Azi-noapte s-a lansat primul episod din „House of the Dragon”, prequel-ul Game of Thrones care va include 17 dragoni. Tot ce trebuie sa stiti despre serial si cele 10 personaje principale create de George R.R. Martin si Miguel Sapochnik, showrunnerul seriei.
HBO a lansat azi-noapte primul episod al serialului „House of the Dragon” care marcheaza o revenire la Westeros si la un univers fantastic care a creat unul dintre cele mai mai de succes seriale de televiziune din istoria cinematografiei: „Game of Thrones”.
Noua serie de tip prequel este plasata cu 200 de ani inainte de evenimentele din serialul original si arata cum membrii dinastiei Targaryen – la care se face referire deseori in „Game of Thrones” – au ajuns de la conducatorii celor sapte regate la starea in care ii gasim in primii ani din „Game of Thrones” cand au mai ramas in viata numai trei membri cunoscuti ai familiei.
Intregul univers narativ a fost creat de George R.R.Martin care a lucrat la scenariu alaturi de Ryan J.Condal, fiind bazat pe fragmente din romanul „Fire & Blood” publicat in 2018. Condal si Miguel Sapochnik sunt showrunnerii noului serial care va avea 10 episoade, disponibile saptamanal pe HBO MAX.
In continuare va prezentam un ghid al noului serial, atat pentru fanii „Game of Thrones” dar si pentru cei care nu au descoperit pana acum povestea familiei Targaryen.
Showrunnerul Miguel Sapochnik a declarat ca „House of the Dragon” a fost gandit ca o antologie care ar putea aborda diferite parti ale istoriei Targaryen.
Intr-un interviu acordat publicatiei Entertainment Weekly pe covorul rosu al premierei nord-americane dedicata serialului, Sapochnik a mentionat ca nu poate sa confirme ca va exista un al doilea sezon „House of the Dragon” si ca succesul seriei va influenta aceasta decizie. Insa s-a referit la conceptul unei antologiii dedicate dinastiei Targaryen: „este unul dintre lucrurile interesante despre Targaryen. Am ales o poveste care seamana aproape cu „Razboiul Stelelor: Episodul IV. Este „Noua Speranta”. Putem merge inapoi, putem merge inainte. Sunt o multime de oportunitati acolo.
Ideea prequel-ului a fost propusa de autorul George R.R. Martin insusi, care l-a recomandat pe Ryan Condal sa fie scenarist si showrunner catre echipa HBO care dezvolta in prezent mai multe spin-off-uri legate de universul „Game of Thrones”.
Primul sezon „House of the Dragon” se concentreaza pe evenimentele care duc la un anumit moment esential al istoriei Targaryen: „Dansul Dragonilor”. Membrii familiei Targaryen, alaturi de dragonii lor, intra intr-un razboi civil care se arata sangeros si brutal.
In primul episod din „House of the Dragon”, actiunea este instigata de un razboi de succesiune care urmeaza sa dezbine familia Targaryen. Adunarea lorzilor din Westeros a decis cine il va succeda lui Jaehaerys I ca rege dintre cei patru nepoti ai sai supravietuitori: Rhaenys, Viserys, Daemon si Aemma. L-au ales pe Viserys (Paddy Considine), spre furia lui Rhaenys.
In timp ce fratele Regelui Viserys si mostenitorul prezumtiv al acestuia, Printul Daemon Targaryen (Matt Smith),intentioneaza sa se instaleze pe Tronul de Fier dupa moartea lui, Viserys anunta ca tronul va reveni primului sau nascut: Rhaenyra Targaryen (Emma D’Arcy) care va deveni prima femeie care va sta pe celebrul tron.
Evenimentele au loc in jurul anului 129, dupa cucerirea lui Aegon si cu aproape doua secole inainte de nasterea lui Daenerys, Mama Dragonilor si include flashback-uri din copilaria figurilor cheie dar si o scena plasata in sala Marelui Consiliu din Harrenhal in anul 101.
Serialul are 10 noi jucatori principali pe care ii puteti descoperi in trailerul de mai jos si in fisele personajelor care introduc si actorii care ii vor juca. Merita mentionat ca „Game of Thrones” a a lansat unii dintre cei mai bine cotati actori din Hollywood: Emilia Clarke, Kit Harrington, Peter Dinklage sau Sophie Turner.
Tronul de Fier are un aspect diferit fata de „Game of Thrones” si creeaza un spectacol vizual, fiind mult mai mare si mai infricosator. Este mult mai apropiat de descrierea din romanele lui George R.R.Martin.
Sediul puterii din Westeros, care a devenit un element de baza al serialului „Game of Thrones”, a fost regandit pentru „House of the Dragon”. Intr-un interviu comun acordat Entertainment Weekly, Condal si Sapochnik au declarat ca „a fost foarte distractiv sa il construim. Nu a fost pusa nicio limita in ceea ce priveste modul in care l-am realizat. Mai degraba, l-am proiectat si apoi am lucrat intr-un fel invers.” Ei fac referire la faptul ca showrunnerii anteriori, David Benioff si D.B. Weiss, au fost limitati in privinta bugetului cand au gandit tronul din primul sezon „Game of Thrones” deoarece nu se stia daca serialul va fi profitabil. In plus, vechiul tron a fost gandit intr-un mod mai simplu pentru a usura filmarile din orice unghi.
In romanele sale, Martin descrie Tronul de Fier ca o masa uriasa, asimetrica de sabii rasucite, cu o scara abrupta de fier care duce la un scaun de pe care conducatorul putea privi toata lumea de sus. Facuta din sabiile dusmanilor invinsi ai lui Aegon Targaryen dupa ce acesta a cucerit Westeros, structura este menita sa fie un simbol al cuceririi: „Tronul de Fier este urias… urias. Se inalta deasupra incaperii ca o fiara ingrozitoare si este urat, este asimetric. A fost construit de fierari, nu de mesteri si experti in fabricarea mobilei.”
Noul tron este incadrat de sabii topite si deformate care ocupa spatiul unde va sta conducatorul Westeros. „Nu am renuntat la designul original, ci l-am marit”, a spus Sapochnik.
Condal spune ca tronul descrie o perioada de decadenta a dinastiei Targaryen: „cand vezi tronul, se comunica imediat ca este un moment de mare influenta si bogatie pentru oamenii care au construit acest lucru. Sala tronului a fost unul dintre cele mai dificile lucruri de construit pentru ca trebuia sa fie diferita, dar trebuia sa fie la fel”, explica Sapochnik. „Am incercat sa gasim o modalitate de a spune povestea de ce nu a existat nicio statuie in vechiul spectacol”.
Povestea este inspirata din realitate, din istoria Razboiului Civil Englez si perioada denumita „Anarhia”.
Intr-un discurs tinut la Comic Con 2022, George R.R Martin a explicat ca l-au inspirat evenimentele din secolul al XII-lea care au modelat istoria regatului englez: „Game of Thrones era inspirat destul de vag pe Razboiul Rozelor. Acest nou serial este bazat pe o perioada mai timpurie din istoria engleza, numita Anarhia: „Henry I, Regele Angliei, singurul sau fiu legitim s-a inecat in timp ce incerca sa treaca Canalul Manecii. Asta l-a lasat cu un singur copil legitim, fiica lui Matilda. El a numit-o mostenitoarea sa si i-a pus pe toti Lordii Regatului sa jure iar cand el a murit, cei mai multi dintre domnii regatului au uitat de acel juramant sau au spus: „Nu, nu se aplica”. Varul ei, Stephen, trece apoi canalul si preia controlul. Incepe aceasta perioada, Anarhia, unde Matilda si Stephen s-au luptat. Asta a fost inspiratia.”
Daca in „Game of Thrones” nuntile erau semnale ca urmeaza sa se intample ceva dramatic, in „House of the Dragon”, nasterile au un impact similar.
Vorbind despre semnificatia lor in serial, Sapochnik a declarat pentru The Hollywood Reporter: „In epoca medievala, nasterea era violenta. Este la fel de periculos. Ai o sansa de 50/50 sa supravietuiesti. Avem o serie de nasteri in serial si, practic, am decis sa le oferim teme diferite si sa le exploram din perspective diferite, in acelasi mod in care am facut-o pentru bataliile pentru tron din trecut.”
Pentru fanii dragonilor, serialul mai are un plus: va include 17 dragoni. Ryan Condal a declarat pentru Collider ca apogeul dinastiei Targaryen inseamna dragoni din belsug, fiecare cu propria infatisarea si personalitate: „sunt 17 in punctul culminant. Este important sa ii diferentiem si a fost unul dintre primele lucruri la care am inceput sa lucram. George, care scrie carti foarte detaliate, ne-a facut cadou culorile, marimile si varstele lor. Am luat acele lucruri si am incercat sa le extrapolam si sa adaugam personalitate. Am construit din Syrax si Caraxes si Vhagar cel mai mare dragon in viata chiar acum. Am proiectat dragoni pe care nici macar nu ii veti vedea in sezonul 1. Mai sunt multe de urmat.”
In privinta dihotomiei dintre eroi si antagonisti care era destul de vizibila in „Game of Thrones”, George R.R Martin a declarat pentru The Hollywood Reporter ca noul serial „este puternic, este visceral, este intunecat, este ca o tragedie shakespeariana. Nu exista Arya – un personaj pe care toata lumea il va iubi. Toti au defecte. Toti sunt oameni. Ei fac bine. Fac si lucruri rele. Sunt manati de pofta de putere, de gelozie, de rani vechi, la fel ca fiintele umane. „
Paddy Considine il joaca pe Regele Viserys I Targaryen.
Regele Viserys a fost ales la Marele Consiliu de la Harrenhal pentru a-i succeda vechiului rege Jaehaerys Targaryen. A fost perceput ca fiind bun, cald si un om decent. Dar oamenii buni nu devin neaparat regi buni, iar fortele brutale din Westeros reusesc sa elimine un astfel de bine intrinsec in barbati. In descrierea oficiala a HBO, se mentioneaza ca „ar fi o surpriza uriasa daca Regele Viserys supravietuieste primului episod. La urma urmei, Westeros este suma a ceea ce fac Westerosii.”
Paddy Considine este un actor, regizor si scenarist britanic care s-a remarcat in 1999 in „Romeo and Gavin” si este cunoscut pentru interpretarile sale in filme precum „The Journeyman”, „In America”, „Dead Man’s Shoes” si „The Bourne Ultimatum”. Pana acum a fost premiat cu doua trofee BAFTA si un Leu de argint pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Venetia din 2007.
Matt Smith il joaca pe Printul Daemon Targaryen, fratele lui Viserys si mostenitorul prezumtiv al tronului.
Matt Smith preia rolul lui Daemon Targaryen, un razboinic neinfricat care calareste si controleaza dragonul Caraxes. Se spune ca Daemon detine adevaratul sange al dragonului, fiind o ilustrare perfecta a zicalei „se spune ca atunci cand se naste un Targaryen, zeii arunca o moneda in aer”. Descrierea personajului sugereaza ca Daemon ar fi foarte imprevizibil, fiind vazut ca un erou pentru unii si un raufacator pentru cei mai multi. Detine legendara sabie de otel valyrian „Dark Sister” si are o reputatie de afemeiat castigata ca urmarea a patronajului sau pentru bordelurile din Flea Bottom pe care le frecventeaza.
Cel mai cunoscut actor din distributia noului serial, Matt Smith cunoscut fanilor SF din rolul celui de-al 11-lea doctor din serialul „Doctor Who” dar si din rolul Phillip in serialul Netflix The Crown, care i-a adus un premiu Primetime Emmy. Smith a mai aparut si in alte filme de tip franciza precum Morbius sau Terminator: Genisys.
Olivia Cooke o joaca pe Alicent Hightower.
Alicent Hightower este fiica lui Otto Hightower, Mana Regelui (Hand of the King). Fiind a doua sotie a Regelui Viserys, Alicent il sustine pe fiul ei, Aegon, in lupta pentru tron supranumita „Dansul Dragonilor”. A fost comparata cu Cersei Lannister prin faptul ca are un comportament curtean exemplar, echilibrat si elegant.
Olivia Cooke, actirta si fosta balerina, este cunoscuta pentru rolurile ei din „Bates Motel” unde a jucat-o pe Emma Decody, din filmul lui Steven Spielberg, „Ready Player One”, si pentru interpretarea lui Becky Sharp in serialul de epoca „Vanity Fair”.
Emma D’Arcy joaca rolul Rhaenyra Targaryen, mostenitoarea Tronului de Fier.
Rhaenyra Targaryen este primul nascut al Regelui Viserys din casatoria cu prima lui sotie, Aemma Arryn, care a murit dand nastere celui de-al doilea copil (care a murit si el). Rhaenyra are sange valyrian pur, calareste dragonul Cyrax si este supranumita „Incantarea taramurilor” (Realms Delight). Conform descrierii de la HBO: „Multi ar spune ca Rhaenyra s-a nascut cu tot ce ii trebuie… Dar nu s-a nascut barbat.”
Emma D’Arcy s-a remarcat in seriale de televiziune precum „Wanderlust”, „Truth Seekers” dar si filme precum „Mothering Sunday”, „Misbehavior” sau „O Holy Ghost”.
Steve Toussant interpreteaza rolul Lordului Corlys Velaryon, fiind singurul actor de culoare dintre personajele principale.
Lordul Corlys Velaryon si-a construit o reputatie de a fi cel mai inversunat marinar din Westeros, iar aceasta reputatie i-a adus porecla „Sarpele de mare”. Este casatorit cu printesa Rhaenys Velaryon si se mandreste cu cea mai puternica flota navala din toate cele sapte regate. Este faimos pentru ca si-a creat una dintre cele mai mari averi, si-a stabilit singur Casa Velaryon, una dintre cele mai de temut din Westeros.
Steve Toussant a mai jucat in „Prince of Persia: The Sands of Time” si din filmul lui Sylvester Stallone, „Judge Dredd”. Si-a facut debutul actoricesc in „The Memoirs of Sherlock Holmes” si a mai jucat in ” Doctor Who”, „Circus” si „The Walking Dead”.
Fabien Frankel apare in rolul Ser Criston Cole.
Ser Criston Cole este fiul steward-ului lui Lord of Blackhaven, avand origini comune, deloc nobile. A fost prieten cu Rhaenyra Targaryen in copilarie iar acum, desi nu are nici titluri si nici pamanturi in portofoliu, face parte din Garda Regelui Viserys. Este unul dintre cei mai buni spadasini din cele sapte regate si a invins multi cavaleri in diverse turniruri din Westeros.
Fabien Frankel este relativ nou in industria cinematografica dar a avut o ascensiune impresionanta in ultimii ani. De origine anglo-franceza, actorul a avut aparitii in „Venice at Dawn”, „Last Christmas” si „The Serpent”.
Eve Best joaca rolul Printesei Rhaenys Targaryen.
Eve Best joaca rolul sotiei unuia dintre cei mai bogati barbati din Westeros, Lord Corlys Velaryon. Printesa Rhaenys „Targaryen” Velaryon calareste la randul ei un dragon cu o oarecare reputatie. Desi s-ar fi aflat inaintea lui Viserys in linia de succesiune, Marele Consiliu a optat sa ii ignore drepturile pentru ca este femeie, alegandu-l pe Viserys doar pentru ca era primul barbat nascut al familiei. I se spune „Regina care nu a fost”.
Eve Best s-a remarcat in rolul Dr. Eleanor O’Hara din seria Showtime „Nurse Jackie” dar si ca Monica Chatwin in seria BBC „The Honorable Woman”. Prestatiile ei in teatru si musical i-au adus doua nominalizari la Premiile Tony si a castigat un trofeu Laurence Olivier pentru spectacolul „Hedda Gabler”.
Sonoya Mizuno joaca rolul misterioasei Mysaria.
Sonoya Mizuno joaca rolul Mysaria, o aliata de incredere si amanta a Printului Daemon Targaryen. O fosta prostituata „care s-a vandut de mai multe ori decat isi aminteste”, Mysaria este familiara cu urcusurile si coborasurile din Westeros. Desi provine din nimic, se spune despre ea ca poseda rezistenta unui gladiator insangerat. Mysaria are o afinitate deosebita pentru secrete, iar fanii au facut comparatii cu Varys (Paianjenul) din Game of Thrones.
Actrita de origine japoneza-britanica Sonoya Mizuno a avut aparitii notabile in „Ex Machina” si „Annihilation” si roluri minore in „Crazy Rich Asians”, „Beauty and the Beast” si „La La Land”.
Rhys Ifans il joaca pe Otto Hightower, un rol comparat cu cel al lui Ned Stark din primul sezon „Game of Thrones”.
Otto Hightower este tatal lui Alicent si Mana Regelui (Hand of the King), este loial si credincios fara pereche, avand mult mai putina ambitie in comparatie cu majoritatea figurilor avide de putere din King’s Landing. Dar il percepe pe Daemon Targaryen ca fiind periculos si vede in el o potentiala distrugere a celor sapte regate. Acea suspiciune constanta a facut ca perechea sa fie constant in dezacord unul cu celalalt. Singura dorinta a lui Hightower este sa creeze o cale pentru fiica sa Alicent si fiul ei Aegon catre Tronul de Fier.
Rhys Ifans este un actor si muzician galez cunoscut pentru rolurile din „Kevin & Perry Go Large”, „Notting Hill” si in thrillerul psihologic „Enduring Love”. A mai jucat si in „The Kingsman” si „Harry Potter si Talismanele mortii” si a fost nominalizat la Teens Choice Movie Villain Award pentru aparitia din „The Amazing Spider-Man”.
Graham McTavish joaca rolul onorabilului Ser Harold Westerling.
Ser Harold Westerling este Lordul Comandant al Garzii Regelui, o pozitie care ii cere loialitate, onoare si sa fie o intruchipare a vitejiei.
Graham McTavish este cunoscut fanilor filmelor fantastice, avand aparitii in „Hobbitul”, „Aquaman” si „The Witcher” dar si in serialul „Outlander”.