Galeria 2/3 se deschide pe 10 iunie in Bucuresti. In premiera in Romania, vor fi expuse lucrarile artistului american John Divola.
In ton cu relaxarea masurilor pandemice a fost pregatita si lansarea unei noi galerii de arta in Bucuresti. 2/3 Galeria se deschide publicului pe 10 iunie 2021 in cladirea de pe strada Franceza, la numarul 4.
Vernisajul expozitiei „I’m not there” prezinta, in premiera in Romania, lucrarile artistului american John Divola. Se va desfasura pe 10 iunie, intre orele 17:00 si 00:00.
2/3 galeria isi propune sa promoveze arta contemporana, punand accentul pe fotografie. A fost fondata de Claudia Retegan care este si curatorul primei expozitii si care declara ca „Titlul expozitiei ‘I’m not there’ poate parea putin evident la prima vedere, deoarece se regaseste intr-una dintre imaginile lui Divola din seria ‘Vandalism’ – cred ca ceea ce ma atrage la acesta este modul contrastant descriptiv, direct si jucaus. […] Ceea ce admir cel mai mult la fotografiile lui John Divola este faptul ca nimic nu este ceea ce pare la prima vedere.”
Expozitia “I’m not there” prezinta doua serii ale artistului John Divola – “Dogs chasing my car in the desert” (Caini alergand dupa masina mea in desert, 1996 – 2001) si “Vandalism” (1974-75). Vor fi expuse spre vizionare si doua dintre cartile artistului, publicate de MACK Publishing – “Vandalism” (2018) si “Terminus” (2021).
Divola este interesat de procesul de creatie in sine ca un vehicul pentru noi perspective: „Fotografia tinde sa privilegieze observatia in defavoarea intentiei. Eu incerc pur si simplu sa creez un proces care sa maximizeze oportunitatea pentru anumite tipuri de observatii.”
Mai multe detalii despre evenimentul de lansare puteti gasi pe conturile de Facebook si Instagram ale galeriei. Pe Facebook veti descoperi si o serie de postari care documenteaza procesul de creatie al galeriei in spatiul de pe strada Franceza, intr-o cladire istorica.
Expozitia va putea fi vizitata pana pe 13 iulie 2021 iar intrarea este libera.
John Divola este un artist contemporan din California ce lucreaza preponderent cu fotografie. Cariera lui se intinde pe patru decenii, din anii ‘70 si pana in prezent.
Divola s-a nascut in 1949 in Los Angeles, si-a luat licenta in 1971 si masterul in 1973 si pana in anii ’90 a ramas constant in California unde a predat fotografie la numeroase universitati si institute de arta.
A crescut in Valea San Fernando care a avut un impact semnificativ in dezvoltarea sa ca artist. Subiectele de interes din fotografiile sale oscileaza intre cladiri, obiecte si peisaje, toate privite dintr-un punct de vedere conceptual. Deseori, imaginile pe care le creeaza sunt la limita dintre realitate si fictiune si reflecta urbanistica orasului Los Angeles cu variatii intre ocean, munte si desertul din apropiere.
In timpul facultatii era inspirat de noile miscari artistice aparute: minimalism, conceptualism si land art care nu ii erau neaparat accesibile ca mediu de exprimare dar puteau fi documentate prin fotografiile sale.
„Am ajuns la concluzie ca fotografia este arena principala a artei contemporane. Dintr-un punct de vedere practic, pictura, sculptura si performance-urile sunt facute sa fie fotografiate si recontextualizate. Sau sa se vorbeasca si sa se scrie despre ele.” Astfel, s-a format stilul sau vizual care le include pe toate: sculptura, instalatie de arta, performance si fotografie. John Divola
Unul dintre primele proiecte ale lui Divola care i-au adus aprecierea publicului si a specialistilor a fost „Zuma” din 1979 in care a documentat in imagini o cladire care era folosita de pompieri pentru practica de stingere a incendiilor. Focul, vandalism si graffiti-urile lui Divola si-au lasat amprenta asupra proprietatii aflate pe faleza oceanului. Artistul a realizat fotografii pe parcursul a doi ani in care a surprins „interventiile umane” care se integreaza in procesul natural de deteriorare.
Lucrarile lui Divola au fost expuse in peste 70 de institutii de prestigiu din intreaga lume precum Muzeul de Arta Moderna din New York, Muzeul de Arta Contemporana din Los Angeles, Muzeul de Arta Moderna din San Francisco, Muzeul Victoria and Albert, Muzeul J. Paul Getty, Centre Pompidou, Rijksmuseum si multe altele.