“Hektometronul” -100 regizori din 100 de tari in 100 de zile la Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova. Proiectul are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul”
Teatrul National „Marin Sorescu” din Craiova lanseaza cu ocazia Zilei Culturii Nationale, pe 15 ianuarie 2021, proiectul international HEKTOMERONUL, un mesaj universal al sperantei, care are la baza scrierea lui Giovanni Boccaccio, “Decameronul”.
Teatrul din Craiova va prezenta cele 100 de povesti ale “Decameronului” intr-un moment in care izolarea, teama si moartea sunt prezente in lumea actuala, la fel ca in Florenta de acum 650 de ani povestita de Boccaccio.
Programul proiectului “Hektometronul” va avea cate o poveste noua in fiecare zi, incepand cu 15 ianuarie 2021, iar acestea vor fi disponbile gratuit pe website-ul www.hektomeron.com in regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului. Fiecare poveste va fi regizata de catre un alt artist si reuneste100 de regizori din 100 de tari. Primele zece episoade poarta semnatura unor regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croatia si SUA.
Ultima poveste a “Hektometronului” va fi prezentata publicului in 24 aprilie, iar la finalul proiectului toate cele 100 de episoade vor fi prezentate integral pe website-ul www.hektomeron.com, intr-un maraton de 25 de ore.
Toate episoadele vor fi jucate in limba romana cu subtitrare in engleza de catre actorii Teatrului National “Marin Sorescu” din Craiova, cu o exceptie, episodul regizat de catre Radu Afrim va avea participare internationala.
De asemenea, fiecare episod va fi prezentat intr-o maniera personala si cu o viziune subiectiva pentru crearea unui tablou al epocii, avand ca tema umanitatea.
“Decameronul” este o colectie de 100 de nuvele care prezinta viata si obiceiurile din Italia secolului al XIV-lea, cu precadere viata orasului Florenta, si este o pledoarie despre iubire, care apare sub toate aspectele sale, intr-un moment in care epidemia de ciuma decima populatia. Povestea este creata in jurul a zece personaje, sapte doamne si trei domni, care se retrag la tara unde se hotarasc sa se intretina cu dansul si muzica pentru voie buna, ca sa incerce sa uite de boala. Totodata, ca modalitate de petrecere a timpului, se hotarasc sa inceapa sa spuna povesti care sa le tina de urat, astfel inca romanul ajunge la cele 100 de nuvele prin prisma celor 10 zile in care cele 10 personaje povestesc.
Cartea a fost scrisa in perioada 1349-1353 si a circulat prin manuscrise, prima varianta tiparita fiind in 1470. O serie de manuscrise evidentiaza faptul ca s-a incercat oprirea raspandirii acestor manuscrise, insa acestea au rezistat.