Skip to content

Pe 1 septembrie, Green Hours implineste trei decenii de existenta. Pana in 15 septembrie e mult jazz pe terasa la Green

Voicu Radescu Rozana Mihalache (c) Mircea Albutiu

Green Hours implineste pe 1 septembrie 30 de ani in carea fost o parte importanta din viata culturala a capitalei. Creat de Voicu Radescu, Green Hours cu Teatrul LUNI a fost locul in care si-u gasit spatiu de exprimare si de prins curaj multi dintre artistiii (actori, regizori, muzicieni).

Mai jos comunicatul de presa trimis la aniversarea de reprezentatii Green Hours care pastreaza spiritul initiatorului acestui loc special, Voicu Radescu care a incetat din viata in 2021.

S-a intimplat si se intimpla la Green Hours jazz-café, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de jazz bucurestene, infiintat in 1994 si situat in plin centrul capitalei, in vecinatatea mai mult decit selecta a Grupului pentru Dialog Social, a Revistei 22 si a primei librarii Humanitas – intre timp desfiintata – Libraria din Fundul Curtii.
Pastrindu-si, totusi, mai degraba un regim underground – Green Hours organizeaza regulat seri de jazz si teatru – si ocazional seri de blues, muzica alternativa, sau alte evenimente de sorginte artistica si culturala.

… S-a intimplat aceasta descriere, compusa acum citiva ani de Voicu Radescu, fondatorul Green Hours si – au spus-o altii primii – parintele teatrului independent din România.

Inceputurile Teatrului LUNI au fost aceleasi ca si inceputurile clubului de jazz Green Hours: intimplatoare. Pentru barul pe care l-am deschis in anul 1994, aici, pe Calea Victoriei 120, nu gindisem pentru inceput decit ca imi doream sa fie un bar un pic „altfel”, inclusiv prin anumite interventii artistice muzicale, pe care, la momentul acela le previzionam ca fiind cite o seara de ghitara clasica, cite o seara de jazz – poate chiar easy-jazz, in sensul ca nu ma gindeam la o trupa, ci mai degraba la un solo de pianina sau un duo sau ceva de genul acesta.
Pe parcurs s-a transformat, intimplator, intr-un club de jazz, in special datorita „navalei” artistilor de jazz. Si, dupa nici doi ani de zile, incepusera deja tineri artisti sa propuna (si eu acceptasem, bineinteles) niste scheciuri actoricesti, ca intermezzo-uri in pauzele sesiunilor de jazz. Acestea au dus la cresterea bucuriei reciproce – a mea, a artistilor si a publicului –  spre ideea (si) de teatru.”

Pe 1 septembrie , vom celebra cei 30 de ani de Green Hours cu un recital de pian, sustinut de artista ceha a momentului, Nikol Bóková, eveniment organizat in parteneriat cu Centrul Ceh Bucuresti.

De asemenea, incepind din 20 august si pina pe 15 septembrie, la Green Hours vor avea loc evenimente de jazz si nu numai, cu trupe din Polonia, Germania si, desigur, România (Piotr Budniak Essential Group, KRiSPER, Razvan Cipca Trio, Sorin Zlat Trio, Mircea Tiberian, FiRMA).
Va invitam sa urmariti programul nostru pe site-ul greenhours.ro si sa ne fiti alaturi in aceasta celebrare, dedicata lui Voicu Radescu, marele absent, de care ne este foarte dor.

1 septembrie, recital Nikol Bóková

Cu ocazia aniversarii a 30 de ani de existenta, Green Hours se bucura sa o invite pe scena pe pianista ceha a momentului: Nikol Bóková!

Dupa succesul celor 2 concerte sustinute anul trecut, la editia a 3-a festivalului Jazzunique, in formula de trio si solo, Nikol revine in Green, cu noi compozitii si cu aceeasi pasiune dezarmanta in a imblinzi pianul.

„O pianista care poarta multe palarii”, cum este descrisa intr-un material realizat de Radio Prague International, Nikol a constientizat inca din copilarie ca muzica ii trece prin trup si suflet.

Combinatia de a fi intim, sensibil, fragil si, in acelasi timp, puternic si deschis, este ceea ce determina dorinta lui Nikol de a cinta.

(…) Wow, eu n-am sa vad Teatrul LUNI peste 20 de ani, este o probabilitate foarte mare (râde), dar exista alte generatii (cum sint artistii tineri si colaboratoarea mea Rozana) care or sa-l vada si or sa-l construiasca in continuare. Pentru ca teatrul va exista, cred, cit timp va exista omenire nerobotizata suta la suta. A existat teatru, sub o forma sau alta, inclusiv in anumite lagare de concentrare, in ghetto-uri. Oamenii si-au dorit au reusit sa joace chiar si in cele mai crunte conditii de existenta ale omenirii. Nu ma indoiesc ca aceasta forma de exprimare a omului va subzista atit timp cit exista omul. La fel ca muzica.”
(Life.ro, noiembrie 2017, interviu cu Voicu Radescu, realizat de Stela Nadoleanu, cu ocazia implinirii a doua decenii de Teatrul LUNI de la Green Hours)

Ne dorim sa reluam in curind activitatea Teatrului LUNI, iar Green Hours sa mearga mai departe, ca (d)intotdeauna, in spirit liber si cu inimile sus.

Citește în continuare