Skip to content

Filmul „Intre Chin si Amin”, o parte importanta din istoria noastra, acum pe Orange TV Go

Pentru zilele viitoare si mai ales pentru perioada Scoala Altfel care urmeaza dupa Pasti, urban.ro va recomanda un film pe care-l gasiti in aplicatia Orange TV Go – “Intre Chin si Amin” – o poveste despre o parte dificila a istoriei noastre in care comunistii incercau “reeducarea” intelectualilor prin tortura.

Cel mai cunoscut si mai socant dintre aceste episoade de reeducare e cunoscut in istorie drept Fenomenul Pitesti, iar filmul “Intre Chin si Amin” abordeaza un caz din penitenciarul de la Pitesti unde aveau loc torturile comunistilor.

Lungmetrajul „Intre Chin si Amin“ este povestea de fictiune a unui tanar compozitor, Tase Caraman, proaspat logodit, care ajunge in iadul reeducarii din inchisoarea Pitesti. Teribilul experiment de tortura este condus de temutul Ciumau, seful penitenciarului.

Prin credinta, Tase Caraman supravietuieste torturilor si, dupa ce scapa cu viata, compune cantecul „Oda lui Dumnezeu“. Muzica o salveaza pe logodnica lui, Lia, chinuta de asteptarea barbatului iubit.

“Intre Chin si Amin” a fost primul film artistic care a abordat aceasta parte rusinoasa a istoriei noastre (de la premiera din 2019, au mai aparut productii pe aceeasi tema, cea mai recenta este productia independenta “Experimentul Pitesti” de Victoria Baltag) si pe langa noutatea si curajul abordarii unei teme care nu a fost prezentata nici in cartile de istorie, regizorul Toma Enache propune si o directie complementara: personajul principal e aroman, iar in poveste apare si epurarea etnica specifica aceleiasi perioade din istorie. 

E un film greu de dus ca spectator, dar e o lectie importanta de istorie care nu trebuie ignorata si nici ascunsa. O proiectie a acestui film la o lectie de dirigentie sau de istorie poate duce la multe dialoguri despre respectarea ideilor si a etniilor, despre greselile istoriei, despre motivatiile pe care le gasim in noi pentru a depasi perioade cumplit de grele. 

Filmul beneficiaza de o distributie foarte inteligent aleasa care include multi aromani: Cezara Dafinescu, Victoria Cocias, Constantin Cotimanis, Ion Dichiseanu, Petrica Moraru, Vali Popescu, Ana Parvu, Kira Hagi, Teodora Calagiu Garofil. 

De altfel, Kira Hagi a marturisit in interviuri ca, pana la intalnirea cu scenariul lui Toma Enache, nu stia de atrocitatile din inchisoarea Pitesti, dar apoi a aflat de la bunicul ei lucruri atat de grave incat nu isi putea imagina ca sunt reale. 

Filmările au fost realizate in satul Corbu, in Constanta si la inchisoarea Jilava, in ceea ce se numeste Fortul 13 care in acea perioada era folosit pentru torturarea femeilor care trebuiau reeducate pentru a intelege valorile comuniste. (locul e declarat monument istoric si poate fi vizitat)

Regizorul acestui film, Toma Enache, e la baza actor, desi a regizat si foarte mult teatru, iar preocuparea sa cinematografica pentru a recupera o parte din istoria romanilor si a aromanilor s-a vazut si la primul sau film, din 2013 „Nu sunt faimos dar sunt aroman“, primul film artistic din istorie vorbit in aromana.

“Intre Chin si Amin” e un film de vazut pentru oglinda pe care ne-o aseaza in fata, provocandu-ne sa ne gandim daca noi, individual, am putea face atat de mult rau unui alt om pentru o ideologie sau pentru a supravietui.

Iar tema de gandire e mai actuala decat pare la prima vedere intr-o societate atat de polarizata, cand rareori avem rabdare sa-l ascultam pe cel din fata noastra care, poate, nu are aceeasi opinie.

Filmul „Intre chin si amin” poate fi vazut la orice ora va doriti daca sunteti abonat Orange sau utilizator prepay Orange; el poate fi gasit aici

Mai multe detalii despre serviciu puteti gasi aici.

Cu Orange TV Go vedeti tot ce va intereseaza, oriunde ati fi, va bucurati de filmele si emisiunile preferate chiar si când sunteti in miscare, in plus, puteti câstiga super premii la concursurile din aplicatie.

Citește în continuare