Premiera la Ateneul Roman: dirijorul Gabriel Bebeselea inaugureaza printr-un concert live noul pian Steinway al Filarmonicii „George Enescu”. Pianul este o donatie anonima
Orchestra simfonica a Filarmonicii „George Enescu” va sustine live, fara spectatori, un concert exceptional care marcheaza o tripla premiera: Gabriel Bebeselea conduce pentru prima data orchestra in calitate de dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, pianistul Daniel Ciobanu debuteaza in ipostaza de prim artist in rezidenta al Filarmonicii pe care o detine din stagiunea 2020-2021 si va fi inaugurat noul pian Steinway al institutiei. Evenimentul este transmis live joi, 21 ianuarie, de la ora 19.00, pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“: site, pe pagina de Facebook si pe canalul YouTube.
Programul este alcatuit din Concertul nr. 23, in la major, pentru pian si orchestra, KV488 de Wolfgang Amadeus Mozart si din Simfonia nr. 49, în fa minor, Hob.I:49, La Passione de Joseph Haydn.
Pianul Steinway care va face parte din recuzita Filarmonicii “George Enescu” este prima donatie semnificativa primita de institutie in ultimii 26 de ani.
„Vreau sa subliniez nobletea de mare rafinament a donatiei unei familii de o aristocrata discretie (care a dorit sa-si pastreze anonimatul – n.red.), de o mare generozitate si de o devotata daruire catre cultura autentica ziditoare. Vreau sa exprim toata pretuirea, recunostinta si afectiunea nu doar a muzicienilor si a solistilor – de azi si de maine, dar si a melomanilor care vor beneficia de gestul regal al familiei donatoare”, a apreciat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.
Totodata, Gabriel Bebeselea, recent investit ca dirijor principal al stagiunii 2020/21, ramane si Director Muzical si Dirijor Principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei. In afara de acestea, Bebeselea isi continua activitatea ca Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care il detine din anul 2016.
„E o orchestra cu care am avut o legatura speciala, ne-am bucurat intotdeauna de o alchimie care a fost, bineinteles, foarte mult sustinuta si de energia de sub cupola Ateneului. Sunt sigur ca impreuna vom realiza lucruri foarte frumoase, atat timp cat reusim sa trecem peste aceasta perioada in care siguranta muzicienilor si siguranta publicului sunt cel mai important lucru”, a declarat dirijorul Gabriel Bebeselea.
Despre magia Ateneului Roman a vorbit si pianistul in rezidenta Daniel Ciobanu, care mentioneaza ca „Ateneul Roman detine aceasta aura colosala care te absoarbe total in profunzime de la primele rezonante ale pasilor pe marmura foaierului. (…) Sunt incantat ca am devenit primul artist in rezidenta al acestei Filarmonici. Muzicienii fac muzica de cel mai inalt nivel.”
Steinway este cea mai cunoscuta companie care creeaza piane cu o fidelitate a sunetului incredibila.
Povestea incepe in 1836, cand Heinrich Engelhard Steinweg a fost nevoit sa construiasca primul sau pian in secret, in bucataria casei sale,. Acesta avea o lungime de 212 cm, dimensiunea unui pian de concert la acea vreme. Calitatile speciale ale acestui pian tin de faptul că multe inovatii descoperite pe acest ”pian de bucatarie”, ca de exemplu calusul confectionat dintr-o singura bucata, sunt inca folosite in ziua de azi.
In 1850, Heinrich Engelhard Steinwag a emigrat in America alaturi de fii sai, unde li s-a permis sa-si dezvolte pasiunea pentru inovatie si excelenta. Pana la momentul plecarii, acestia confectionasera 482 de instrumente, asadar erau pregatiti sa gaseasca materialele si tehnologia potrivita pentru un pian perfect. Cetateanul de origine germana Heinrich Engelhard Steinwag a devenit Henry E. Steinway, iar pe data de 5 martie 1853, Steinway & Sons a fost fondat.
Pretul ridicat al unui pian este dat de materialele utilizate, de tehnica, maiestria si ingineria extraordinara folosite pentru a-l produce.
Fiecare pian este format din zeci de mii de piese care se misca si care trebuie sa functioneze perfect la unison pentru a permite unui pianist sa cante cu precizie si sa creeze un moment memorabil. Fiecare detaliu este realizat si asamblat manual pentru a controla calitatea instrumentului respectiv.
In cazul pianelor de lux, materialele folosite sunt foarte specifice si greu de gasit. Majoritatea producatorilor de top folosesc table de sunet din molid, lemne rare, sticla acrilica de grad industrial si fibra de carbon.