Skip to content

Recenzie: Season of the witch (Anotimpul vrajitoarei)

Imi plac filmele cu vrajitoare, ocultism si alte asemenea minunatii, asa ca am fost si eu sa vad Anotimpul vrajitoarei.

Care este primul lucru la care te gandesti cand vine vorba de Evul mediu? Cavaleri, vrajitoare, ciuma neagra, cruzimea inchizitiei. Ei bine, ca si informatie filmul nu aduce absolut nimic nou despre acea perioada – dimpotriva, ni se repeta putinele informatii pe care le stiam deja.

Season of the witch este un thriller fantastic cu accente horror care nu m-a impresionat in mod deosebit. Nici macar numele lui Nicolas Cage nu il spala de pacate. Nicolas Cage – care pare ca se afla intr-o perioada mai mistica pentru ca accepta tot felul de roluri ciudate – dupa ce si-a initiat ucenicul in tainele vrajitoriei in The Sorcerer’s Apprentice si a scapat din iad urmarit de diavol (Drive angry 3d), e timpul sa puna mana pe sabie si sa porneasca la vanatoare de vrajitoare.

Sau poate ca nu l-a putut refuza pe Dominic Sena cu care se afla la a doua colaborare, prima insa fiind mult mai reusita (Gone in sixty minutes).

Actiunea filmului Season of the witch are loc in cea mai neagra perioada a istoriei, in Evul mediu, intr-o perioada in care biserica facea victime in numele credintei iar oricine se impotrivea era considerat eretic si ars pe rug.

Nicolas Cage este Behmen, un cavaler care revine din Cruciade si isi gaseste tara devastata de ciuma. El a parasit campul de lupta impreuna cu camaradul sau de arme (interpretat de Ron Perlman) dupa ce si-a dat seama ca biserica ii cere sa omoare femei si copii nevinovati in numele credintei. Cardinalul ii cere sa escorteze o vrajitoare la o manastire din munti, unde urmeaza sa fie judecata si unde un grup de calugari vor incerca sa o scoate de sub influenta malefica. Toti sunt convinsi ca vrajitoarea este responsabila de ciuma care s-a abatut asupra lor si ca prin moartea ei vor fi eliberati. Behmen dimpotriva, accepta aceasta misiune doar pentru ca este absolut sigur ca fata este nevinovata si ca nu are nicio sansa sa se apare singura, si vrea se asigure ca va avea parte de un proces drept. Asa ca baga vrajitoarea-n cusca si porneste la drum.

In afara de prietenul sau i se alatura si un borfas de drumul mare care este singurul care stie drumul, un preot, un alt cavaler si un tanar baiat de altar dornic de acte curajoase care il urmeaza pretutindeni. Incepe un fel de road movie prin peisaje salbatice dar incantatoare, care au fost filmate in tari precum Austria, Ungaria si Croatia.

Pe drum se vor intampla tot felul de lucruri ciudate, care il vor face sa se intrebe daca fata este intr-adevar nevinovata.

Spre final, filmul o ia razna destul de rau, si apare chiar diavolul in carne si oase, accesorizat cu o pereche de aripi de toata jena care incearca sa puna mana pe o carta sfanta care il face intangibil.

Ca interpretare, Nicolas Cage e tot timpul incruntat si suparat… asa cum probabil ca si-a inchipuit ca ii cere rolul.

Ron Perlman e si el pe acolo, cu toate ca putea foarte bine sa si lipseasca. Christopher Lee apare si el in rolul cardinalului, dar este atat de deformat fizic incat nici nu-l recunosti.

Mi-a placut interpretarea vrajitoarei (Claire Foy), care oscileaza intre tanara inocenta si fiinta manipulatoare si demonica, convingand publicul doar cu ajutorul privirii.

Filmul a fost primit foarte prost de catre critici, unii spunand ca este o copie extrem de proasta si ieftina a filmului A 7-a pecete al lui Bergman. Luptele cu sabia nu sunt spectaculoase si cam plictisesc, incat iti vine sa le dai pe fast-forward. Costumele si scenografia nu arata rau, si chiar daca nu am trait acele vremuri ca sa stim exact care era atmosfera, par destul de credibile. Cei care se asteptau la un film horror vor fi satisfacuti de niste imagini mai dure, de genul: cadavre descompuse si ciugulite de corbi, oameni desfigurati de ciuma, precum si cateva momente de suspans.

Cei care cauta ceva mai profund isi pot concentra atentia pe povestea de prietenie sau pot incerca sa inteleaga problemele morale cu care se confrunta personajul. Totul insa la un nivel destul de superficial.

 

 

L-ati vazut, v-a placut?

Citește în continuare

Zucchero in Bucuresti

Comunicat de presa trimis de Diana Georgescu, PR Coordinator @ Project Events. Cel mai bine vandut artist din Italia revine in Romania pentru a patra oara! Zucchero este bucuros ca…

Citeste mai mult