Galeriile Uffizi vor scoate la vanzare copii digitale autorizate dupa Leonardo da Vinci, Caravaggio, Rafael si Modigliani. Vor veni cu un ecran si o rama care imita cadrul original al operei de arta.
Cu ocazia unei noi expozitii deschise in Londra, 4 muzee si galerii italiene vor scoate la vanzare copii digitale pentru unele dintre cele mai cunoscute opere de arta din lume.
Expozitia „Eternalising Art History: From Da Vinci to Modigliani” va fi deschisa intre 16 februarie si 19 martie la Galeria Unit London si va prezenta 6 variante digitalizate ale unora dintre cele mai cunoscute lucrari capodopere din istoria artei. Scopul proiectului este de a strange fonduri pentru a sprijini conservarea lucrarilor originale, incercand totodata sa faciliteze accesul publicului, in special al turistilor, la acestea.
Printre lucrarile expuse se numara „Madonna cu sticletele” pictata de Raphael in 1506, „Portretul unui muzician” si „La Scapigliata” atribuite lui Leonardo Da Vinci, „Cos cu fructe” al lui Caravaggio din 1597-1600, „Capul unei tinere doamne” de Amedeo Modigliani si „Sarutul” lui Francesco Hayez din 1896.
Cele 6 lucrari au fost digitalizate in premiera si vor fi expuse pe ecrane LED de aceeasi dimensiune ca panza originala a fiecarui tablou. Pe margini vor fi adaugate copii dupa ramele originale ale lucrarilor, pentru a reda o experienta cat mai aproape de realitate.
Copiile digitale au fost produse de compania italiana Cinello care a patentat tehnologia de creatie a operele de arta digitale encriptate, cunoscute drept DAW. Fiecare opera de arta va fi vanduta ca un NFT prin blockchain-ul Ethereum intr-o serie limitata de 9 copii per lucrare.
Preturile se vor situa intre 120.000 si 600.000 de euro, cu mentiunea ca Unit London accepta deopotriva monede Ether si fiat.
Fiecare copie digitala a fost produsa in parteneriat cu muzeul care detine drepturile de reproducere ale acesteia: Complesso Monumentale della Pilotta din Parma,Pinacoteca di Brera,Biblioteca Ambrosiana, ambele dinMilano si Galeriile Uffizi din Florenta care au mai vandut anul trecut o versiune digitalizata pentru Tondo Doni a lui Michelangelo cu pretul de 140.000 de euro.
Banii obtinuti in urma vanzarilor vor fi impartiti in mod egal intre galeria Unit London si muzeele care vor restaura lucrarile.
Sistemul NFT – DAW include si un ecran special prin care lucrarea va putea fi expusa la rezolutie excelenta in spatiul dorit de colectionar.
In momentul in care un colectionar cumpara una dintre lucrarile de arta de mai sus, va rpimi toate componentele fizice pentru a se bucura de ea asa cum s-ar intampla in expozitia londoneza. Mai exact, in pret sunt incluse un ecran, un spatiu de stocare instalat in interiorul acestuia care genereaza imaginea, o copie a ramei tabloului original si un certificat de autencitate.
Pe langa acestea, va primi si componentele digitale: versiunea NFT a lucrarii si un cod unic de logare intr-o aplicatie unde colectionarului ii este recunoscuta atributia operei de arta.
Potrivit Serenei Tabacchi, directorul companiei Cinello, cumparatorii vor avea optiunea sa vanda mai departe aceste versiuni DAWs, asa cum se intampla cu majoritatea NFT-urilor. In acest caz, muzeele implicate vor primi o parte din banii implicati in oricare din tranzactiile ulterioare.
Caravaggio – Cos cu fructe Leonardo – La Scapigliata
Cu toate acestea, dreptul de reproducere al lucrarii va apartine in continuare muzeului care detine opera de arta ceea ce inseamna ca niciunul dintre colectionari nu are voie sa utilizeze in scop comercial imaginea achizitionata.
Organizatorii proiectului se asteapta ca institutiile de arta dar si colectionarii privati sa liciteze pentru aceste lucrari de arta. Conceptul de DAWs ar putea revolutiona lumea artei si ar putea oferi o sansa de a expune in propria sufragerie o lucrare de-a lui Michelangelo, fara a se recurge la o copie sau un print neautorizat.
Expozitia de la Unit London, este prima dintr-o serie de 3 expuneri la care este posibil sa participe aceleasi 4 muzee si galerii.
Din punct de vedere tehnic, stim deja ca arta nu este replicabila, insa in varianta digitala, o piesa de arta poate fi, prin tehnologia NFT (token non-fungible). In linii simple, fiecare opera de arta are un numar unic de identificare atribuit operei, iar acest numar este introdus intr-o baza de date cu alte numere similare, fiind partajata intr-o retea de computere, denumita “blockchain”.
De cate ori are loc o tranzactie NFT – cumparare, vanzare sau oferire – datele sunt marcate si trebuie validate de intreaga retea de calculatoare, de blockchain, iar lucrarea va contine un istoric complet al fiecarei tranzactii facute vreodata. Deoarece baza de date cuprinde mai multe calculatoare care nu sunt in acelasi loc, datele pot fi schimbate cu usurinta, insa pe cealalta parte, fiecare dintre calculatoarele conectate trebuie sa fie de acord ca tranzactiile sa fie valide.
Unicitatea lucrarilor este astfel semnalizata de blockchain, ceea ce impiedica vanzari multiple pentru acelasi produs de la un singur utilizator.
Acest fenomen devine tot mai raspandit in lumea artei, mai jos puteti vedea cateva exemple din ultimul an.