Cea mai mare gradina urbana s-a deschis in Paris pe un acoperis. Are 14.000 mp si 30 de specii de plante, inclusiv rosii, capsuni, vinete, busuioc, ridichi si sfecla
Gradinile urbane din interiorul orasului devin un trend din ce in ce mai cunoscut. La Paris s-a inaugurat un complex de 14.000 de metri patrati care ofera o gradina cu fructe si legume, disponibile atat pentru cumparaturi acasa, cat si pentru restaurantele care au nevoie de materie prima proaspata.
Gradina pariziana se afla la ultimul etaj al Parc des Expositions din Arrondissement 15. Ferma urbana se numeste Nature Urbaine si are un bar si un restaurant din lantul Perchoir, specializat in rooftops.
Conform informatiilor oferite de Nature Urbaine, gradina ofera aproximativ 30 de specii diferite de plante, inclusiv rosii, capsuni, vinete, busuioc, ridichi si sfecla. Restaurantul serveste exclusiv meniu bazat pe aceste legume. Gradina va avea o capacitate de 2000 kg de zi, atunci cand toate plantele vor ajunge la maturitate.
Productia efectiva este organizata pe verticala, folosind principiile agriculturii aeroponice, ceea ce inseamna ca toate culturile cresc in plantatii stivuite vertical, fara sol, intr-un mediu brevetat, reutilizabil, cu un sistem de umidificare care ofera si substante nutritive, pe langa hidratarea si oxigenul necesar plantelor.
Gradina urbana este deschisa vizitatorilor care pot face atat tururi educationale despre cum functioneaza sistemul de plantare propus de Nature Urbaine, dar si ateliere personalizate. Localnicii pot avea o parcela de legume pe care o pot valorifica, cu un abonament anual.
Conceptul de urban farming incepe sa capete amploare inclusiv in Romania. Balcoanele pot deveni mici gradini urbane unde recolte eco si bio pot oferi savoare mancarurilor preparate acasa. Un balcon spatios poate oferi posibilitatea plantarii diverselor legume si plante aromatice si medicinale in ghivece, jardiniere si ladite. Cele mai simple plante care pot fi cultivate pe balcon sunt patrunjelul, mararul, telina, leusteanul, busuiocul, tarhonul sau menta. Cei mai indrazneti pot incerca si cultivarea rosiilor, castravetilor, salatei, ardeilor iuti sau usturoiului verde, dar si variante de capsuni sau chiar vita de vie.