Turistii care viziteaza Fontana di Trevi din Roma, suparati dupa ce fantana a fost inlocuita cu o mica piscina. Anual, vizitatorii arunca peste 1,5 milioane de euro in apa din fata monumentului.
Roma a intrat anul acesta intr-o serie de pregatiri intense pentru Jubileul Bisericii Catolice din 2025, o mare parte din oras este in santier, inclusiv destinatiile turistice. Printre ele se afla si celebra Fontana di Trevi care a fost golita de apa si izolata de un zid transparent din sticla si otel pentru a intra in restaurare.
Pentru turistii care viziteaza Roma este traditional sa arunce un banut in fantana, de aceea, autoritatile au amplasat langa monument o piscina de mici dimensiuni. Decizia a starnit multe reactii negative, majoritatea trecatorilor cred ca este urat si arata dizgratios, in vreme ce altii, mai putini la numar, lauda initiativa de a le permite vizitatorilor sa continue traditia chiar daca fantana este in restaurare.
Traditia orasului spune ca o moneda aruncata in fantana promite intoarcerea la Roma. In prezent, turistii trebuie sa arunce banutii peste zidul transparent, in speranta ca vor nimeri piscina.
In fiecare an, Fontana di Trevi atrage un numar coplesitor de turisti si genereaza aproximativ 1,5 milioane de euro din monedele aruncate in apa. Suma a fost donata in ultimii 15 ani catre organizatia catolica Caritas. Cu toate acestea, autoritatile locale iau in calcul impunerea unei taxe pentru a vizita monumentul.
Administratia locala a propus inchiderea zonei in care se afla Fontana di Trevi si introducerea unui bilet de 2 euro pentru vizitatorii internationali care doresc sa vada si sa se pozeze langa unul dintre cele mai frumoase si cunoscute locuri din lume. Fiecare bilet asigura aproximativ 30 de minute de acces. Italienii nu vor plati aceasta taxa, insa sunt nevoiti sa-si rezerve un bilet gratuit pentru a vedea fantana.
Roma se afla intr-o perioada de renovari de miliarde de euro, finantate din fonduri de stat si ale UE. Se restaureaza cele mai importante situri istorice si se imbunatateste transportul public si sistemul de salubrizare.
De la inceputul lui 2024 au fost demarate un numar record de peste 3.200 de lucrari la constructiile publice. Santierele se vor inchide spre finalul anului pentru ceremonia de deschidere a jubileului catolic. Acesta are loc o data la 25 de ani si va incepe in Ajunul Craciunului, pe 24 decembrie 2024, si se va incheia pe 6 ianuarie 2026, cu ocazia Epifaniei. Sunt asteptati peste 35 de milioane de pelerini.
Cu ocazia evenimentului, a fost creat si un asistent virtual denumit „Julia”, bazat pe inteligenta artificiala, care ii poate ajuta pe vizitatori sa afle mai multe despre oras si atractiile mai putin cunoscute, sa ajunga dintr-un loc in altul sau sa fie anuntati cu privire la evenimentele zilnice. Asistentul este disponibil pe WhatsApp si pe alte platforme de mesagerie.
Italia se confrunta cu fenomenul supraturismului, iar pentru a-i face pe turisti mai responsabili, guvernul a anuntat ca ia in considerare aplicarea unei taxe de 25 de euro pe noapte. Va fi inclusa pe facturile turistilor care se cazeaza in unele dintre cele mai populare orase ale tarii.
Desi aceasta suma poate parea destul de mare, aceasta este de fapt taxa maxima luata in discutie. De fapt, se va aplica un sistem pe niveluri, bazat pe costul cazarii. Potrivit Financial Times, taxele sunt urmatoarele: camerele care costa peste 100 de euro vor avea o taxa 5 euro pe noapte, cele cu pret intre 100 si 400 de euro vor avea taxa de 10 euro iar camerele de peste 750 de euro vor plati o taxa de 25 de euro pe noapte.
Aflati mai multe detalii la articolul de mai jos.
La articolele urmatoare puteti descoperi mai multe despre regulile adoptate de Italia pentru a reglementa turismul excesiv si despre masurile luate de alta tari pentru a reduce acest fenomen.