Horatiu Malaele va deschide maine o expozitie cu 20 de lucrari la Galeria Rotenberg-Uzunov din Bucuresti.
Aproximativ 20 de lucrari, autoportrete si nuduri realizate de Horatiu Malaele vor fi expuse la Galeria Rotenberg-Uzunov incepand de miercuri 17 noiembrie, orele 17:00 cand va avea loc vernisajul expozitiei Desenez, deci Exist.
Proiectul a avut-o drept curatoare pe Adina Retea, presedintele Asociatiei Culturale pentru Sprijinirea Artelor Frumoase, care a lucrat cu aproximativ 20 de portrete ale unor personalitati, autoportrete, nuduri in desen sau acuarela sau lucrari abstracte care evidentiaza o alta latura a unuia dintre cei mai apreciati artisti romani.
Cunoscut de obicei ca actor sau regizor, Horatiu Malaele este grafician profesionist al Uniunii Artistilor Plastici cu peste 50 de expozitii personale atat in tara cat si peste hotare. Printre orasele cele mai cunoscute in care au fost expus desenele si caricaturile pe care le-a creat se numara Paris, München, Buenos Aires, Toronto si New York. De altfel, artistul nu se afla la prima expozitie in cadrul Galeriei Rotenberg-Uzunov, publicul fiind incantat de fiecare data sa descopere imaginatia domnului Malaele.
Expozitia va putea fi vizitata pana pe 7 decembrie 2021 la Galeria Rotenberg – Uzunov, de luni pana vineri, in intervalul orar 14:30 – 19:30, duminica: 12:00 – 17:00, cu respectarea normelor de siguranta in vigoare, in vederea prevenirii contaminarii cu noul coronavirus SARS-COV-2.
Descrise de organizatori intr-un mod poetic, noile creatii sunt considerate un „amestec indefinibil de forta si sugestie, simbol, rafinament compozitional si amestec de culoare, forma artistica prin care Malaele a ales sa se exprime, imbina caricatura, desen, pastel, proza, poezie, autoportret in cuvinte si atingeri de geniu… . Toate, in creionul inconfundabil al artistului!”
Artistul a explicat ca ”Gandisem sa fac un portret Eminescu, dar cum sa-l faci pe Eminescu? Nu stiu cand, am fost intrebat de cineva in preajma cui ai fi vrut sa stai vreodata? Si am spus… mi-as fi dorit sa stau in preajma lui Iisus, si macar cateva ore in preajma lui Eminescu…’’.
Actor, regizor, grafician, caricaturist si scriitor, Horatiu Malaele s-a nascut in 1952 in Targu Jiu. A absolvit Liceul Tudor Vladimirescu si a avut prima expozitie personala de desene la casa de cultura din oras in clasa a XII-a.
Initial, domnul Malaele intentiona sa urmeze Institutul de Arte Plastice din capitala dar a absolvit in 1975 Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica la clasa profesorului Octavian Cotescu. A fost repartizat la Teatrul National din Piatra Neamt, ulterior a ajuns la Bucuresti unde a jucat pe scenele celor mai mari teatre din capitala si din tara si in cele mai mari productii cinematografice nationale. In anul 1982 a debutat ca regizor de teatru iar in 2008 ca regizor de film cu „Nunta muta”, lungmetraj urmat de „Funeralii fericite” (2013) si „Luca” (2019).
Fiind premiat cu majoritatea trofeelor care pot fi acordate in Romania pentru actorie si regie, Horatiu Malaele a fost recompensat si cu Ordinul national „Pentru Merit” in grad de Cavaler si a devenit cunoscut si ca scriitor prin carti biografice si ganduri publicate in „Horatiu despre Malaele”, „Rataciri” sau „HoARTiu Malaele”.