Skip to content

In Grecia se deschide primul muzeu subacvatic pentru a explora o epava din secolul al V-lea i.Hr. Nava s-a scufundat cu sute de amfore cu vin

Timp de doua luni, incepand cu 3 august, se va putea admira, la o adancime de 25 de metri, ceea ce a ramas din Peristera, o nava care s-a scufundat cu mii de amfore de vin, in largul insulei Alonissos.

Dintr-o epava straveche, se poate face un muzeu. Au trecut mai mult de 2000 de ani de la scufundarea vasului in apele turcoaz ale Marii Egee.

In anul 1985, un pescar a descoperit sute de amfore in largul coastei Alonissos, din estul Greciei. Aceasta era marfa unei vechi nave comerciale, numita Peristera, care transporta vin, cel mai probabil din Atena.

Coca din lemn este acum doar un vestigiu, dar amforele sunt aproape intacte, iar acestea sunt imprastiate in jurul epavei.

Potrivit ziarului grec Kathimerini, comoara istorica este un semn al puterii civilizatiei grecesti din acele vremuri si poate fi explorata de catre scafandrii iubitori de arheologie, care vor fi insotiti de ghizi autorizati in descoperirea comorii istorice, incepand cu 3 august pana pe 2 octombrie 2020.

Locul naufragiului a fost interzis publicului deoarece statul grec se temea de jefuirea comorilor scufundate.

Recent insa, reglementarile privind accesul la epavele subacvatice au fost modificate si s-a decis ca zona Peristera sa se deschida pentru vizitatori, intr-un mod controlat, sub forma unui muzeu. In acest mod nu se vor deteriora elementele fragile si nu se va degrada mediul marin. Muzeul este gestionat si de Ministerul Culturii.

Pe langa partea senzationala a unui tur ghidat sub apa, scufundarile vor fi de neuitat deoarece muzeul subacvatic este situat intr-o zona protejata a Parcului National Alonissos, cu specii de pesti numeroase si o flora mediteraneana abundenta, care ofera un spectacol marin cromatic neasteptat.

Arheologii nu si-au dat seama inca ce a provocat naufragiul epavei sau daca o alta comoara s-ar putea afla sub miile de amfore.

Pentru cei carora nu le plac calatoriile in apele turcoaz si limpezi, un centru de informare din orasul principal al insulei Alonissos va oferi si o vizita a locului folosind realitatea virtuala, un alt mod prin care turistii se pot cufunda in inima istoriei antice si pot explora comorile sale arheologice.

Muzeul Vasa din Stockholm este unul dintre cele mai vizitate muzee ale Scandinaviei.

Aici se gaseste in toata splendoarea sa, Vasa – un vapor de razboi unic si foarte bine conservat, din anul 1628, infrumusetat cu sute de sculpturi din lemn, care a fost construit pentru regele Gustavus Adolphus, timp de doi ani.

Nefiind proiectata corespunzator, nava s-a scufundat pe 10 august 1628, in timpul primului sau voiaj, la aproape 2 kilometri de portul Stockholm.

A fost redescoperita in anii ’50, iar pe 24 aprilie 1961, inginerul Anders Franzen impreuna cu o echipa de scafandri au reusit sa recupereze vaporul aflat la 32 de metri adancime, care era intr-o stare de conservare excelenta. Au fost recuperate mii de artefacte si ramasite umane a cel putin 16 dintre membrii echipajului.

In 1987 a inceput realizarea unui muzeu dedicat epavei restaurate, care respecta proportiile si forma navei de razboi. Acesta poate fi vizitat in prezent si se afla in apropierea locului unde nava s-a scufundat, pe insula Djurgården din Stokholm.

Citește în continuare