Doua lucrari de Gustav Klimt si un portret al Regelui Carol I de Theodor Aman de la Castelul Peles vor fi restaurate anul acesta la Muzeul Brukenthal.
Recent, Muzeul National Peles a incheiat un contract cu Muzeul National Brukenthal care prevede restaurarea a doua lucrari de pictura realizate de celebrul artist vienez Gustav Klimt si a unui tablou cu Regele Carol I realizat de artistul roman Theodor Aman.
Cele trei lucrari sunt clasate la categoria tezaur si conform legislatiei in vigoare, trebuie restaurate de catre tehnicieni cu titlul de expert intr-un laborator atestat de Ministerul Culturii. In acest sens, au fost alesi cei cinci experti din Laboratorul Muzeului National Brukenthal care este atestat inca din 2011.
Amplele operatiuni de restaurare ale ansamblului lui Klimt incep anul acesta, prin restaurarea picturilor „Primavara” si „Vara”, lucrari amplasate pe peretele de vest al Salii de Teatru, langa loja regala din Peles.
Proiectul de restaurare reprezinta un pas necesar pentru operele lui Klimt care atrag o multime de vizitatori la Peles. Acestea au fost realizate in anii 1884-1885, in Sala de Teatru a castelului.
Comanda a ctitorului resedintei regale de la Sinaia, ansamblul decorativ se numeste „Muze, masti, alegorii, embleme” si este reprezentativ pentru talentului lui Klimt, considerat parintele Secesiunii vieneze.
Lucrarile nu sunt realizate in stilul inovator care a devenit ulterior o semnatura a picturii lui Klimt, fiind mai degraba tributare academismului tarziu de nuanta simbolista.
Echipa de restauratori pictura ai Muzeului National Brukenthal este compusa din: Ioan Muntean, Cristina Fau, Andrei Popa, Ilie Mitrea si Celestina Albisor.
In ceea ce priveste portretul Regelui Carol I, acesta a fost realizat de Theodor Aman dupa urcarea pe tronul Romaniei, in anul 1868.
Lucrarea este un portret de aparat al domnitorului ce provenea din dinastia de Hohenzollern, il arata pe tanarul suveran la inceputul domniei, in uniforma militara, avand in mana dreapta ruloul cu decretul de promulgare a tinerei Constitutii a Romaniei.
Pictura este emblematica pentru seria de portrete regale, cea a lui Aman constituie singurul portret realizat de un mare pictor roman. Pastrata in depozitele Muzeului National Peles timp de decenii, intr-o stare de conservare precara, anul acesta lucrarea lui Aman va reveni la viata.
Informatiile au fost facute publice de catre reprezentantii Muzeului Brukenthal prin declaratiile managerului interimar Alexandru Constantin Chituta si prin dr. Narcis Dorin Ion, directorul general al Muzeului National Peles.
Potrivit restauratorului, in etapa urmatoare restauratorii muzeului urmeaza sa efectueze operatiuni specifice de: redare a planeitatii suportului textil; operatiuni de consolidare a marginilor suportului textil prin aplicarea de benzi de panza cu gren similar cu cel original, aceste benzi vor ajuta la fixarea picturii pe sasiul de lemn; confectionarea unui sasiu profesional care sa poata fi tensionat ulterior; operatiuni de curatare a stratului de culoare original, aceasta este o etapa deosebit de importanta si care trebuie efectuata cu maxima atentie pentru ca stratul de culoare original sa nu fie pus in pericol; operatiuni de chituire si slefuire; integrare cromatica a zonelor cu lacune stratigrafice ce au fost chituite si vernisarea finala a lucrarii. In etapa finala picturile vor fi transportate la Muzeul National Peles unde vor fi montate pe perete.
Ioan Muntean, restaurator al Muzeului National Brukenthal a declarat: „Cele doua lucrari sunt pandante, au aceeasi dimensiune (100 x 50 cm) si tehnica de executie ulei pe panza iar starea lor de conservare este asemanatoare. Intr-o prima faza de lucru, doi restauratori au facut o deplasare la Muzeul National Peles si au demontat picturile, acestea erau prinse pe perete, direct cu ajutorul unor cuie metalice, fapt ce a determinat ample deformari ale suportului. Dupa ce picturile au ajuns in laborator, au fost realizate o serie de analize fizice cu ajutorul razelor X, precum si analize chimice XRF prin care au fost identificati pigmentii folositi de pictor in realizarea lucrarilor. Pe baza acestor analize dar si dupa ce picturile au fost studiate in lumina UV au fost facute o serie de propuneri de restaurare, pe etape de lucru ce urmeaza a fi executate”.
Castelul Peles are o colectie impresionanta de lucrari realizate de Gustav Klimt, Ernst Klimt si Franz Matsch dar si copii dupa cei mai mari maestri ai picturii.
In anul 1879 cand lucrarile de constructie ale Castelului Peles erau reluate cu mare avant, la Viena, Gustav Klimt, Ernst Klimt si Franz Matsch fondau atelierul de pictura Künstlerkompagnie. In 1883, anul inaugurarii castelului Peles, cei trei artisti au primit prima mare comanda, concretizata in realizarea a 26 lucrari destinate decorarii resedintei de vara de la Sinaia a Regelui Carol I al Romaniei. Pana in prezent, castelul Peles este singurul muzeu din Romania care pastreaza in patrimoniul sau pictorul creatorilor austrieci.
Lui Klimt ii sunt atribuite lucrarile „Primavara” care este amplasata in stanga lojei regale din Sala de teatru a castelului dar si pandantul “Vara” din aceeasi sala. Klimt a semnat si „Portretul lui Johann Georg, Principe de Hohenzollern” flancat de „Eitel Friedrich VII” si „Philip Friedrich Christoph”, aflati in Casa scarii de onoare.
Regele Carol I si-a creat, conform unei politici culturale specifice secolului al XIX-lea si conform propriului sau gust, o pinacoteca privata. Ea cuprindea atat galeria de tablouri vechi cat si galeria de copii. Copiile dupa opere de artisti celebri erau un lucru tipic secolului al XIX-lea, reprezentand expresia unui anume gust pentru pictura veche.
La comanda regelui s-au realizat in intervalul 1880-1910, aproximativ 100 de copii identificate de curatorii muzeului, dupa lucrari celebre, repere ale istoriei artei si picturii din scolile venetiana, flamanda, germana si franceza: Boticelli, Raffaello, Correggio, Titian, Velázquez, Murillo, Rubens, Anton van Dyck, Rembrandt, Hans Holbein, Albrecht Dürer, Rogier van der Weyden, Tintoretto, Fra Filippo Lippi si Ribera.
Lui Gustav Klimt ii este atribuita copia din 1885 „Portretului Isabellei d’Este” dupa Titian. Create in acelasi an, Ernst Klimt figureaza in galeria de copii cu doua tablouri: „Tanar comandant de osti” dupa Anton van Dyck si „Ecaterina Cornaro„ dupa Titian.
Mai jos puteti descoperi si alte capodopere realizate de mari artisti europeni care pot fi vazute in Romania.