Google a dezvoltat o noua functie de inteligenta artificiala. Aplicatia descopera daca o poza cu animalul de companie seamana cu o opera de arta clasica aflata in vreun muzeu al lumii
Aplicatia Google poate acum sa caute cu o noua functie de inteligenta artificiala prin 10.000 de opere de arta clasice daca poza cu animalul de companie seamana. Aplicatia Google Arts & Culture a fost actualizata pentru a putea identifica fotografiile animalelor, a gasi picturi care sunt similare cu respectivele animale si apoi arata opera de arta mentionata.
Noua functie Portrete de animale de companie a aplicatiei functioneaza in acelasi mod ca vechea functie Art Selfie din 2018. Noua functie a aplicatiei Google Arts & Culture functioneaza simplu, prin apasarea butonului pentru camera din partea de jos a ecranului, selectati filtrul Portrete de animale de companie (Pet Portraits), apoi adaugati o fotografie cu animalul de companie. De asemenea, se poate incarca si o poza deja existenta.
Algoritmul computerizat instruit de Google va evalua imaginea pentru a determina la ce tip de creatura se uita, inainte ca un algoritm de inteligenta artificiala sa cerceteze zeci de mii de lucrari de arta pentru a gasi animale care seamana cel mai mult.
Tot Google Arts&Culture prezinta un material documentat foto despre relatia oamenilor cu animalele de companie.
In „Pawtraits: Relatia noastra in schimbare cu animalele de companie de-a lungul istoriei”, autorul mentioneaza cum cainii au fost probabil primele animale de companie care au fost domesticite de oameni, cel mai probabil pentru vanatoare. Dovezile arheologice au aratat ce acum cel Putin 15.000 de ani, cainii au fost ingropati alaturi de stapanii lor.
De exemplu, intr-un detaliu din epoca romanilor, Monumentul Nereidei (390 î.Hr.), apare un aristocrat bogat asezat pe o canapea de banchet, cu cainele sau de vanatoare la picioare.
Domesticirea pisicilor a venit odata cu primele societati agricole in urma cu aproximativ 12.000 de ani. In timp ce cainii erau folositori la vanatoare, abia cand oamenii au inceput sa se stabileasca intr-un singur loc si sa depoziteze cereale au intervenit pisicile pentru ca odata cu cerealele, au aparut si soarecii. Datorita pisicilor, oamenii isi puteau pastra granele, iar acest parteneriat practic s-a transformat curand intr-o adevarata cultura, pasiunea egiptenilor pentru prietenii lor feline fiind deosebit de faimoasa. Cimitirul de pisici gasit la Ben-Hassan contine 300.000 de mumii de pisici, in timp ce venerarea zeitei feline Bastet insemna ca uciderea unei pisici era pedepsita cu moartea.
Mai mult, se crede ca pisicile au sosit in Japonia din China in acelasi timp cu budismul (in jurul secolului al VI-lea), deoarece erau folosite pentru a proteja manuscrisele religioase fragile de paraziti. Astfel, pisicile sunt prezente in majoritatea portretelor aristocratilor japonezi, fiind si un animal care semnala statutul.
Totodata, in zona plastica, in Evul Mediu, animalele au preluat un rol simbolic bogat, iar artistii le-au folosit pentru a transmite mesaje clare privitorului. O mare parte din aceasta s-a bazat pe invataturile biblice, animale precum mielul, porumbelul si magarul fiind folosite pentru a arata sacrificiu, pace si smerenie.
Ulterior, au aparut in lucrarile artistilor studiul lumii naturale, amestecand creaturi mitologice precum unicornii cu scoici tropicale, pasari si animale exotice.
Frida Kahlo este probabil cel mai cunoscuta pentru ca si-a incorporat animalele de companie in munca sa, aproximativ o treime din lucrarile sale artistice fiind autoportrete cu animale, cum ar fi maimutele-paianjen, cerbii, pasari si caini mexicani ixquintle fara par.
Pentru Frida Kahlo, reprezentarea lor este mai mult decat simbolica. Animalele sunt infatisate cu ochi asemanatori unui om, care atrag privitorul la fel de mult ca si artistul.