Skip to content

Luni, 19 august, de ziua George Enescu, proiectii exceptionale Poema Romana: Immersive Experience la MINA. Intrarea gratuita

Cu ocazia aniversarii marelui compozitor roman George Enescu, de la a carui nastere se implinesc anul acesta 143 de ani, ARTEXIM, organizatorul Festivalului si Concursului International George Enescu, celebreaza ZIUA ENESCU si anunta noua serie de productii pe care Festivalul Enescu le va dedica, de la editia viitoare, interdisciplinaritatii artistice. 

Luni, 19 august 2024, incepand cu ora 17:00, la MINA – Museum of Immersive New Art (Strada George Constantinescu Nr. 2-4, Bucuresti), va fi prezentat in premiera proiectului video imersiv George Enescu – Poema Romana: Immersive Experience.

Vor avea loc 4 proiectii succesive (ora 17:00, 17:35, 18:10; 18:45) iar accesul este gratuit, in baza rezervarii unui bilet cu valoare zero, din site-ul Eventim.ro: https://www.eventim.ro/ro/bilete/george-enescu-poema-romana-bucuresti-mina-museum-of-immersive-new-art-649013/event.html

Editia a XXVII-a a Festivalului International George Enescu se va desfasura intre 24 august si 21 septembrie 2025, sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei. Proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii, Festivalul Enescu va aduce, pe langa cele 6 serii de concerte traditionale, si aceasta noua serie dedicata interdisciplinaritatii artistice.

George Enescu (1881-1955) avea 16 ani si jumatate in 1897, cand a compus Poema romana, prima sa lucrare careia i-a asociat un numar de opus – fapt sinonim cu girul inaltului sau simt autocritic.

Pascal Bentoiu, intre cei mai respectati cunoscatori ai operei enesciene, considera ca aceasta este cea dintai lucrare romaneasca ampla care a reusit sa se impuna intr-unul dintre marile centre muzicale ale lumii (pentru ca prima auditie absoluta, petrecuta la Paris in 1898, a insemnat un mare succes de critica, fiind urmata de zeci de cronici elogioase).

Poema Romana op. 1 se incheie cu o forma orchestrala a Imnului Regal compus de Eduard Hübsch, devenit imn national vreme de aproape sapte decenii din momentul cand a fost intonat prima oara in mod oficial, in 1884.

Din 1947, odata cu instaurarea comunismului, si pana la Revolutia din 1989, Poema romana nu s-a mai putut canta. Cel care a reintrodus-o in repertoriu a fost dirijorul Horia Andreescu, in urma cu 31 de ani, la Ateneul Roman.

O varianta a lucrarii a fost inregistrata de Electrecord, in anii ’90, cu aceeasi orchestra si cu acelasi dirijor, lucrarea video George Enescu – Poema Romana: Immersive Experience fiind insotita de aceasta fonograma, pusa la dispozitie de Electrecord.

Proiectul video imersiv George Enescu – Poema Romana: Immersive Experience este realizat de catre Les Ateliers Nomad si sustinut de catre JTI – Immersive Experience.

Citește în continuare