The Bourne Legacy/Mostenirea lui Bourne
Cu toate ca prind bine la public, filmele cu spioni de top pot fi numarate pe degetele unei maini: il avem pe legendarul Bond, un adevarat produs de marketing, spionul sofisticat, stilat dotat cu gadgeturi fanteziste si cu succes nebun la femei, care practic a pus monopol pe acest gen; il mai avem pe Tom Cruise in Misson Impossible, cel care are cele mai nerealiste cascadorii si avem si filmele din seria Bourne, in care spionul este un barbat dintr-o bucata, tip soldat, inteligent si bine antrenat dar unde se pune mai putin accentul pe aspectul exterior al personajului, ci mai mult pe actiunile sale.
Bourne este eroul unor romane de spionaj scrise de Robert Ludlum, care a avut parte de trei ecranizari. In ultimul film din serie scenaristul Tony Gilroy preia si rolul de regizor si modifica radical universul creat de Robert Ludlum, adaugand un nou erou: in prim plan nu se mai afla Bourne, eroul trilogiei interpretat de Matt Damon, ci un nou agent CIA pe nume Aaron Cross interpretat de Jeremy Renner. Adica un Bourne..fara Bourne.
Filmul este de fapt un fel de spin-off, care porneste de la premiza ca asemenea lui Bourne, agentul cu abilitati speciale, antrenat de CIA sa ucida, mai exista o multime. Si asa facem cunostinta cu Aaron Cross, intereptat de Jeremy Renner (The Hurt Locker, The Town, The Avengers, Mission: Impossible—Ghost Protocol) cel care care face parte din programul Outcome, alaturi de 5 alti agenti care trebuie eliminati atunci cand proiectul din care fac parte risca sa fie facut public.
Ceva ma face sa cred ca fanii seriei ii vor ramane fideli lui Matt Damon. Nu ca Jeremy nu ar avea talent ci mai degraba ca nu este indeanjus de bine pus in valoare. La fel si Edward Norton, pe care asteptam cu nerabdare sa-l vad din nou pe ecrane, cu toate ca e un personaj cheie, raul din spatele proiectului, nu-l vedem decat in spatii inchise, uitandu-se la monitoare, dand ordine sau vorbind la telefon.
The Bourne Legacy este un film de actiune dar scenele spectaculoase de lupta s-au cam lasat asteptate. Regizorul combina scenele de actiune cu scene lungi meditative care ar trebui sa ne ajute sa ne facem o idee despre personaliatea noului agent, cu dialoguri complicate despre genetica sau cu discursuri despre conspiratii politice. Pentru a supravietui, Aaron trebuie sa infrunte doua provocari: sa se ascunda de oamenii CIA care il credeau mort si sa gaseasca medicamentul fara de care risca sa-si piarda pe rand toata abilitatile. Cum sta bine unui film de actiune, avem si-o femeie, de data aceasta este vorba de un om de stiinta, dr. Marta Shearing (interpretata de Rachel Weisz) care de nevoie, il urmeaza pe Aaron intr-o cursa nebuneasca pana in Filipine.
Prima jumatate de film e destul de plictisioatre iar actiunea aporpiu zisa incepe d-abia dupa vreo 45 de minute. Si chiar si atunci, nu pot spune ca actiunea e exploziva de te da pe spate. Cateva schimburi de focuri de arma, dar aproape nicio lupta corp la corp. Spre final astepti cu nedarbare confrunatrea dintre Jeremy si noul agent imbunatatit fizic, iar cand in sfarsit se intalnesc, se urmaresc vreo 15 minute pe strazile din Filipine, dar bataia propriu zisa nu e indeajuns de satisfacatoare.
Filmul continua pe linia filmelor din serie si ne ofera conspiratii la nivel inalt si secrete de stat doar ca pastreaza totul la un nivel realist.
In distributie mai apar actorii Rachel Weisz, Edward Norton, Oscar Isaac, Stacy Keach, alaturi de veteranii seriei trecute – Albert Finney, Joan Allen, David Strathairn si Scott Glenn.
Vazut, placut? Ce preferati: Bond sau Bourne?