Fleetwood Mac, Frank Sinatra, The Rolling Stone, Stevie Wonder sunt muzicienii care au compus piesele din campaniile electorale pentru alegerea presedintilor americani. Uneori fara voia lor.
Intr-o tara in care cultura spectacolului a ajuns de multa vreme si in politica, campaniile prezidentiale americane au piese care sa trimita mai departe mesajul candidatilor, uneori chiar atacand contracandidati. Mai jos sunt cateva dintre aceste piese care au facut istorie nu doar in topurile muzicale, ci si in campaniile prezidentiale ale politicienilor din Statele Unite ale Americii.
Don’t Stop, Fleetwood Mac – Bill Clinton
Inclusa pe “Rumours”, albumul de mare succes din 1977 al trupei Fleetwood Mac, piesa “Don’t Stop” a fost una dintre preferatele lui Bill Clinton atat in timpul campaniei pentru prezidentialele din 1992, cat si la diverse alte evenimente politice.
La finalul unui discurs din anul 2000, Bill Clinton a incheiat chiar cu un vers din “Don’t Stop”: “Si nu va opriti niciodata in a va gandi la ziua de maine”, imediat din difuzoare auzindu-se cantecul care l-a insotit pe tot parcursul carierei sale.
You Can’t Always Get What You Want, The Rolling Stones – Donald Trump
Donald Trump a folosit mai multe melodii pentru a-si sustine campania prezidentiala, insa majoritatea artistilor ale caror piese au fost selectate l-a somat public sa elimine melodiile lor din campanie.
Donald Trump a ales numai cantece ale caror titluri si versuri erau mesaje clare pentru contracandidati sau pentru cei care nu erau de acord cu el. Piesele “You Can’t Always Get What You Want” (Nu poti obtine intotdeauna ceea ce iti doresti) sau “Start Me Up” (Starneste-ma) de la The Rolling Stones au fost printre preferatele lui si a continuat sa le foloseasca, in ciuda replicii rockerilor care au declarat ca nu doresc asocierea formatiei cu numele lui Trump.
La fel s-a intamplat si in cazul lui Adele, R.E.M sau Aerosmith, ale caror melodii au fost incluse si ele in timpul discursurilor de campanie ale lui Trump. Trupa Queen care a avut doua piese folosite in Campania lui Trump – “We will rock you” si “We are the champions” a reusit sa scoata spoturile publicitare de pe orice canal de social media, insa au ramas pe televiziunile americane.
Rachel Platten, Fight Song – Hillary Clinton
Cantecul “Figh Song” a fost scris de Rachel Platten pentru a descrie ce a simtit cand, dupa multe dezamagiri, a reusit in muzica. Datorita mesajului, dar si a ritmurilor electro pop, multe corporatii si echipe sportive au ales aceasta piesa ca tema in diverse campanii.
La fel s-a intamplat si cu Hillary Clinton care, in campania prezidentiala din 2016, a folosit ca tema centrala piesa “Fight Song”. Intrebata apoi cum i s-a parut aceasta asociere, Platten a marturisit ca s-a temut la inceput, dar apoi a fost mandra de modul in care cantecul a fost folosit in campania prezidentiala a lui Hillary Clinton.
High Hopes, Frank Sinatra – John F. Kennedy
In campania sa din 1960, John F. Kennedy si-a ales ca melodie principala “High Hopes” a lui Frank Sinatra. Special pentru acel moment, Sinatra a inregistrat o noua versiune, cu alte versuri, in care indemna publicul sa il voteze pe Kennedy.
“Toata lumea il voteaza pe Jack/Pentru ca el are ce altora le lipseste/Jack e pe drumul cel bun/Are mari sperante/1960 este anul marilor sperante/Veniti sa-l votati pe Kennedy” era adaptarea artistului la hitul sau.
I Won’t Back Down, Tom Petty – George W. Bush
Cantecul rockerului Tom Petty “I Won’t Back Down” a fost de mai multe ori folosit in campanii sportive, dar si in cele politice. In politica, startul l-a dat George W. Bush in campania prezidentiala din 2000, cand multe dintre evenimentele lui incepeau sau se terminau cu versurile lui Petty.
“Nu, nu voi ceda/Poti sa ma lasi la portile iadului/Dar nu voi ceda/Nu voi fi intors din drum/Si nu voi lasa lumea sa ma traga in jos” erau versurile care se auzeau frecvent la evenimentele lui Bush, asta pana cand artistul l-a somat pe politician sa inceteze sa ii mai foloseasca melodia. Dupa, cantecul a fost inclus in numeroase alte congrese si discursuri, inclusiv ale lui Hillary Clinton, Al Gore sau Bill Clinton.
Signed, Sealed, Delivered, Stevie Wonder – Barack Obama
In 2008, “Signed, Sealed, Delivered” se auzea aproape dupa fiecare discurs al lui Barack Obama din campania sa prezidentiala. Presedintele american a recunoscut ca Stevie Wonder este “eroul sau din muzica”, iar piesa nu a fost aleasa intamplator, fiind ca o garantie a seriozitatii si implicarii politicianului.
Obama a rezonat atat de mult cu acest cantec incat “Signed, Sealed, Delivered” s-a auzit in multe alte momente importante ale carierei sale: in noaptea alegerilor din 2012 cand Obama a iesit pe scena alaturi de familia sa pentru a sarbatori victoria, dar si la conventia din 2016 cand Barack Obama a chemat-o pe scena pe Hillary Clinton, facand public faptul ca o va sustine.
Born Free, Kid Rock – Mitt Romney
Mitt Romney, candidatul Partidului Republican la alegerile prezidentiale din 2012, a ales melodia “Born Free” ca tema de campania in principal datorita conexiunii si afinitatii “geografice” pe care o avea cu Kid Rock. Amandoi iubeau Michigan si Detroit, iar versurile erau si ele potrivite pentru un astfel de eveniment, desi inceputul parea un pic derutant: “Poti sa ma dobori si sa ma vezi sangerand/Dar nu poti sa ma inlantui/Am fost nascut liber!”
Spre deosebire de multi alti politicieni si artisti care nu s-au inteles in privinta acestei ascocieri din timpul campaniilor prezidentiale, Kid Rock s-a aratat bucuros de alegerea lui Romney.