Imunitate mai puternica – 10 alimente de integrat in dieta zilnica
Sistemul imunitar este cel care apara organismul de bacterii si virusuri care pot duce la infectii sau diverse afectiuni. In functie de cat de puternic sau eficient este acest sistem, suntem mai mult sau mai putin predispusi la imbolnaviri.
Anumite alimente sau chiar obiceiuri care tin de stil de viata ne pot intari imunitatea, facandu-ne mai rezistenti si scazand riscul aparitiei unor probleme de sanatate. Iata cateva dintre alimentele care fac mai eficient sistemul imunitar si pe care va recomandam sa le integrati in dieta zilnica.
Afinele sunt bogate in antocianina, un tip de flavonoide care ajuta sistemul imunitar
Specialistii au descoperit ca persoanele care consuma regulat alimente cu un continut mare de flavonoide au un risc mai scazut de a dezvolta o infectie a tractului respirator superior. Pe langa afine, alte alimente bogate in flavonoide mai sunt si pudra de cacao, pudra de roscove, coacazele, rucola sau citricele.
Tonul, somonul, sardinele sau alti pesti gras au un continut ridicat de acizi grasi Omega 3, necesari unei imunitati mai bune
Pe langa faptul ca diminueaza riscul de raceala, gripa sau imbolnaviri, acizii grasi Omega 3 pot reduce riscul de afectiuni autoimune, cum este si cazul artritei reumatoide, afectiune care apare atunci cand sistemul imunitar ataca in mod gresit o parte sanatoasa a corpului, considerand-o bolnava.
Ardeiul gras rosu contine o cantitate de vitamina C de doua ori mai mare decat citricele
Riscul de raceala si imbolnavire scade atunci cand integram in dieta zilnica alimente bogate in vitamina C. Acesta este si cazul ardeiului gras, o legume importanta pentru organism si pentru ca este o sursa importanta de beta caroten, o alta substanta care face sistemul imunitar mult mai eficient.
Ghimbirul poate fi folosit atat in preventia, cat si in tratarea complementara a racelilor
Ceaiul de ghimbir cu lamaie se foloseste mai ales in raceli, insa consumul lui periodic poate duce la cresterea imunitatii, deci si la scaderea riscului de eventuale imbolnaviri. Ghimbirul scade inflamatia in corp, ajutand nu numai in contextul racelii, ci si in cazul altor afectiuni inflamatorii. Ghimbirul reduce senzatia de greata, unele studii relevand faptul ca ar putea diminua durerea cronica sau chiar nivelul de colesterol.
Un sfert de cana de migdale pe zi este suficint pentru o imunitate mai buna
Inlocuiti biscuitii sau snacksurile nesanatoase cu o mana de migdale si veti beneficia de toate beneficiile unor minerale si vitamine ca vitamina E, mangan si magneziu. Vitamina E este un antioxidant protejeaza corpul impotriva unor infectii sau virusuri, asa ca incorporati in dieta nu numai migdale, ci si nuci de padure, spanac sau broccoli, si ele bogate in vitamina E.
Usturoiul da un gust mai bun mancarurilor si creste imunitatea organismului
Acest aliment contine alicina, cea care ar putea reduce riscul de raceala. In cadrul unui studiu realizat de specialisti, 146 de participantii au primit fie suplimente cu usturoi, fie o pastila placebo. La final, cercetatorii au concluzionat ca suplimentele cu usturoi au redus la jumatate riscul de a contracta o raceala si ca usturoiul poate grabi timpul de recuperare dupa imbolnavire.
Mierea are proprietati antioxidante si antibacteriene
Un remediu binecunoscut pentru tuse sau raceala, mierea ar trebui sa fie folosita regulat, chiar si atunci cand nu sunteti racititi. Acest aliment creste imunitatea organismului si scade riscul de imbolnavire. In plus, mierea are efecte benefice si asupra somnului.
Ciocolata neagra imbunatateste sanatatea mentala, dar si cea fizica, stimuland sistemul imunitar
Asta a relevat un studiu realizat pe 50 de adulti sanatosi, cu varsta intre 25 si 50 de ani, care au consumat 48 g de ciocolata neagra in fiecare zi, timp de 8 zile. La final, cercetatorii le-au luat teste de sange, dorind sa afle cum a influentat ciocolata neagra expresia genelor asociate sistemului imunitar. Ciocolata neagra a crescut expresia genelor implicate in activitatea celulelor T, celule albe care ne ajuta sa luptam contra infectiilor si imbolnavirilor. Specialistii au mai descoperit ca ciocolata neagra a crescut si expresia genelor asociate cu semnalizarea neuronala si perceptia senzoriala.
Ciupercile contin un mix de minerale si vitamine benefice pentru sanatatea intregului organism
Cu un continut bogat in seleniu si vitamine B, ciupercile se afla si ele in “dieta recomandata pentru un sistem imunitar puternic. In plus, ele contin si polizaharide, molecule asemanatoare zaharului care stimuleaza imunitatea si ne face mai puternici impotriva racelilor si imbolnavirilor de sezon. Shiitake, reishi, chaga sau “turkey tail” sunt cateva dintre tipurile de ciuperci recunoscute pentru substantele nutritive importante pentru organism, cum ar fi vitaminele din complexul B, vitamina D, seleniu, niacina si 8 amino acizi.
Iaurtul sarac in grasimi este e o sursa importanta de probiotice
Iaurtul sarac in grasimi va ofera doza zilnica de proteine, calorii, calciu, vitamina B12, vitamina D, toate necesare pentru o imunitate puternica. Iaurtul este bogat si in probiotice ca Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei si Bifidus, tulpini care stimuleaza sistemul imunitar, reduc riscul de imbolnaviri sau lungimea si severitatea racelilor. Alte surse importante de probiotice sunt kefirul sau varza murata.