Fructe si legume de sezon care sa nu va lipseasca din farfurie
O alimentatie cat mai variata este recomandata de specialisti, iar in lunile de vara tarzie pietele sunt pline de sortimente de fructe si legume de sezon, gustoase si autentice.
Este important sa aveti in vedere ce fel de aport nutritional aduc organismului aceste delicioase alimente, mai ales ca multe dintre ele sunt destul de sarace in calorii, insa foarte bogate in vitamine, minerale si antioxidanti.
In cazul in care preferati fructele, in aceasta perioada puteti profita de o serie de delicii care se pot regasi in meniul zilnic, precum afinele, zmeura, nucile verzi, merele de vara, perele sau prunele.
Zmeura cruda vine la pachet cu o serie de beneficii importante asupra sanatatii organismului jucand un rol esential in prevenirea imbatranirii premature a pielii.
100 de grame de zmeura asigura un aport de 6,5 g de fibre si 33% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, zmeura mai contine si fier, potasiu, magneziu, cupru, minerale care favorizeaza o buna functionare a circulatiei si a tensiunii arteriale, iar vitaminele B si vitamina K din acest fruct sunt un real ajutor in procesul de ardere a grasimilor.
Desigur, zmeura poate reprezenta o adevarata incantare pentru papilele gustative in combinatii de bauturi precum limonada sau shake-urile, dar si in compozitia unor deserturi cum sunt pandispanul si tarta cu vanilie.
Merele sunt foarte bogate in fibre solubile si reprezinta o adevarata sursa de multivitamine: vitamina C, vitamina A, acid folic, calciu, potasiu, fier, dar si antioxidanti.
Aceste fructe reprezinta un aliat de incredere in randul celor care doresc sa piarda cateva kilograme si regleaza nivelul indicelui glicemic, pentru ca au si quercitina, care previne cresterile bruste ale nivelului de zahar din sange. Este cunoscut si faptul ca merele combat constipatia, deoarece contin o cantitate ridicata de fibre.
Un flavonoid regasit in coaja merelor (phlorizin) este recunoscut ca fiind un real adjuvant in cresterea densitatii osoase, protejand astfel oasele de afectiunea numita osteoporoza.
Pe langa aroma lor intensa si inconfundabila, perele aduc si o serie de beneficii esentiale bunei functionari a organismului.
Diverse studii au demonstrat ca aceste fructe au capacitatea de a combate efectele stresului sau ale depresiei si pot fi folosite pe langa medicamente, la tratarea artritei, a gutei sau a reumatismului. Contin vitaminele A, B, C, alaturi de potasiu, fier, calciu si fosfor, si sunt cunoscute si pentru rezultatele uimitoare in dieta celor care sufera de afectiuni ale glandei tiroide.
Au un continut ridicat de fibre, combat anemia, iar in cosmetica, mastile cu pere sunt folosite pentru hidratarea intensa a tenului.
O adevarata sursa de vitamina C, vitamina A, potasiu, fluor si fier, prunele sunt cunoscute ca un puternic antioxidant, incetinind imbatranirea prematura si procesul de evolutie a mai multor tipuri de afectiuni.
Poate cea mai celebra dintre proprietatile acestor fructe este aceea de reglare a sistemului digestiv si de prevenire a constipatiei, insa zeaxantina, un alt compus regasit in prune, are capacitatea de a oferi protectie antioxidanta si de a filtra lumina UV, iar impreuna cu luteina ajuta la sanatatea ochilor.
Mancate frecvent, prunele reduc riscul de aparitie a bolii Alzheimer, deoarece contin o cantitate semnificativa de vitamina K.
Atunci cand vorbim despre nucile verzi, una dintre cele mai cunoscute delicatese culinare este dulceata facuta din aceste fructe. Din punct de vedere nutritional, beneficiile lor sunt mult mai numeroase.
Nucile verzi sunt bogate in vitaminele A, B, E, alaturi de calciu, zinc, fier si potasiu. Miezul acestor fructe (alb, cata vreme nuca este inca verde), contine antioxidanti care au capacitatea de a regla nivelul colesterolului din sange si implicit tensiunea arteriala. Consumul de nuci verzi este recomandat cu precadere persoanelor in varsta, tocmai pentru ca reduce riscul de infarct si intareste vasele de sange.
Nici coaja acestor fructe nu este de neglijat, intrucat aduce numeroase beneficii sanatatii corpului. Anumite infectii intestinale sau unele afectiuni ale stomacului pot fi tratate cu un amestec rezultat din macerarea si fierberea cojilor verzi de nuca.
Destul de sarace in calorii si grasimi, afinele de munte au un gust delicios si autentic, dar si proprietati nutritive esentiale.
Contin vitamina C, vitamina K, magneziu, vitamina B6, vitamina E si chiar cupru. Este cunoscut faptul ca flavonoidele din afine au efect antidepresiv, iar acizii din compozitia acestora favorizeaza o digestie optima. Afinele sunt un aliat de nadejde si pentru persoanele care dezvolta frecvent infectii urinare sau in cazul celor care au de eliminat metale grele din corp.
In ceea ce priveste legumele recomandate pentru a fi mancate in aceasta perioada, din lista nu lipsesc vinetele, ardeii grasi sau iuti, mult-laudata sfecla, ciupercile de cultura sau de padure, rosiile de gradina.
Recomandate celor care urmeaza o dieta intrucat sunt sarace in calorii (desigur, nu in combinatie cu maioneza sau uleiuri), vinetele de gradina includ cantitati mari de fibre si, in acelasi timp, au un nivel scazut de carbohidrati.
Aceste legume contin fier, calciu, vitamina K si flavonoide – antioxidanti responsabili pentru prevenirea depunerii de colesterol pe vasele de sange.
Studiile arata ca vinetele au capacitatea de a reduce colesterolul, insa numai consumate fara adaos de grasimi (fierte, coapte) sau incluse in mancaruri usoare precum ghiveciul de legume.
Se stie ca sucul proaspat de sfecla rosie este benefic organismului, tocmai pentru ca aceasta leguma este o sursa foarte buna de fibre, fier, magneziu, fosfor si vitamina C.
Sfecla rosie contine antioxidanti si nitrati naturali, care imbunatatesc circulatia sangelui. Betanina, unul dintre compusii regasiti in sfecla, ajuta la eliminarea toxinelor din organism si are efect anti-cancerigen. De asemenea, pentru ca sfecla contine destul de mult potasiu, aceasta va reprezenta un adjuvant si in prevenirea afectiunilor cardiologice, avand capacitatea de a intari muschiul inimii.
Adevarate surse de fibre si foarte bogate in vitamine precum B1, B2, B6, dar si acid folic si magneziu, potasiu, sodiu, ciupercile de cultura sau cele de padure au capacitatea de a diminua riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer.
Ciupercile au rolul de a preveni constipatia si de a regla tensiunea arteriala, fiind cunoscute si pentru beneficiile aduse sanatatii sistemului reproducator, dar si a glandei tiroide. Este deosebit de important sa mancati numai ciuperci provenite din surse sigure (fie cele de cultura, etichetate corespunzator, fie cele de padure, insa achizitionate numai din medii controlate).
Ardeiul gras include o sumedenie de vitamine si minerale esentiale bunei functionari a organismului, printre care vitamina C, beta-caroten, vitamine din complexul B, zinc, potasiu, cupru si fier.
Capsaicina, un compus alcaloid regasit in componenta ardeiului gras, este cunoscuta ca avand proprietati analgezice si anti-cancerigene, reducand si nivelul de colesterol „rau”.
Ardeiul iute, pe de alta parte, bogat in calciu, fier, magneziu si vitamina B6, are capacitatea de a reduce tesutul adipos, dar si de a stimula organismul sa produca mai multa caldura, ajutand astfel la arderea mai rapida a grasimilor. Acest tip de ardei mai poate ameliora durerile si sustine o functionare buna a sistemului cardiovascular.
Rosiile protejeaza pielea de razele ultraviolete si au, printre altele, cantitati importante de vitamina A, K, C, potasiu si acid folic.
Reprezinta un aliat de incredere atunci cand sunt incluse in alimentatia persoanelor care tin cura de slabire, fiind sarace din punct de vedere al aportului caloric si reduc pofta de alimente dulci.
Licopenul, ingredientul-vedeta, este un antioxidant regasit in rosii, care ofera un efect anti-cancerigen. Vitamina A din aceste legume ofera o podoaba capilara sanatoasa si bogata si imbunatatesc vederea.