Geta Bratescu in expozitie solo la Linz si in expozitie de grup la Berlin
Creditata ca unul dintre primii artisti conceptuali din Romania, Geta Bratescu este cunoscuta la nivel international, fiind prezenta in marile muzee ale lumii cu o serie de expozitii care sarbatoresc cariera sa prolifica din anii ’80. In aceasta toamna, Geta Bratescu poate fi descoperita in doua expozitii, o ampla retrospectiva la Linz si intr-o expozitie de grup la Berlin.
Astazi se deschide la Berlin expozitia colectiva „Understudies: I, Myself Will Exhibit Nothing”, organizata de artista Iman Issa, unde sunt expuse lucrari de Geta Bratescu, alaturi de Latifa al-Zayyat, Moyra Davey, Amit Dutta, Haris Epaminonda & Daniel Gustav Cramer, Iman Issa, Paul Neagu, Olaf Nicolai, Sergei Parajanov, Mohammad Rabie, Walid Raad, si Valeska Soares la KW Institute for Contemporary Art din Berlin.
Expozitia este primul eveniment de grup gandit de artista, care se desfasoara ca o aventura introspectiva. „Understudies: I, Myself Will Exhibit Nothing” reuneste lucrari ale artistilor, scriitorilor si realizatorilor de film, care isi creeaza fiecare parametrii si universurile proprii in practica lor. Multe dintre lucrarile selectate ating notiuni de ilustratie, portretizare si auto-naratiune.
Expozitia se poate vizita pana pe 9 ianuarie 2022, iar detaliile evenimentului sunt disponibile aici.
La Linz, Francisco Carolinum – Muzeul de Arta Moderna si Contemporana, ii dedica Getei Bratescu o expozitie solo, „The Woman and The Bird”, din 28 octombrie 2021 pana pe 20 februarie 2022.
Francisco Carolinum este primul muzeu din Austria care ofera o perspectiva asupra operei artistului roman Geta Bratescu. „In ciuda represiunii de stat din timpul dictaturii comunist-staliniste sub Nicolae Ceausescu (1965-1989), ea a dezvoltat o opera care se caracterizeaza printr-o intelegere impresionanta a libertatii ludice si artistice. Revolutia impotriva regimului si schimbarile extraordinare pe care le-a declansat democratia si economia pietei libere la nivel social si politic sunt procesate artistic de Geta Bratescu pana la moartea ei in 2018, la varsta de peste 90 de ani”, noteaza curatorii expozitiei, Nathalie Hoyos si Rainald Schumacher.
Expozitia din Francisco Carolinum prezinta lucrari video si foto din anii 1960 si 1970 care i-au stabilit rolul de pionier al artei conceptuale in Romania. In plus, vor fi prezentate lucrari pe hartie, care au jucat si ele un rol proeminent in opera ei inca din anii 1970, dar si colaje si decupaje, care creeaza un spatiu fara margini. Mai multe detalii despre expozitie, aici.
Geta Bratescu a fost una dintre personalitatile principale ale artei contemporane romanesti incepand cu anii ’60. A primit aprecierea internationala meritata spre finalul carierei prin reprezentarea Romaniei la Bienala de la Venetia, in 2017.
Artista s-a nascut in 1926 la Ploiesti si a studiat simultan la Facultatea de Litere si Filosofie si la Scoala de Belle Arte din Bucuresti de unde a fost exmatriculata de comunisti in 1949 pentru “origini sociale nesanatoase”. In 1971, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A avut o cariera prolifica in care a dezvoltat desene, colaje, gravuri, tapiserii, fotografii, esee, filme experimentale si performance.
Lucrarile sale au aparut in cele mai importante expozitii internationale de arta contemporana din lume: in cadrul Trienalei de la Paris din 2012, in Bienala de la Venetia din 2013. In 2015, i-a fost dedicat un vernisaj la Tate Liverpool urmat de expozitii la Hamburg (2016), MSK Gent (2018), Camdern Arts Center in Londra, Hauser & Wirth in Los Angeles si New York (2017) si Neuer Kunstverein din Berlin.
In 2017, a reprezentat Romania la Bienala de la Venetia cu proiectul „Aparitii”, prima expozitie personala a unei artiste femei in Pavilionul Romaniei. Operele create de Geta Bratescu se afla in colectii importante din MoMA, New York; Centre Georges Pompidou, Tate Modern, Hammer Museum, San Francisco Museum of Modern Art, Muzeul de Arta Moderna din Varsovia, MUMOK, Viena, Moderna Galerija, Ljubljana si MNAC, Bucuresti.