Monetaria Regala din Marea Britanie a lansat o colectie de monede aniversare cu Harry Potter. Pe spate vor avea atat chipul Reginei Elisabeta a II-a, cat si al Regelui Charles al III-lea.
Harry Potter aniverseaza anul acesta 25 de ani de existenta, de la debutul cartii lui J.K. Rowling ”Harry Potter si Piatra Filosofala”, prima din seria celor sapte romane de succes care au scris istorie in literatura pentru copii si adolescenti.
Pentru a celebra acest moment, Monetaria Regala a Regatului Unit va lansa o colectie de monede aniversare menita sa sarbatoreasca una dintre cele mai cunoscute figuri ale cartilor de fictiune.
Primele doua monede din colectia aniversara au fost lansate acum cateva zile si vor avea pe spate, in mod comemorativ, chipul fostului monarh — Regina Elisabeta a II-a. Regele Charles al III-lea va aparea pe urmatoarele doua monede aniversare care vor fi disponibile in 2023.
In aceasta perioada, Monetaria Regala lucreaza la punerea in circulatie a noilor monede oficiale care vor include figura Regelui Charles al III-lea, si care le vor inlocui treptat pe cele cu chipul Reginei Elisabeta a II-a.
In acelasi timp, pentru monedele aniversare dedicate lui Harry Potter s-a optat pentru lansarea unor exemplare care sa includa pe spate portretul din profil al Reginei Elisabeta a II-a, desi in mod traditional chipul fostului monarh nu mai poate fi folosit pe monede.
Vor fi primele astfel de monede din istoria Marii Britanii care vor reprezenta vechiul si noul monarh in acelasi timp. Potrivit Monetariei Regale, colectia aniversara Harry Potter este una dintre primele initative prin care se va face tranzitia treptata de la portretul fostului monarh la cel al actualului conducator.
”In calitate de producator oficial de monede in Marea Britanie, suntem mai mult decat incantati sa realizam aceasta colectie fermecatoare pentru a sarbatori 25 de ani de la lansarea cartii „Harry Potter si Piatra Filozofala”. Primele monede din colectia care il sarbatoresc pe Harry Potter vor fi disponibile pentru fani si colectionari incepand din 20 octombrie”, a declarat Nicola Howell, seful biroului comercial al Monetariei Regale din Marea Britanie.
Unul dintre modelele monedelor cu Harry Potter prezinta si un portret colorat al tanarului vrajitor creat de Jim Kay, artistul ilustrator care a lucrat la prima editie complet ilustrata a cartii „Harry Potter si Piatra Filozofala”.
”Ce ma surpinde este ca desenul meu n-a fost uitat. Este aceasi situatie ca si in cazul cartilor publicate, cand stai tot timpul intr-un birou, lucrand, nu pare nimic real pana cand nu vezi cartea pe raftul unei librarii. Abia atunci te gandesti: O, da! Eu am facut asta! O moneda, insa, este ceva complet nou pentru mine!” a declarat ilustratorul Jim Kay.
Ilustratia lui Kay a fost adaptata la imaginea in relief de pe monede de catre Ffion Gwillim, designer al Monetariei Regale care spune despre ilustratie ca este una dintre cele mai ”iconice si recognoscibile”.
Primele monede aniversare cu Harry Potter se vand la 12,6 euro in cazul celor de 50 pence care nu sunt puse in circulatie, preturile pot ajunge in functie de culoare si material de la 23 de euro pana la 230 de euro sau chiar la 6.000 de euro in cazul celor din editia limitata.
Urmatoarele modele de monede vor purta imaginea trenului Hogwart Express, portretul profesorului Albus Dumbledore sau imaginile unor cladiri precum Scoala Hogwarts” de Magie, Farmece si Vrajitorii. Pe spatele lor va fi reprezentat portretul Regelui Charles al III-lea.
Majoritatea monedelor din colectie vor dezvalui pe langa personajele reprezentate si numarul aniversar ”25” alternat de imaginea unui fulger simbolic pentru Harry Potter care se face vizibil prin rotirea monedelor sub lumina. Acest aspect distinct al monedelor a fost realizat prin folosirea unor lasere si tehnologii inovatoare.
Le puteti achizitiona de aici.
Mai jos puteti descoperi alt evenimente planuite in jurul anului aniversar Harry Potter.
Joanne Rowling, cunoscuta ca J.K. Rowling este o scriitoare britanica, autoarea romanelor de fantezie “Harry Potter”, scrise dupa o idee care i-a venit intr-o calatorie cu trenul de la Manchester la Londra in 1990.
Volumele din seria “Harry Potter” au castigat numeroase premii, s-au vandut in mai mult de 500 de milioane de exemplare si au fost ecranizate in 8 filme. Este cea mai bine vanduta autoare din UK, iar in octombrie 2010 a fost numita “Cea mai influenta femeie din Marea Britanie”. De-a lungul timpului a sustinut mai multe organizatii de caritate, printre care “Comic Relief”, “One Parent Families” si “Multiple Sclerosis Society of Great Britain”, iar din 2004 este cofondator al fundatiei de caritate, “Lumos”, alaturi de Emma Nicholson (politician britanic).
Lansata in iulie 2007, ultima carte Harry Potter, „Harry Potter si Talismanele Mortii”, este cea mai repede vanduta carte din toate timpurile, in 11 milioane de copii in prima zi de la lansarea in Regatul Unit si SUA.
Cand Rowling scria ultima sa carte a permis sa fie filmata pe durata unui an, pentru un documentar care a rulat in Marea Britanie pe canalul ITV pe 30 decembrie 2007. Intitulata „J. K. Rowling… A Year In The Life”, productia o prezinta pe faimoasa autoare intorcandu-se la casa inchiriata din Edinburgh unde a trait si a terminat prima carte Harry Potter.