Skip to content

Horror Vacui, cel mai lung eveniment teatral din lume, este in plina desfasurare la Bucuresti la galeria Galateca. Un maraton de sapte zile, cu peste 500 de actori si povesti despre abandon, acces gratuit

In acest week end a inceput Horror Vacui, cel mai lung eveniment teatral din lume, organizat de Asociatia A.R.T. Fusion, sub umbrela Papercuts. Aceasta reprezentatie de tip teatru durational se va desfasura timp de 7 zile, non-stop, pana pe 22 februarie 2025, la Galeria de Arta Galateca din Bucuresti. Accesul la eveniment este gratuit. Peste 500 de actori vor aduce la viata un performance unic, in premiera mondiala, ce pune in prim-plan tema abandonului copiilor, un fenomen ce a marcat profund societatea romaneasca, in special in perioada comunista.

Evenimentul prezinta o explorare profunda a unor teme esentiale precum abandonul, golul si responsabilitatea colectiva. Se estimeaza ca aproximativ 1 milion de copii au fost abandonati in perioada comunismului, devenind „copiii nimanui”. Statul roman nu detine nici astazi date concrete despre aceasta realitate tragica. Prin Horror Vacui, Papercuts provoaca o recunoastere a trecutului si creeaza premise pentru un viitor mai responsabil.

Alexandru Ivanoiu, dramaturg si initiator al proiectului, explica semnificatia evenimentului: „Horror Vacui demonstreaza, prin predarea acestei stafete intre artisti, ca exista multa speranta ramasa in ecosistemul cultural. Si nu numai. Masura in care arta va determina schimbari reale, sistemice este una incerta, dar este fascinant sa vezi incercarile.”

O parte din povestile si marturiile care au stat la baza acestui performance au fost colectate anterior de la public, printr-un apel deschis, si au fost integrate in structura artistica a evenimentului pentru a reda cu autenticitate experientele celor afectati de abandon.

Horror Vacui va aduce in fata publicului 505 texte despre abandon si rezilienta, interpretate intr-un flux continuu de cate trei actori pe ora.

Printre artistii implicati se numara Maia Morgenstern, Dana Rogoz, Andreea Gramosteanu, Ofelia Popii, Ada Gales, Ioana Flora, Lari Giorgescu, Emilia Popescu, Tudor Chirila, Richard Bovnovski, Elvira Deatcu, Aylin Cadir, Crina Semciuc, Radu Stefan Banica, Zarug, Alex Bogdan, Victoria Raileanu si Kate Pendry, alaturi de alti actori, scriitori si jurnalisti.
Publicul va descoperi zone interactive care incurajeaza implicarea si exprimarea libera. Vizitatorii sunt invitati sa-si lase gandurile, impresiile si opiniile pe un perete dedicat, devenind astfel parte activa a experientei si pot contribui prin scrisori adresate autoritatilor, oferind astfel o oportunitate reala de a genera schimbare.

Citește în continuare