Aniversarea lui Francisco Goya de 275 de ani de la nastere este celebrata la Iasi cu o expozitie semnata chiar de artist. Lucrari de Rembrandt sunt expuse in aceeasi expozitie
Aniversarea lui Francisco Goya de 275 de an este celebrata cu o expozitie dedicata artistului Goya la Muzeul Municipal Regina Maria din Iasi.
Expozitia „Goya 275” este curatoriata de dr. Alexandru Constantin Chituta si cuprinde peste 50 de lucrari de grafica Goya din colectia privata a avocatului George Serban. Publicul va putea admira lucrarile pana in 30 mai.
Temele surprinse de lucrarile din expozitie sunt tema capriciilor, tauromahia sau arta de a lupta cu taurii si dezastrele razboiului, subiecte de interes pentru pictorul de origine spaniola.
„Ambele teme ne invita sa reflectam asupra acestui joc permanent intre viata si moarte ce caracterizeaza existenta umana, aceasta lupta eterna care se da intre ingeri si demoni in strafundurile sufletului uman”, explica Muzeul Municipal Regina Maria din Iasi selectia de lucrari.
Expozitia cuprinde si trei lucrari de Rembrandt, gravuri, tot din colectia privata a avocatului George Serban.
Francisco Goya a fost un important pictor si creator de gravuri spaniol, care a aparut la un secol după Velázquez si cu un secol inainte de Picasso, fiind un punct de referinta pentru pictura spaniola.
Ani de-a randul Goya a fost artistul curtii regale, unde a realizat peste 35 de tapiserii pentru Casa Regala, tapiserii care au imbogatit sala de mese, dormitorul si anticamera din Palatul Predo. Francisco Goya este numit pictorul regelui in 1786, iar trei ani mai tarziu, cand Carol al IV-lea devine regele Spaniei, acesta ii va acorda o atentie deosebita artei si in special lui Goya.
In plina maturitate, artistul devine surd si aceasta problema medicala il izoleaza de lume si renunta la conventia picturii oficiale, creand astfel incursiuni vizuale in strafundurile misterioase si zbuciumate ale sufletului omenesc. In aceasta perioada, artistul realizeaza prima lui serie de gravuri, intitulata “Capriciile”, dominate de creaturi ca vrajitoare, spiridusi si monstri. In timpul invaziei lui Napoleon, pictorul a lucrat la o noua serie de gravuri, “Dezastrele razboiului”, care descriu atrocitatile petrecute in cei 6 ani de razboi, ca apoi sa renunte definitiv la pictura. Goya paraseste Madridul si continua sa lucreze doar gravuri, in special imagini intunecate si pline de furie, colectia intitulandu-se “Picturile negre”.
Avocatul George Serban ofera des lucrari din colectia privata muzeelor si insitutiilor din tara care organizeaza expozitii tematice. Pasiunea acestuia pentru arta grafica se regaseste in colectia impresionanta de lucrari.
Recent, si Muzeul National al Literaturii Romane gazduieste o serie de lucrari din colectia avocatului, o expozitie de stampe japoneze, intitulata „Celebritati din Lumea Plutitoare”. Stampele fac parte din colectia privata Ukiyo-e George Serban si reprezinta un record pentru Romania, prin numarul de lucrari expuse, 200 de stampe japoneze create de cei mai importanti artisti ukiyo-e, in perioada 1603 – 1868, cunoscută sub numele de epoca Edo.
Expozitia prezinta lucrari care acopera marile teme ale acestei arte: istorie, teatrul kabuki, bijin-ga sau portrete ale unor femei frumoase – gheise sau curtezane, shunga sau arta erotica si peisajul. Mai multe detalii despre expozitie aici.
Pana la sfarsitul anului trecut, la Muzeul de Arta Brasov au putut fi descoperite 80 de capodopere de arta grafica ale unor mari maestrii ai artei europene a secolelor XIX-XX, care s-a intitulat “Great Artists of the World”. In expozitie au fost selectate lucrari de grafica (litografii si diverse alte tehnici ale gravurii) realizate in timpul vietii artistilor si semnate personal de catre acestia (Picasso, Dali, Giorgio de Chirico, Braque, Alechinsky, Max Ernst, Henry Moore, Tapies, Hartung, Vasarely, Victor Brauner, Mario Marini etc.) si litografii executate / imprimate de Mourlot Studios Paris sau de catre alte edituri specializate cu acordul artistului sau a mostenitorilor acestuia.
Si la Cluj se pot descoperi lucrarile lui Francisco Goya, printr-o initiativa Centrului de Cultura Urbana Casino situat in Parcul Central “Simion Barnutiu” din Cluj Napoca unde va avea loc expozitia fotografica „Muzeul Prado iese în strada”.
In aer liber, vor fi expuse 22 dintre cele mai reprezentative opere ale Muzeului Prado, principala institutie culturala a Spaniei si unul dintre cele mai importante muzee din lume, cu peste 200 de ani de existenta.
La aceasta expozitie, vor fi expuse reproduceri ale unor capodopere semnate de Goya, Velázquez, Rubens, Botticelli, Rembrandt sau Hieronymus Bosch, prezentate la o scara de 1:1.
Lucrarile lui Francisco Goya pot fi descoperite online gratuit prin aplicatia creata de Muzeul Prado din Madrid.
Turul digital include 400 de capodopere de la Bosch, El Greco, Rubens, Titian, Goya si faimoasele Menine ale lui Diego Velazquez, unul dintre cele mai recognoscibile tablouri din lume.
Aplicatia este categorisita dupa perioadele artistice, dupa scolile de pictura si sculptura, dupa autor si dupa tara. Fiecare lucrare include comentarii de la curatorii muzeului cu informatii si povesti despre provenienta acesteia si despre personalitatea artistului care a creat-o.
Fiecare imagine poate fi explorata la rezolutie inalta si poate fi descarcata, alaturi de o fisa cu specificatii tehnice.