10 filme must-see direct de la Cannes
Zilele astea au fost ca un count-down obsesiv pentru cel mai asteptat eveniment al toamnei: Filmele de la Cannes chiar vin la Bucuresti!
Cinefilii bucuresteni se vor inghesui la cozi si vor primi in schimb filme la care viseaza din luna mai, de cand au fost prezentate la Cannes. Evenimentul Les Films de Cannes a Bucarest incepe azi, 19 octombrie si tine fix 7 zile, pana pe 25. Marii invitati ai acesti editii sunt regiozrii Matteo Garrone si Elia Suleiman, ce vin sa raspunda intrebarilor noastre legate de filmele lor prezentate acest an la Cannes, Reality si 7 days in Havana. Selectia e ispititoare, dar din pacate lipseste chiar filmul castigator al editiei din acest an, Amour.
E greu sa faci o selectie, dar e greu si sa ajungi la toate proiectiile, asa ca daca nu vreti sa faceti o selectie, va ajutam noi.
Sa vedem 10 filme must-see din aceasta editie:
COSMOPOLIS
cel mai nou film in regia legendarului regizor canadian DAVID CRONENBERG. Filmul a fost proiectat in cadrul competitiei Festivalului de la Cannes si va rula in doua proiectii unice in Bucuresti, neavand inca distribuitor in Romania. Amintind de „eXistenZ”, „Cosmopolis” captureaza perfect lumea complexa si cinica a lui Don DeLillo, autorul romanului care sta la baza filmului. Robert Pattinson este Eric Packer, un miliardar de 28 de ani care pare sa conduca universul din limuzina lui alba, intr-un New York al secolului XXI strabatut de revolte anti-globalizare. Un simplu tuns provoaca insa o odissee neobisnuita printr-o lume in destramare, lipsita de afectiune, victima a visului american esuat. Alaturi de Robert Pattinson mai apar si actorii Juliette Binoche, Samantha Morton, Sarah Gadon sau Paul Giamatti.
REALITY
Matteo Garonne, care a luat marele premiu al Juriului in 2009 cu drama Gomorrah, revine anul acesta la Cannes cu un film inspirat din obsesia italienilor pentru reality-showuri gen Big Brother. Filmul ne spune povestea unui vanzator de peste din Napoli, care este atat de obsedat de acest joc incat incepe sa traiasca ca si cum ar fi chiar el protagonistul acestei emisiuni.
KILLING THEM SOFTLY
Andrew Dominik (Chopper, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford) ni-l aduce pe Brad Pitt in rolul lui Jackie Cogan, un om al legii care investigheaza un jaf petrecut in timpul unui campionat de poker organizat de Mafie. Alaturi de el apar James Gandolfini, Sam Shepard, Ray Liotta s.a.
RUST AND BONE
Holy Motors, ultimul sau film ii are ca protagonisti pe Denis Lavant, Edith Scob, Eva Mendes, Kylie Minogue si Elise Lhommeau. Subiectul filmului pare si el destul de greu de inteles: In prim plan avem un barbat ciudat pe nume Monsenieur Oscar care isi schimba identitatea in orice moment are chef si care se transforma din barbat in femeie, din tanar in batran din bogat in sarac etc
7 DAYS IN HAVANA
7 cineasti Benicio Del Toro, Pablo Trapero, Julio Médem, Elia Suleiman, Gaspar Noe, Juan Carlos Tabio si Laurent Cantet ne spun 7 povesti La fuente, El Yuma, Jam Seesion, La tentadión de Cecilia, Diary of a Beginner, Ritual,Dulce amargo, despre una dinte cele mai exotice capitale din lume- Havana.
BEASTS OF THE SOUTHERN WILD
Cel mai tandru film din selectia de anul acesta,si-a castigat fani devotati, iar Benh Zeitlin s-a lansat puternic cu un debut solid, premiat cu Camera d’Or, Premiul FIPRESCI pentru sectiunea Un Certain Regard si o menţiune a Juriului Ecumenic. Filmul a obtinut si Marele Premiu al Juriului la Sundance, cel mai mare festival de film independent din America de Nord, si este alegerea criticilor „The New York Times” pentru filmul anului 2012. Eroina povestii, este o fetita de 6 ani, Hushpuppy (Quvenzhané Wallis), care locuieste cu tatal ei (Dwight Henry) pe o insulă amenintata de uragane. Cand apele invadeaza insula si lasa doar ramasite in urma – evenimente pe care le leaga, in imaginatia sa, de un animal preistoric si de topirea ghetarilor – Hushpuppy porneste in cautarea mamei ei.
WHITE ELEPHANT
Intr-o periferie din Buenos Aires, Julian si Nicolas, doi preoti, prieteni de multi ani, se zbat sa ajute populatia locala. Julian apeleaza la conexiunile sale in lumea politicii pentru a superviza constructia unui spital, iar Nicolas i se alatura după esecul unui proiect pe care il dezvoltase in jungla, fortele paramilitare ucigand locuitorii. Profund socat de cele intamplate, el va gasi putina alinare alaturi de Luciana, o tanara asistenta sociala, atee si seducatoare. Pe masura ce credinta lui Nicolas incepe sa se clatine, tensiunile si violentele intre cartelurile din cartier cresc. Totul izbucneste atunci cand guvernul decide sa opreasca lucrarile la spital.
POST TENEBRAS LUX
Mexicanul Carlos Reygadas isi provoaca de fiecare data publicul cu povesti tabu care nu te pot lasa indiferent. Anul acesta filmul sau „Post Tenebras Lux” i-a adus Premiul pentru regie la Cannes 2012. Viziunea radicala si experimentele cineastului mexican au impartit lumea criticii in doua tabere. Fidel temei sale predilecte, spiritual versus carnal, Reygadas urmareste drama unei familii mutate undeva la tara, alternand secventele din viata lor cotidiana – cu toate tentatiile ei – cu franturi din ceea ce pare a fi trecutul lor.
Cam astea ar fi filmele pe care n-am de gand sa le ratez. Nu uitati si de sectiunea Proiectii rare, care ne aduce filme de arhiva selectionate la Cannes de-a lungul anilor.