Cum sa asociati preparatele la gratar cu vinurile potrivite. Recomandari ale expertilor unvinpezi.ro pentru mesele de 1 Mai
Mini-vacanta de 1 mai sta sa inceapa. A venit vremea pentru sfarait de gratare si ciocnit de pahare cu prietenii, sub cerul liber. Daca aveti totul pregatit pentru meniul zilei, dar inca va intrebati cum sa asociati preparatele la gratar cu vinurile potrivite, va oferim mai jos un mic ghid, alaturi de cateva sugestii de vinuri exceptionale din oferta Unvinpezi.ro.
Vinuri rosii, corpolente sunt potrivite pentru carnea rosie
In general, carnea rosie este pusa in valoare de vinuri rosii. Grasimile si aromele intense echilibreaza taninurile din vinul rosu. De cealalta parte, vinul rosu complimenteaza si el gustul, aromele sau combinatia de condimente folosite la prepararea gratarului din acest tip de carne. In acest caz poti opta oricand intre un Tempranillo, Sangiovese, Chianti sau un Shiraz.
De exemplu, puteti alege intre Bicento 53 Red Passion 2018, un vin de 98 puncte Luca Maroni sau Di Sipio Colline Teatine Rosso 2021, un cupaj italian lejer.
Vinuri albe, seci, dar si roze-uri mai corpolente sau rosii mai putin intense sunt recomandate pentru carnea de porc
De cele mai multe ori, romanii aleg sa prepare la gratar cotlete sau ceafa de porc, dar si coaste de porc, savurate impreuna cu sosuri. Acest tip de carne are in general o structura mai ferma decat carnea de pasare, de exemplu. Tipul de vin ales depinde foarte mult de “particularitatile carnii de porc”, vinul echilibrand atat gustul carnii, cat si aromele sosurilor folosite.
Daca, de pilda, aveti un preparat din carne de porc mai putin gras, ideal ar fi sa-l insotiti cu un vin alb mai intens, un Chardonnay sau Sauvignon Blanc. Pentru costitele de porc sau alte preparate din porc mai consistente, puteti alege un roze sec sau chiar un vin rosu, dar nu foarte intens.
Pentru preparatele la gratar din carne de porc puteti pune pe lista Via Coltul Pietrei Sauvignon Blanc 2021, Enira White 2020 sau Cotes Du Rhone Rouge 2021.
Gratarul de 1 mai poate fi atat cu friptura, cat si cu peste, iar in acest caz trebuie sa stiti ca vinul potrivit se alege in functie de tipul de peste.
Asadar, pentru pestele alb mai usor, cum este pastravul, dorada sau bibanul, recomandat este sa alegeti vinurile albe seci.
Pentru pestele mai gras precum calcanul sau crapul, recomandarea specialistilor ar fi un vin alb mai intens si corpulent, precum Feteasca Regala, Chardonnay sau Sauvignon Blanc.
Somonul are o structura mai bine definita, este un peste mai gras asa ca el merge perfect cu vinurile albe seci mai corpolente, asa cum sunt exemplele de mai sus, sau chiar cu vinuri roze seci.
Tonul este considerat peste cu carne rosie, asa ca el se va asocia cel mai bine cu un rosu sec mai putin intens sau cu un vin roze sec.
In functie de situatie, pentru peste puteti alege Catena Chardonnay High Mountain 2021, Imperfect Roze 2021 sau Cuvee des Ardoises 2017.
Vinuri albe si roze sunt cele mai potrivite pentru preparatele la gratar din carne de pui
Pentru carnea de pui ar fi bine sa alegeti vinuri care sa nu incarce foarte mult, care doar sa scoata in evidenta aromele preparatului si ale condimentelor folosite.
Tocmai de aceea, in cazul carnii de pui la gratar se recomanda vinuri albe si roze seci, cum ar fi Feteasca Regala, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Gewurztraminer, White Zinfandel.
Expertii Unvinpezi.ro va recomanda Patrar Riesling 2019, Gewurztraminer 2021 sau Chablis 2019.
Cu atat de multe vinuri savuroase, petrecerea de 1 mai poate incepe. Alegeti-va preferatele si tineti cont ca in aceasta perioada ai 10% reducere la o selectie de vinuri pentru 1 mai, iar daca esti membru in Clubul Unvinpezi.ro ai 10% reducere la finalizarea comenzii.