Skip to content

Galeriile Uffizi lanseaza un proiect de 50 milioane euro pentru a proteja Gradinile Boboli impotriva schimbarilor climatice. Intregul proiect se finanteaza din vanzarea de bilete

Galeriile Uffizi din Florenta au prezentat un plan amplu al unui proiect dedicat amenajarii gradinilor exterioare care valoreaza 50 de milioane de euro, prin care isi propun sa protejeze Gradinile Boboli impotriva efectelor schimbarilor climatice.

Proiectul se numeste „Boboli 2030”, iar planul va fi realizat in 40 de pasi, dintre care unii vor imbunatati si eficienta energetica a gradinilor.

Parcul se afla in spatele Palatului Pitti si a fost instalat de familia Medici in secolul al XVI-lea. Terenul include fantani, grote cu fresce si aproximativ 300 de statui clasice.

Muzeul a finalizat sau realizat partial aproape jumatate din diferitele proiecte ale planului in jurul gradinilor. Totodata, oficialii muzeului au mentionat ca vanzarea de bilete va finanta restul proiectelor, care se estimeaza ca va avea loc pe parcursul a opt ani.

„Obiectivul nostru nu este doar sa readucem Boboli la gloria vremurilor dinastiei Medici, ci sa mergem mai departe, facandu-l cel mai bun muzeu in aer liber din lume”, a spus Eike Schmidt, directorul muzeului, citat de publicatia ArtNews.

Ca raspuns la criza climatica, proiectul cuprinde actualizari ale sistemului de prevenire a incendiilor din amfiteatrul Prato delle Colonne, care este situat intr-o zona impadurita vulnerabila la incendii, dar si un sistem de iluminat eficient din punct de vedere energetic, care valoreaza nu mai putin de 2,4 milioane de euro, printre altele.

Gradinile Boboli au fost obtinute de familia Medici in 1549, cand Eleonora di Toledo a cumparat Palazzo Pitti.

Sotul ei, ducele Cosimo I, a angajat cei mai buni specialisti in amenajari de gradini din acele timpuri, pentru a proiecta gradina pe terenul denivelat din spatele palatului. Rezultatul a fost o gradina eleganta in stil renascentist italian cu diverse motive geometrice.

De-a lungul timpului, parcul a fost extins de mai multe ori si numeroase statui si fantani au fost adaugate, iar din anul 1776, gradinile au fost deschise publicului larg.

Cele mai cunoscute obiective din gradina sunt Fantana lui Bahus, Grotto Grande, Kaffeehaus, amfiteatrul, Gradina Cavalerilor, Viottolone si Isolotto.

Fantana lui Bahus il infatiseaza pe Pietro Barbino, bufonul de la curtea lui Cosmo I, in rolul lui Bahus, zeul roman al vinului, in timp ce Grotto Grande sau Grotto del Buontalenti, dupa numele celui care a proiectat decoratiunile acestei pesteri, reprezinta o constructie din trei camere legate intre ele ce contin o serie de sculpturi, originalele se gasesc la Galleria dell’Accademia.

In apropiere de Grotto Grande se gaseste o gradina in trepte ce duce la Kaffeehaus, un pavilion foarte elegant, recent renovat tot in mod sustenabil, in stil rococo, ce dateaza din 1775, iar in prezent este folosit pe post de cafenea.

Amfiteatrul are un obelisc egiptean in centru si a fost initial ridicat in Heliopolis de faraonul Ramses al II-lea, adus de familia Medici. Amfiteatrul duce de la Palazzo Pitti spre un mic iaz; fantana centrala a acestuia il reprezinta pe Neptun.

Gradina Cavalerilor este de fapt o mica gradina de trandafiri, cu o fantana instalata in centru, care se invecineaza cu gradina gazduieste Muzeul Portelanului.

Partea vestica a Gradinilor Boboli reprezinta o alee centrala cunoscuta sub numele de Viottolone care traverseaza aceasta zona, si care duce pana la Isolotto, o mica insula. Fantana din centrul insulei este o replica a Fantanii Oceanus, creata in 1576 de Giambologna.

Galeriile Uffizi formeaza unul dintre cele mai vizitate muzee din lume si detine cea mai mare colectie de opere create in perioada Renasterii.

Cladirile au fost construite in 1560 sub conducerea lui Giorgio Vassari, cel mai cunoscut istoric de arta al perioadei Renasterii si Manierismului. Erau destinate birourilor magistratilor care lucrau pentru familia de Medici (uffizi inseamna birouri oficiale).

Au fost create 45 de sali si coridoare in care a fost expusa o mica parte din colectia familiei. Cel mai faimos este „Coridorul lui Vassari” in care apareau autoportrete ale celor mai ilustri artisti din perioada Renasterii. Selectia istoricului italian este unul dintre factorii care influenteaza cel mai mult colectionarii de arta si piata vanzarilor de arta in ultimii 500 de ani.

Colectia familiei de Medici era atat de vasta incat, din 1989 se lucreaza la extinderea galeriilor pentru a putea expune mai multe lucrari care au fost imprumutate altor muzee din Florenta si din Italia.

Printre lucrarile expuse in Uffizi se numara opere semnate de Michelangelo, Rafael, Caravaggio, Botticelli, Titian, Leonardo da Vinci, Giotto, della Francesca si Rembrandt.

Citește în continuare