In Paris, spectacolele se reinventeaza: show-uri de 5 minute pentru cate un singur spectator
In Paris, unde de cateva zile au fost ridicate o parte din restrictiile de distantare sociala, au inceput sa apara spectacole adaptate la noile conditii de siguranta pentru spectatori.
Teatrul La Gare si-a reasezat spatiul de spectacole, tranformandu-l in trei spatii diferite cu intrari separate si a lansat o formula noua de spectacol – un mini show de 5 minute in care spectatorul, asezat intr-un fotoliu confortabil, e fata in fata cu actorul, la o distanta care sa respecte regulile.
In fiecare dintre cele trei spatii sunt show-uri din zone diferite – teatru sau muzica – iar proprietarii teatrului spun ca e una dintre caile prin care pot sa ofere spectatorilor si artistilor cadrul desfasurarii unor spectacole, concerte, si sa si respecte in aceasi timp noile conditii. Dupa fiecare reprezentatie un angajat al teatrului face curatenie si dezinfecteaza spatiul. In mod normal sala, care a fost reasezata acum, avea o capacitate de 300 de spectatori la o reprezentatie.
Un alt teatru parizian, Theatre 14 a inceput din aceasta saptamana spectacole pentru publicul tanar cu maximum 7 spectatori in sala, dar genul acesta de reprezentatie pare pentru spectator mai deprimanta.
Spectatorii francezi care au testat reprezentatiile de la La Gare spun ca intalnirea fata in fata cu artistul, intr-o reprezentate individuala, asigura un grad de emotie si intimidate mai mare decat daca ar fi putini spectatori intr-o sala goala.
Proprietarul teatrului are programate 3000 de reprezentatii pentru luna iunie si, pentru a fi eficient la costuri, foloseste terasa de 2000 mp a teatrului pentru a le oferi spectatorilor si un pahar de vin inainte de reprezentatie. Ca si in Romania in cazul teraselor, spectatorii trebuie sa faca o rezervare, sa-si lase numarul de telefon si numele complet pentru ca in cazul aparitiei unei infectii sa poate fi urmarit epidemiologic si trimis in carantina.
In Romania, regizoarea Mariana Camarasan a montat in urma cu 4 ani un spectacol experiment, Protagonista, cu Florina Gleznea in rolul principal, spectacol care avea cate un singur spectator la fiecare reprezentatie.