Iggy Pop, Michael Stipe si David Byrne intr-un nou proiect al lui Maurizio Cattelan. E cel care a vandut “banana pe perete” cu 120.000 de dolari.
Maurizio Cattelan este un artist apreciat si premiat in domeniul sau, cunoscut publicului larg in special pentru lucrarea sa controversata “The Comedian”.
In 2019, artistul a expus la Art Basel Miami Beach o banana fixata cu un scotch de peretele alb, lucrare care s-a vandut apoi pentru 120.000 de dolari. Cattelan si-a inceput drumul in arta la 21 de ani, atunci cand a renuntat la jobul sau de la morga din Padova si a plecat in America. In timp, a inceput sa figureze cu lucrari in expozitii de arta contemporana atat in Italia, cat si in Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii.
Pentru “Bedtime Stories”, Maurizio Cattelan a rugat artisti sa ii trimita inregistrari citind din cartile sau scrierile preferate
Proiectul a fost lansat recent pe site-ul The New Museum si reprezinta “o forma de a sta impreuna in timpul zilelor de izolare”. Unii artisti s-au conformat cererii, in vreme ce altii s-au inregistrat recitand scrieri semnate chiar de ei.
David Byrne, Michal Stipe si Iggy Pop sunt printre muzicienii care au participat, ultimul recitand o poezie catre cainele sau
Tributul lui Iggy Pop a fost deopotriva unul emotionant si amuzant, iar Cattelan a declarat ca “ar fi fost chiar depresiv ca toti artistii sa fi ales basme sau povesti pentru copii. Ne uitam la artisti pentru abilitatea lor de a ne arata neprevazutul, asa ca sunt recunoscator tuturor celor care au venit cu lucruri ciudate, autentice.”
“Bedtime Stories” va avea cate un “episod” saptamanal, pana la finalul lunii iunie, iar la inceput vor fi inregistrari de la Iggy Pop, Tacita Dean, Abraham Cruzvillegas si Andra Ursuta, o artista de origine romana stabilita in New York
Andra Ursuta s-a nascut in Salonta, judetul Bihor in 1979, a absolvit Facultatea de Istorie si Arte Vizuale din cadrul Universitatii din New York si a reprezentat Romania la mai multe Bienale Internationale de Arta. Ursuta foloseste in lucrarile sale ciment, ghips, marmura sau lemn pentru a da viata unor opere a caror teme difera, de la cele ecologiste pana la temerile personale sau viata tragicomica.
Takashi Murakami, Black Thought, Jeff Koons, Marilyn Minter, Maya Lin sau Jordan Wolfson se numara printre ceilalti artisti, participanti la proiect.
“Him”, “Balada lui Trotki”, “La Nona Ora”, “Un magar intre doctori” sau “America” sunt printre cele mai cunoscute, dar si controversate opere ale lui Maurizio Cattelan
“Him” il prezinta pe Hitler ingenuncheat, “Balada lui Trotki” este un cal impaiat atarnat de tavan, “La Nona Ora” il infatiseaza pe Papa Ioan Paul al II-lea strapuns de un meteorit, “Un magar intre doctori”’ vorbeste despre zbaterile artistilor si efemeritatea vietii, iar “America” este de fapt un closet functional, din aur de 18 karate, a carui valoare se ridica la 5-6 milioane de dolari.
Cele mai frecvente teme abordate de Cattelan sunt moartea, fuga si renuntarea. Multi critici considera ca artistul transforma o viata mizerabila in basm
Intr-unul dintre interviurile sale, Cattelan a declarat ca “probabil toate operele sunt autoportrete ale artistilor. Este vorba despre cautarea, definirea si intelegerea propriei persoane. (…) Incerc sa cresc un pic mai mult cu fiecare opera pe care o fac. Sunt un fel de sesiuni de psihoterapie, care implica din ce in ce mai putine traume, dar acesta este unul dintre motivele pentru a face arta, nu arta in sine. Daca aceasta auto expresie a mea este importanta pentru alte persoane, care nu ma cunosc si nu le pasa de mine, doar atunci lucrarea mea devine arta.”