Un italian a furat peste 1.000 de manuscrise de la autori precum Margaret Atwood, Ethan Hawke sau Sally Rooney. Criminalitatea cibernetica privind manuscrisele este des intalnita in SUA
Un italian pe nume Filippo Bernardini a recunoscut ca a furat peste 1.000 de manuscrise nepublicate, inclusiv de la autori cunoscuti ca Margaret Atwood, Ian McEwan si Sally Rooney.
Barbatul, in varsta de 30 de ani, a pledat vinovat pentru acuzatia de frauda electronica, dupa cum au anuntat procurorii federali din New York, citati de publicatia The Guardian.
Bernardini a lucrat la Londra pentru editorul Simon & Schuster, motiv pentru care intelegea foarte bine piata de carte globala si avea acces la romane si alte lucrari de la scriitori si reprezentantii acestora in exclusivitate, pe care le cerea in avans. The Guardian noteaza ca inselatoria era cunoscuta in cercurile literare de cativa ani si a devenit publica in ianuarie 2022, cand Bernardini a fost arestat de agentii FBI pe aeroportul JFK din New York.
Din august 2016 pana la arestarea sa, italianul a falsificat identitatea a sute de angajati din lumea editoriala, trimitand e-mailuri din conturi false, cu adrese care semanau cu numele de domenii ale editorilor legitimi, dar cu unele litere schimbate. Procurorii spun ca a inregistrat peste 160 de domenii frauduloase.
In 2019, agentul lui Margaret Atwood a dezvaluit ca manuscrisul pentru „Testamentele” a fost vizat, iar o investigatie a New York Times de la sfarsitul anului 2020 a constatat ca Sally Rooney, autoarea cartii „Oameni normali”, Ian McEwan, care a scris „Atonement”, si actorul Ethan Hawke au fost de asemenea vizati.
Intr-un interviu acordat The Bookseller din 2019, Atwood a confirmat ca au existat „eforturi concertate de a fura manuscrisul” cartii „Testamentele”, inainte de a fi lansata. „Au fost o multime de e-mailuri false de la oameni care incercau sa obtina chiar si doar trei pagini”, a povestit scriitoarea in interviu, citata de BBC.
Totodata, in 2021, New York Magazine a raportat ca editorii suedezi ai seriei „Millennium” a lui Stieg Larsson au fost abordati de un pretins coleg din Italia care a solicitat o copie in avans pentru a putea fi tradusa inainte de lansare.
Motivul lui Bernardini nu a fost clar, iar victimele acestuia nu au inteles de ce furturile nu au fost niciodata urmate de cereri de bani si nici lucrarile nu au aparut online sau pe dark web.
BBC mentioneaza ca Bernardini va fi condamnat in luna aprilie, iar el risca o pedeapsa maxima de 20 de ani de inchisoare. Totodata, acesta a fost de acord sa plateasca restituirea a 88.000 de dolari.
In lume, furtul de manuscrise este una dintre schemele frecvente ale criminalilor cibernetici, care vizeaza scenariile de la Hollywood, de exemplu, si incearca sa faca bani publicandu-le online si taxand fanii sa le citeasca. In alte scheme de criminalitate cibernetica, hotii vand lucrari piratate si parole furate pe dark web.