonist nu-i „suspectul de serviciu” Will Smith ci un grup de băiețași de cartier descurcăreți.
RED STATE, o satiră horror fără-de-milă marca Kevin Smith, lansată în premieră mondială la Sundance și aplaudată în cadrul unor festivaluri precum Locarno sau Sitges
JUAN OF THE DEAD în premieră absolută în Europa de Est, primul horror cu zombies cubanez, un văr hispanic al de-acum celebrului Shaun of The Dead, premiat deja la Festivalul Filmului Fantastic de la Bruxelles sau la Fantasporto.
THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW (regia Jim Sharman, 1974). Film ce sfidează, în continuare, orice clasificare și midnight-movie prin definiție, TRHPS reprezintă motivul pentru care s-a inventat, practic, termenul de „film cult”. Enciclopedie ambulantă în materie de cinema de serie B (filmul adună mai multe referințe, trimiteri și clin d\’oeils decât orice dicționar) și ancorat de o distribuție cel puțin eclectică (Tim Curry, Susan Sarandon, Meat Loaf și Richard O\’Brien), The Rocky Horror Picture Show reprezintă o vizionare obligatorie și o experiență pe măsură…
KILL LIST – cel mai de succes film britanic independent al anului trecut, este al doilea lungmetraj al lui Ben Wheatley şi va avea la Biertan premiera românească. Parțial un omagiu sângeros adus clasicului „The Wicker Man” (1973), „Kill List” spune povestea unui asasin plătit care, la aproape un an de la o misiune ratată, acceptă un nou job fiindcă pare a fi o treabă simplă, dar se dovedește a fi începutul unui voiaj fără întoarcere în inima întunericului. Filmul a fost lansat la South by Southwest Festival, dedicat aproape în excusivitate cinema-ului indie, și selectat în competițiile și programele festivalurilor de la Helsinki, Toronto, Vancouver, Stockholm, Rotterdam și Beaune.
Amatorii de sperieturi aprige, dar pline de umor, vor putea vedea „Rammbock: Zombies la Berlin!” (r. Marvin Kren, 2011), un horror german scurt și la obiect în care inventivitatea ține loc de buget
„Eddie, canibalul somnambul” (r. Boris Rodriguez, 2012), unul dintre cele mai recente filme de gen cu trecere la festivaluri, bifate „fără milă” (Amsterdam, Edinburgh, Fantasporto, Tribeca).
De asemenea, cei care jură pe zombies dar care n-au chef de ironii și glume, au parte, din Africa de Sud, de un horror cu accente gore, în stil classic: „The Dead” (Howard & Jonathan Ford, 2010), selecționat la Festivalul de la Bruxelles, un veritabil sfânt graal al evenimentelor de gen, și realizat pe principiul „totul sau nimic”, unde „totul” îi poate înfricoșa chiar și pe cei cu inima rezistentă.
THE TUNNEL (2011 r. Carlos Ledesma), povestea unei echipe de filmare care descoperă, într-o rețea abandonată de tuneluri de metrou de sub orașul Sydney, ceva ce n-ar fi trebuit găsit niciodată;
BABYCALL (2011), regizat de Pål Sletaune, în care Noomi Rapace e o tânără mamă chinuită de zgomotele ciudate ce se aud din difuzorul instalat în camera băiatului ei;
„Le village des ombres” (2010, Fouad Benhammou), ce trimite, via tema relației dintre aristocrați și tinerețea veșnică, la deja celebrele Vidocq și Le pacte des loups;
„Mientras duermes” (2011), cea mai recentă provocare marca Jaume Balagueró, autorul cultissimului [Rec], acum aparent cumințit dar, în fapt, mai incisiv și mai subversiv ca niciodată.
Un alt eveniment de excepție din cadrul festivalului „Lună Plină” este și proiecția-concert a filmului „Nosferatu” (r. F.W. Murnau, 1922), cu acompaniament live asigurat de cvartetul Einuinea (Călin Torsan, Silviu Fologea, George Turliu, Juan-Carlos Negretti). „Nosferatu” este universal considerat primul mare film horror al celei de-a 7-a arte și reușește, la 90 de ani distanță de la lansare, să tulbure în continuare imaginația spectatorilor, fiind un punct de referință în evoluția artei cinematografice.
Acestea sunt filmele anunte deocamdata. Revenim cat de curand cu noi informatii.
Ne vedem pe acolo?