Skip to content

Fragment carte: SULEIKA JAOUAD -Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată

Suleika Jaouad este scriitoare, jurnalista si speaker motivational. A studiat la Juilliard, Princeton si Bennington College. La numai douazeci si doi de ani, a fost diagnosticata cu leucemie mieloida acuta.

Vor urma sedinte indelungate de chimioterapie si o operatie foarte riscanta: transplant de maduva. In ciuda suferintei fizice si psihice extreme, Suleika Jaouad gaseste puterea de a tine un jurnal, in care consemneaza amanuntit incercarile la care o supune boala.

Când, dupa patru ani, primeste in sfârsit vestea ca nu mai sufera de cancer, descopera ca vindecarea sufleteasca de abia acum incepe. Dorinta de a se reintegra in lumea celor sanatosi o indeamna sa porneasca intr-o lunga calatorie cu masina, impreuna cu terierul ei. Pe drum, ii intâlneste pe câtiva dintre noii prieteni cu care corespondase despre boala si nu numai. In comuniunea cu ei isi gaseste speranta si puterea de a incepe o noua viata.

Despre lupta cu boala a scris o serie de articole pentru New York Times intitulata Life, Interrupted, distinsa cu Premiul Emmy. Articolele ei au mai fost publicate in The New York Times MagazineThe AtlanticThe GuardianVogue, Paris Review, Los Angeles TimesGlamour si pe site-ul NPR.

A fost consilierul lui Barack Obama in probleme referitoare la cancer si a primit mai multe burse si distinctii pentru efortul ei de a-i sustine pe cei care se lupta cu aceasta boala. Discursul ei TED a fost unul dintre cele mai populare in 2019, inregistrând aproape 5 milioane de vizualizari pe YouTube.

SULEIKA JAOUADÎntre două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată

Traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă

Humanitas, 2021//colecția Memorii/Jurnale

Din 15 octombrie in librarii

Totul a început cu o mâncărime. Nu mâncărimea metaforică de a călători sau vreo criză a vârstei de mijloc, ci o mâncărime la propriu, de natură fizică. O mâncărime ca o gheară înnebunitoare pe care o simți pe piele și te ține treaz toată noaptea, care a apărut în ultimul an de facultate, la început în vârful picioarelor și apoi tot mai sus, pe gambe și coapse. Am încercat să rezist și să nu mă scarpin, însă mâncărimea era stăruitoare, răspândindu‑se pe suprafața pielii ca o mie de mușcături invizibile de țânțari. Fără să‑mi dau seama ce făceam, mâna a început să‑mi rătăcească în jos pe picioare, unghiile greblând blugii în căutarea unei alinări, înainte de a scormoni pe sub tiv pentru a se afunda direct în carne. M‑am scărpinat pe când lucram cu jumătate de normă la un laborator foto din campus. M‑am scărpinat pe sub biroul uriaș de lemn de la bibliotecă. M‑am scărpinat în timp ce dansam cu prietenii pe podelele alunecoase de la bere dintr‑un bar aflat în subsolul unui hotel. M‑am scărpinat când dormeam. Nu după mult timp, o puzderie de tăieturi supurante, cruste groase și cicatrici proaspete îmi desfigurau picioarele de parcă ar fi fost lovite cu spini de trandafiri. Semnele însângerate ale unei lupte din ce în ce mai mari care se dădea înăuntrul meu.

 — S‑ar putea să fie un parazit pe care l‑ai luat pe când studiai în străinătate, mi‑a spus un specialist chinez în tratamente naturiste înainte de a mă trimite afară cu niște suplimente ce miroseau pestilențial și cu niște ceaiuri amare.

O asistentă de la cabinetul medical al facultății credea că ar putea fi o eczemă și mi‑a recomandat un unguent. Un medic generalist a presupus că problema mea era legată de stres și mi‑a dat niște mostre dintr‑un medicament pentru combaterea anxietății. Însă nimeni nu părea să știe ceva sigur, așa că am încercat să nu dau prea multă importanță. Am sperat că va trece de la sine.

În fiecare dimineață, întredeschideam ușa camerei de cămin, cercetam atent holul, după care fugeam înfășurată în prosop spre baia comună, înainte să‑mi poată vedea cineva picioarele. Îmi spălam pielea cu o cârpă udă, privind cum dârele roșietice se încolăceau la vale pe scurgerea dușului. Mă ungeam cu un strat gros din tot felul de alifii făcute la farmacie cu loțiune tonică de hamamelis și mă țineam de nas în timp ce beam amestecul de ceaiuri amare. Când s‑a făcut prea cald ca să port blugi în fiecare zi, mi‑am cumpărat un set de colanți negri opaci. Mi‑am luat așternuturi închise la culoare ca să ascund urmele ruginii. Iar atunci când făceam sex, țineam lumina stinsă.

Odată cu mâncărimea a apărut și somnolența. Ațipeam câte două, apoi patru, apoi șase ore. Oricât aș fi dormit, corpul meu nu părea să se odihnească. Am început să moțăi pe când repetam cu orchestra și în timpul interviurilor de angajare, înainte de un termen‑limită și la cină, dar mă trezeam și mai secătuită de puteri.

— Niciodată în viața mea nu m‑am simțit atât de obosită, le‑am mărturisit într‑o zi prietenilor mei, în drum spre cursuri.

— Nici eu, nici eu, m‑au consolat ei.

Toată lumea era obosită. Văzuserăm mai multe răsărituri de soare în ultimul semestru decât în toată viața noastră, un amestec de multe ore petrecute la bibliotecă pentru lucrarea de diplomă și de petreceri în care ne dezlănțuiam până la ziuă. Locuiam în inima campusului Universității Princeton, la ultimul etaj al unui cămin în stil gotic cu turnulețe și garguie care  rânjeau. După încă o noapte albă, prietenii mei se adunau la mine pentru un ultim pahar înainte de culcare. Camera avea ferestre mari ca de catedrală, și ne plăcea să stăm pe marginea pervazului, balansându‑ne picioarele în afara clădirii, privind petrecăreții beți turtă care mergeau împleticindu‑se în drum spre casă în timp ce primele raze de soare de culoarea chihlimbarului brăzdau curtea pavată cu dale de piatră. Momentul absolvirii se întrezărea, și noi eram hotărâți să savurăm împreună aceste ultime săptămâni înainte de a ne împrăștia cu toții, chiar dacă asta însemna să ne forțăm corpurile până la limită.

Și totuși, mi-era teamă ca oboseala mea să nu fie cu totul altceva.

Singură în pat, după ce pleca toată lumea, simțeam că sub pielea mea avea loc un festin, ceva care își croia drum prin artere, înfigându‑și colții în sănătatea mea mintală. În adâncul sufletului, mă îndoiam că exista vreun parazit. Am început să mă întreb dacă adevărata problemă nu eram cumva chiar eu.



image description

SULEIKA JAOUADÎntre două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată poate fi gasita in librarii din 15 octombrie

Citește în continuare