La Geamana, in judetul Alba, un dezastru ecologic a ajuns sa fie atractie turistica. Vizitatorii vin sa vada cum arata o halda de steril care a inghitit un intreg sat. Turla bisericii ramane in picioare in mijlocul substantelor care distrug totul in jur
Satul Geamana se afla in comuna Lupsa, din judetul Alba. In urma operatiunilor miniere de la Rosia Poieni, satul a fost transformat in lac de decantare si acoperit de steril.
Totul a inceput in anul 1977, cand regimul Ceausescu a decis evacuarea celor aproape 400 de familii care locuiau acolo, aproximativ 1000 de oameni, pentru a putea fi depozitate deseurile toxice provenite din cariera de la Rosia Poieni. Localnicilor li s-a promis atunci ca vor fi mutati aproape de satul lor. In realitate, ei fost mutati la 100 de kilometri distanta.
Exploatarea carierei de la Rosia Poieni a inceput in 1987, in zona Abrud-Musca-Bucium a Apusenilor, iar productia de cupru a inceput in 1983.
Rosia Poieni este o exploatare de suprafata de cupru din Muntii Apuseni, situata la 90 km de Alba Iulia si 7 km la sud de Raul Aries, in comuna Lupsa.
Este cel mai mare zacamant de cupru si aur din Romania, rezervele sale reprezentand 65% din totalul cantitatii de cupru din Romania. Mina produce minereu din care se pot extrage aproximativ 5.000 de tone de cupru pe an. Este exploatata de compania de stat Cupru Min.
Acum, la Geamana, lacul plin de deseuri miniere creste in fiecare an cu 90-100 de centimetri.
De-a lungul anilor, deseurile toxice au inghitit totul in calea lor: casele oamenilor, mormintele, strazile si gradinile din sat. Din tot satul, se mai vede turla bisericii, in mijlocul haldei de steril.
Satul Geamana a ajuns, astfel sa fie vizitat mai ales de straini, curiosi sa vada cum arata o localitate distrusa, un sat scufundat sub deseuri.
In cativa ani, insa, si turla bisericii va fi inghitita de deseuri toxice, avand in vedere ca este inca activa cariera de cupru de la Rosia Poieni. In anul 2018, o biserica din satul Vinta, situat in apropiere, a fost demontata si mutata la Muzeul Astra de la Sibiu. Biserica era veche de 250 de ani.
Majoritatea oamenilor din Geamana au plecat din sat. Cativa dintre ei au mai ramas, locuiesc pe dealurile din apropiere. Ei sunt cei care ii ghideaza pe cei care vin sa vada cum arata satul inghitit de deversarile toxice.
foto profimedia/ Ovi Pop