Skip to content

Pana luni seara vedeti gratuit, online, in premiera nationala spectacolul “Plecam” de Krzysztof Warlikowski, in cadrul #FITSonline

Dupa o editie exclusiv in mediul virtual, Festivalul International de Teatru de la Sibiu isi continua seria de intalniri online cu mari regizori si actori, de aceasta data cu un spectacol in premiera pentru Romania,  spectacolul „Plecam”, in regia lui Krzysztof Warlikowski, productie Nowy Teatr Varsovia.

Regizorul Krzysztof Warlikowski se reintoarce la unul dintre autorii sai favoriti in spectacolul “Plecam”

Krzysztof Warlikowski revine la opera lui Hanoch Levin dupa 12 ani de la premiera spectacolului „Krum”, care a fost o mare descoperire in materie de abordare scenica a operei acestui autor, dar si un succes imens in cariera lui Warlikowski. De această data, regizorul polonez opteaza pentru textul „Cei ce-si fac bagajele”. Povestea urmarita este legata de intoarcea autorului in tara sa natala dupa o expeditie nereusita in strainatate, plin de speranta pentru o viata implinita. Accentul cade pe lumea care isi impacheteaza bagajele spre o viata mai buna sau pentru moare, fara cale de mijloc. Aceasta mare migratie mondiala a popoarelor din textul lui Levin isi gaseste latura locala, reflectand totodata toate anxietatile si schimbarile care au loc la scara mare.

Abordarea textului in spectacolul “Plecam” este o razvratire, o lupta a personajelor pentru o viata mai buna

Spectacolul pus in scena de Warlikowski pregateste o lupta a maturitatii impotriva incercarii de insusire a teritoriului de libertate si impotriva inchisorii in regimuri pasnice in schimbul supunerii. Viata nu aduce pace chiar si fara politica, cu atat mai putin cand vremurile sunt tulburi.

Spectacolul este original in limba poloneza cu traducere in limbile romana, engleza, rusa, lituaniana si ucraineana si va fi difuzat pe site-ul #FITSonline: www.sibfest.ro/fits-online, sambata, 24 octombrie 2020, de la ora 18:00, iar inregistrarea va fi disponibila pe site timp de 36 de ore, pana luni, 26 octombrie 2020, ora 18:00.

Unul dintre cei mai controversati si totodata mai apreciati regizori contemporani ai lumii, regizorul monteaza spectacole de aproape 30 de ani, avand la baza texte de clasici greci, William Shakespeare, Marcel Proust, Sarah Kane, Hanna Krall, Franz Kafka, Bernard-Marie Koltès sau J. M. Coetzee, pe care le transforma in subiecte ce urmaresc spectactorul mult timp dupa iesirea din sala, fiind constructii tulburatoare, atat pentru public, cat si pentru actorii care interpreteaza.

Genialitatea regizorala a sa consta in ambiguitatile pe care le creeaza prin personajele sale, pornind de la textele consacrate ale scriitorilor sai preferati. Regizorul pune sub semnul intrebarii firul rosu al lecturilor pe care le transforma in spectacole, reusind totodata sa creeze noi lumi pentru publicul spectator. De asemenea, Warlikowski  este cunoscut pentru interpretarea  moderna a textelor traditionale.

Warlikowski a fondat si Teatrul Nou la Varsovia in 2008, care se baza pe un grup de vechi colaboratori de-ai sai. In primii cinci ani, teatrul nu avea un sediu permanent, functionand dupa modelul unui centru cultural interdisciplinar.

In 2016, regizorul a reusit sa mute Teatrul Nou intr-o hala postindustriala renovata si a pus in scena spectacole ca „(A)pollonia”, „Sfarsitul”, „Povestile africane ale lui Shakespeare”, „Cabaretul din Varsovia”, „Francezii”, si a co-produs „Tramvaiul lui Warlikowski”, cu Isabelle Huppert, impreuna cu Teatrul Odeon din Paris.

Inca de la inceput, Teatrul Nou a promovat artisti tineri, oferindu-le spatiul necesar pentru a-si realiza viziunea artistica, fiind locul unde noua generatie de coregrafi polonezi creeaza, fiind sprijin in mod activ si la dezvoltarea scenei de dans poloneze.

De asemenea, regizorul a venit si a prezentat mai multe spectacole in Romania, la Festivalul National de Teatru, la Festivalul de Teatru de la Sibiu si la Festivalul Shakespeare Craiova, unde in 2018 a prezentat „Povestile africane ale lui Shakespeare“, un spectacol considerat printre cele mai importante productii regizate de Krzysztof Warlikowski.

In „Povestile africane ale lui Shakespeare”, el si-a folosit tehnica speciala de adaptare – prin juxtapunerea si amestecarea fragmentelor diferitelor piese apare un scenariu unic. Regele Lear, Negutatorul din Venetia si Othello prezinta trei eroi Shakeaspearieni care intruchipeaza in acelasi timp cifrele excluziunii de astazi, fiind victime ale varstei, antisemitismului si rasismului. Maretia regizorului consta si in permiterea personajelor de obicei tacute sa vorbeasca, facandu-le sa tina monologuri scrise special pentru piesa de teatru de catre poetul libanez Wajdi Mouawad.

Primul spectacol pus in scena de regizor dupa carantina a fost o montare a operei – “Elektra” de Richard Strauss, prezentat in cadrul editiei centenare a Festivalului din Salzburg, spectacol care a avut sase reprezentatii.

In Romania, a aparut in 2010 o carte dedicata vietii si activitatii regizorului de origine poloneza, „Krzysztof Warlikowski si Teatrul ca o rana vie”, publicata de Fundatia Culturala „Camil Petrescu”, prin Editura Cheiron, in contextul Festivalului National de Teatru 2010, in colectia „Mari regizori ai lumii”.

Citește în continuare