Side effects/Efecte secundare
M-am luat cu una cu alta si am uitat sa va povestesc despre un film care mi-a placut foarte mult, ultimul film marca Soderberg, Side Effects.
Soderberg este un magician care isi manipuleaza spectatorii intr-un fel aparte. Filmul Side Effects se lasa cu efecte secundare: dependenta de filmele bine facute, si dorinta de a vedea tot ce o sa scoata pe viitor regizorul care tot promite de ceva vreme ca se retrage. Sincer sper sa n-o faca pentru ca are foarte multe de spus.
Nu e prima data cand Soderberg (Traffic, Contagion) ne propune un subiect de interes general pe care il rasuceste pe toate partile oferindu-ne o analiza amanuntita a impactului social, psihologic si uman. In cazul de fata si-a propus sa ia la bani marunti industria farmaceutica, o industrie profitabila si infloritoare unde, ca in orice loc unde sunt bani la mijloc, sunt si anumite interese.
Conceput ca un comentariu social pornind de la ideea ca o multime de oameni depind de antidepresive dar nu stiu exact cum si cat ii afecteaza, filmul incepe intr-o directie si la final te trezesti in cu totul alta zona, unde esti condus atat de elegant incat te intrebi ce pastile ai consumat de nu ti-ai dai seama cum ai ajuns acolo. Problema dependentei de medicamente trece pe planul al doilea si lasa loc unei intrigi cu rasturnari de situatie imprevizibile.
Din pacate nu pot sa vorbesc prea mult despre subiectul filmului, fara sa desconspir lucruri pe care e bine sa le descoperiti singuri.
Filmul o are in prim plan pe Roonie Mara, fata cu tatuajul dragon, fara piercinguri, tatuaje, complet schimbata, cu un aer fragil si bolnavios, palida si deprimata. Ea este Emily, o femeia care apeleaza des la pastile pentru oameni tristi, de la abuz la dependenta. Si scenaristul (Scott Burns) ii da motive serioase- ea a trecut intr-o perioada scurta de la o viata luxoasa de indiviat la un trai modest dupa ce sotul ei a fost condamnat la inchisoare pentru frauda. Acum, sotul ei, care si-a ispasit pedeapsa, urmeaza sa se intoarca acasa iar ea este intr-o stare psihica foarte labila, depresiva si cu tendinte suicidale. Asa ca apeleaza la un psihiatru (Jude Law) care ii prescrie un nou medicament cu efecte secundare neasteptate.
Urmeaza o serie de intamplari din ce in ce mai suprinzatoare, puse perfect in scena de personaje credibile si dialoguri inteligente si realiste. Jude Law este carismatic in rolul psihiatrului care a ajuns intr-un punct al vietii in care totul pare sa se fi aranjat intr-un fel, si care nu se asteapta deloc la ce va urma. Channing Tatum face pentru a treia oara echipa cu Soderberg (dupa Magic Mike si Haywire), intrand in pielea lui Martin, sotul lui Emily, un tanar materialist hotarat sa ajunga departe cu orice pret. O alta prezenta interesanta este Catherine Zeta Jones, in rolul psihologului Victoria, cu un aer sofisticat si cu un look ce mi-a amintit de divele anilor 30.
Side effects este un thriller solid dar in acelasi timp si-o drama psihologica cu o rastunare de situatie care-mi aduce aminte de filmele anilor 90. Pe scurt – un must-see al anului 2013.