Fructe si legume de sezon pentru mese sustenabile si sanatoase in luna ianuarie. Produse locale regasite iarna in pietele si supermarketurile din Romania.
Dupa mesele copioase specifice sarbatorilor de iarna, luna ianuarie poate fi o oportunitate de a va crea noi obiceiuri alimentare, mai sanatoase si sustenabile. Desi mijlocul iernii ar putea sa va descurajeze cand vine vorba de fructe si legume proaspete, in piete si supermarketuri se gasesc o varietate de produse care pot fi utilizate pentru preparate nutritive, bazate pe alimente cultivate local.
Totodata, la vanzare veti gasi fructe exotice si legume care in mod normal sunt recoltate in toiul verii, productia lor pentru iarna are un impact semnificativ asupra schimbarilor climatice si multe dintre ele sunt tratate pentru a rezista transportului lung si temperaturilor reci. Alternativa mai utila pentru sanatatea dvs. sunt alimentele de sezon de la producatori romani.
Iarna se consuma mere, pere, gutui, nuci si alune. Acestea rezista frigului iar cand sunt depozitate corect isi pastreaza valorile nutritionale pe perioade lungi de timp.
Fructele de sezon au o calitate nutritiva superioara deoarece nu necesita procese complexe de conservare si sunt sustenabile atat pentru economia locala, cat si pentru mediul inconjurator.
Merele sunt cele mai accesibile in aceasta perioada in Romania. Isi pastreaza gustul si calitatile timp de luni intregi si sunt o sursa excelenta de fibre (4g/fruct, cca. 17% din doza zilnica recomandata), vitamina C, potasiu si antioxidanti. Le puteti consuma ca atare sau le puteti include in salate, sucuri, smoothie-uri sau in prajituri delicioase — tarta cu mere si strudelul sunt printre cele mai populare.
Perele se pastreaza de asemenea bine pe termen lung, sunt bogate in vitaminele C si K, antioxidanti si fibre (6g/fruct), fiind ideale pentru o dieta echilibrata. Perele contribuie si la sanatatea inimii, a sistemului digestiv si pot avea efecte anticancerigene. Sunt alimente versatile care pot fi utilizate in sucuri, in bolul cu cereale pentru micul dejun sau in salate sofisticate alaturi de o branza cu mucegai, nuci si andive. Pe perioada iernii pot fi integrate in deserturi simple si rapide, cum sunt perele posate in vin.
Gutuile se gasesc frecvent in ianuarie si sunt folosite in multe preparate traditionale romanesti. Pot fi consumate crude, avand un continut ridicat de vitamina C, esentiala pentru imunitate in timpul iernii, vitamina A, potasiu, fier, magneziu si antioxidanti care ajuta la prevenirea bolilor cronice. Ofera o nota dulce-acrisoara preparatelor si poate fi pregatit simplu la cuptor, ulterior condimentant dupa preferinta cu miere si scortisoara, fiind desertul perfect pentru o seara de iarna.
Aceasta perioada este ideala pentru nuci si alune, surse ideale de grasimi sanatoase si proteine care ajuta la sanatatea pielii, la functionarea optima a creierului si la reducerea colesterolului de tip LDL. Pot fi adaugate usor in preparate pentru un plus de valoare nutritiva si sunt potrivite atat pentru deserturi, cat si pentru felurile principale. Le puteti include in salate si prajituri sau le puteti consuma ca atare sub forma unei gustari rapide intre mese.
Pe partea de legume, luna ianuarie este dominata de radacinoase si alimente care cresc aproape de pamant. Cartofii, morcovii, telina, sfecla rosie si varza se afla pe lista de optiuni sanatoase.
Cartofii sunt cultivati la scara larga in Romania si sunt un aliment de baza in majoritatea gospodariilor. Chiar daca se regasesc pe tot parcursul anului, sunt o alegere sustenabila si la indemana. Sunt un produs facil pentru persoanele care urmeaza o dieta fara gluten si pot fi gatiti in nenumarate moduri, fiind bogati in carbohidrati si potasiu. Contin, printre altele, si mangan, sodiu, vitamina B6 si vitamina C si contribuie la reducerea inflamatiei in corp, la buna functionare a sistemului digestiv si la prevenirea unor tipuri de cancer cum e cel de colon.
Morcovii se pastreaza bine pe timpul iernii si pot fi procurati cu usurinta din majoritatea pietelor si supermarketurilor. Sunt compusi in mare parte din apa (88%) si reprezinta o sursa excelenta de vitamina A (73% din doza zilnica recomandata), vitaminele K si C, dar si de fibre si potasiu. Pot fi consumati cruzi in gustari, salate sau sucuri, dar si gatiti alaturi de alte legume, in supe sau garnituri, dar si in deserturi — tortul cu morcovi este o optiune de sezon.
Ceapa si usturoiul se gasesc in aceasta perioada datorita rezistentei la frig. Sunt unele din cele mai esentiale alimente ale bucatariei romanesti si, pe langa savoare, adauga si proprietati antibacteriene preparatelor. Va recomandam sa consumati si varza, esentiala pentru sarmale dar si pentru ciorbe si salate. Are un continut foarte scazut de calorii, este bogata in fier, sulf, vitaminele C si K, sustine sistemul imunitar, digestia si sanatatea inimii si contribuie la reducerea inflamatiilor.
Radacinoasele, cum sunt telina, pastarnacul si radacina de patrunjel sunt ideale pentru supe, ciorbe si tocanite.
Sunt legume care au o durata lunga de depozitare si multiple beneficii pentru sanatate, printre care controlul tensiunii arteriale, reducerea inflamatiei, a riscului de cancer si sustin sanatatea sistemului cardiovascular.
Radacina de telina contine cantitati mici din aproape toate vitaminele si este saraca in calorii, in timp ce pastarnacul are proprietari antibacteriene, antioxidante si vitamine precum C, K, E, B1, B6, zinc si potasiu. Radacina de patrunjel contribuie la prevenirea anemiei, a cancerului si sustine sanatatea ochilor, fiind bogata in vitaminele A si C, calciu, fosfor si potasiu.
In aceasta perioada se gaseste cu usurinta sfecla rosie, o leguma versatila si foarte sanatoasa care poate fi utilizata in salate, pe post de garnitura sau in sucuri. Este un aliment abundent in antioxidanti ca betalaine care sustin protejarea celulelor impotriva deteriorarii si reduc riscul de cancer si boli. Are cantitati semnificative ale vitaminelor C, A si B9, ajuta si la cresterea rezistentei organismului si la functionarea optima a inimii si plamanilor in timpul antrenamentului fizic.
Alegand aceste alimente veti sprijini producatorii locali si contribui la o economie mai verde. Pentru o dieta responsabila, va recomandam sa fiti atenti asupra locului de provenienta al produselor si sa alegeti pe cat se poate optiuni cultivate local. De asemenea, daca urmati un regim alimentar prestabilit, consultati-va cu nutritionistul dvs. inainte de orice schimbare a dietei.
Descoperiti mai jos alte beneficii pentru sanatate ale diverselor alimente — migdalele au fost alese drept cel mai sanatos produs din lume de catre BBC —, dar si un ghid al longevitatii bazat pe un studiu recent.