Skip to content

Filmul-tribut al lui Giussepe Tornatore dedicat muzicianului Ennio Morricone ajunge in Romania. Premiera pe 18 noiembrie in cinematografe

      

Ennio Morricone during the presentation of the book „90’Ennio” in Rome, at the Auditorium Parco della Musica, on the occasion of his ninetieth birthday, September 2018,Image: 540598224, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no

    “ENNIO” este un film-omagiu in regia lui Giuseppe Tornatore, portretul cinematografic al lui Ennio Morricone, probabil cel mai popular si prolific muzician al secolului al XX-lea, de doua ori castigator al Premiului Oscar, autor a peste 500 de coloane sonore, reformator al muzicii pop italiene din anii 60-70 dar si autorul unor lucrari clasice remarcabile.

          Regizorul Giuseppe Tornatore a muncit cei cinci ani pentru filmul “ENNIO, a calatorit peste tot in lume pentru a intervieva peste saptezeci de regizori si muzicieni renumiti, de la Wong Kar Wai, Bernardo Bertolucci, Quentin Tarantino, Clint Eastwood, la Oliver Stone, John Williams, Hans Zimmer, Bruce Springsteen. Aceste discutii sunt intercalate cu momente din viata privata a lui Morricone, inregistrari din concertele sustinute in timpul turneelor mondiale, clipuri din filmele clasice la care a lucrat.

          Filmul este o colectie de povesti spuse de prieteni si colegi celebri si imagini de arhiva nemaivazute pana acum, infatisand locuri si intamplari care au avut loc de-a lungul unei cariere care s-a intins peste 70 de ani. Dar mai ales este povestea lui Ennio Morricone despre sine, o relatare vie si fascinanta a maestrului insusi, realizata sub forma unui interviu cu putin timp inainte ca acesta sa paraseasca, fizic, aceasta lume.

          “Am lucrat douazeci si cinci de ani cu Ennio Morricone. Am facut aproape toate filmele mele artistice cu el, ca sa nu mai vorbim de documentarele, reclamele si proiectele pe care am incercat sa le realizam impreuna. In tot acest timp, prietenia noastra a devenit din ce in ce mai puternica. Asa ca, pe masura ce il cunosteam mai bine ca om si ca artist, ma intrebam ce fel de film as putea face despre el.

          Astazi visul mi s-a implinit. As vrea ca “ENNIO” sa faca povestea maestrului Morricone cunoscuta publicului din intreaga lume.

          N-a fost problematic sa-l pun sa-mi povesteasca despre viata lui si relatia magica cu muzica, ci si sa caut, in toata lumea, interviuri de colectie si alte imagini legate de nenumaratele colaborari realizate de Morricone.

 L-am structurat pe “ENNIO” ca pe un spectacol care poate lasa privitorul sa patrunda extraordinarul exemplu existential si artistic al unuia dintre cei mai indragiti creatori,” a declarat Giuseppe Tornatore, regizorul si scenaristul filmului.

Pentru multi oameni din industria filmului, maestrul Morricone a fost un talent unic, compunand coloane sonore pentru filme care reprezinta istoria cinematografiei  mondiale,  comedii, thrillere si drame istorice de Bernardo Bertolucci, Pier Paolo Pasolini, Terrence Malick, Roland Joffé, Brian De Palma, Barry Levinson, Mike Nichols, John Carpenter, Quentin Tarantino si alti regizori.

A semnat muzica pentru multe filme populare din ultimii 40 de ani: „La Cage aux Folles” (1978), de Édouard Molinaro, „The Thing” (1982), de Carpenter, „The Thing” (1982), „The Untouchables” (1987), de De Palma, „Frantic” (1988), de Roman Polanski, „Cinema Paradiso” (1988), de Giuseppe Tornatore, „In the Line of Fire” (1993), de Wolfgang Petersen, si „The Hateful Eight” (2015), de Tarantino.

Morricone a castigat primul sau premiu Oscar competitiv pentru muzica sa pentru „The Hateful Eight”, un thriller american cu mister si western pentru care a primit si un Glob de Aur. Intr-o cariera coplesita de onoruri, el castigase anterior un Oscar pentru intreaga cariera (2007) si a fost nominalizat la alte cinci premii Oscar; in plus, a castigat doua Globuri de Aur, patru premii Grammy si zeci de premii internationale.

A murit acum 2 ani, la varsta de 91 de ani.

ENNIO” va avea premiera in Romania pe 18 noiembrie.

Citește în continuare