Recenzie: „Contesa Insangerata”
In istoria fiecarei tari a existat cate un personaj controversat in jurul caruia s-au nascut zeci de legende. De la noi a pornit legenda lui Dracula, iar ungurii o au pe contesa Bathory. 🙂
Povestea contesei Bathory m-a fascinat de cand eram mica atunci cand mi-a picat in mana un almanah vechi in care am gasit un articol despre respectiva, care mi-a atras atentia in mod deosebit. Pe langa povestea teribila, articolul era insotit si de niste poze destul de tulburatoare (cel putin pentru varsta pe care o aveam) in care erau infatisate tot felul de instrumente de tortura.
Asa ca zilele astea am fost sa vad The countess, filmul inspirat din viata celebrei contese Erzebet Bathory, denumita si Contesa sangeroasa . Fiind un subiect ofertant, nu este la prima si probabil nici la ultima ecranizare.
Filmul este regizat de Julie Deply si tot ea joaca si rolul principal. Julie Deply mi-a placut foarte mult acum 15 ani in Before Sunrise, unde era spontana si plina de viata… Exact opusul acelei Julie pe care o veti descoperi in acest film. Actrita nu se afla la debut regizoral, ea mai are la activ inca 2-3 filme pe care le-a regizat (si in care a si jucat) si mai pregateste inca doua.
Chiar daca se bazeaza pe date concrete, filmul nu este tocmai un film istoric si chiar daca are niste elemente horror destul de explicite, nu se poate spune nici ca este un film de groaza. Este mai degraba portretul unei femei puternice obsedate de trecerea timpului si de urmele pe care acesta le lasa. Filmul ne istoriseste povestea contesei prin prisma unui tanar care a fost prima si marea ei iubire. Trecem rapid peste anii copilariei, de unde aflam insa esentialul: contesa avea de mica inclinatii sadice si impulsuri de violenta. La varsta de 14 ani este casatorita cu cel care va deveni peste cativa ani comandantul suprem al armatei ungare.
Adevarata poveste incepe d-abia dupa ce contesa ramane vaduva si isi arata adevarata personalitate – o femeie independenta, dura dar corecta, care reuseste sa conduca cu o mana de fier intr-o lume a barbatilor. Este temuta si respectata de mai toti oamenii importanti. Pe cat de dura este insa, pe atat de tare si pierde capul atunci cand intalneste iubirea adevarata: un nobil cu 20 de ani mai tanar decat ea care cade si el prada unei iubiri arzatoare. De aici incep insa problemele, pentru ca teama de imbatranire o transforma intr-o fiinta cruda si nemiloasa care va ramane in istoria omenirii drept una dintre cele mai mari criminale (se spune ca i-au cazut victime peste 600 de tinere). Ii este atat de teama ca va imbatrani si ca isi va pierde iubitul incat isi pierde ratiunea. Obsesia tineretii ii distruge total viata si, pentru a-si pastra frumusetea, incepe sa se imbaieze in sangele unor virgine. Din ce in ce mai multe femei cad victima dorintelor ei si nimeni nu o mai poate opri. Nici cea mai buna prietena a ei, vrajitoarea Anna Darvulia (interpretata de Anamaria Marinca) nu o mai poate ajuta, iar dusmanii profita de aceasta slabiciune a ei pentru a o distruge definitiv.
In afara de povestea legendara, filmul trateaza foarte bine o problema care obsedeaza mii de femei: teama de imbatranire.
Totodata ridica tot felul de intrebari morale, crimele contesei fiind comparate cu crimele de razboi: ce e mai rau, sa ucizi pentru putere sau pentru frumusete? Spre final filmul propune si o alta interpretare, destul de incredibila – aceea a unei inscenari, sugerand posibilitatea unui complot politic menit sa o discrediteze si sa o inlature de la putere.
Decorul si costumele sunt destul de reusite si o surpriza placuta o constituie Anamaria Marinca, actrita noastra, care are un rol destul de important in aceasta pelicula.
Alti doi actori celebri care au aparut in acest film sunt William Hurt si Daniel Brühl. L-ati vazut, v-a placut?