Palatul Buckingham a anuntat data Incoronarii Regelui Charles al III-lea si a Reginei Consort, Camilla. „Operatiunea Globul de Aur” va fi mult mai modesta si mai putin spectaculoasa fata de toate celelalte incoronari de pana acum.
Palatul Buckingham a anuntat in urma cu cateva ore ca incoronarea Majestatii Sale Regele Charles al III-lea va avea loc sambata, 6 mai 2023. Ceremonia de incoronare va avea loc la Westminster Abbey din Londra si va fi condusa de Arhiepiscopul de Canterbury, cea mai importanta figura a bisericii anglicane.
In cadrul ceremoniei, va fi incoronata si Regina Consort, Camilla.
Expertii regali din Regatul Unit au dezvaluit in urma cu cateva zile ca evenimentul va trece printr-o serie de schimbari majore fata de toate celelalte incoronari de pana acum. Schimbarile sunt menite sa reflecte rolul monarhului in lumea de astazi si sa priveasca spre viitor, sa adapteze monarhia pentru ceea ce urmeaza sa se intample in societatea britanica si in Commonwealth.
Data incoronarii va fi in aceeasi zi in care Archie, nepotul Regelui Charles si fiul Printului Harry si al lui Meghan Markle, va implini varsta de 4 ani. In acelasi timp, ceremonia va marca aproape 8 luni de la anuntul mortii Reginei Elisabeta a II-a care a decedat pe 8 septembrie si a fost inmormantata pe 19 septembrie printr-o serie de ritualuri transmise live in toata lumea.
In varsta de 74 de ani, Regele Charles este cel mai varstnic monarh din istoria britanicilor care a preluat tronul.
Succesiunea Majestatii Sale la tron s-a intamplat, din punct de vedere tehnic, imediat dupa moartea Reginei Elisabeta, dar incoronarea este considerata o „sarbatoare simbolica” a domniei sale. Va fi prima incoronare din ultimii 69 de ani, ultima fiind urcarea pe tron a Reginei Elisabeta din iunie 1953. Potrivit BBC, Regele va fi „uns ca suveran si i se va pune o coroana pe cap.
in timp ce incoronarea din 1953 a durat trei ore, BBC raporteaza ca ceremonia regelui va fi mult mai scurta, „mai diversa si cu un numar mult mai mic de invitati”. Este parte dintr-un proiect despre care s-a vorbit dinainte de decesul Reginei, expertii regali au aflat de mai multa vreme despre planurile Regelui de a „subtia” monarhia si fastul care o inconjoara la fiecare pas, cu tot cu costurile aferente.
Vor exista si anumite detalii care vor respecta traditia veche de sute sau mii de ani, inclusiv procesiunea prin care Regele va calatori pana la Westminster Abbey intr-o caleasca aurie trasa de cai.
Planurile pentru „Operatiunea Globul de Aur” – asa cum este numit proiectul de incoronare al Regelui Charles – au fost dezvaluite treptat in presa britanica si au surprins opinia publica printr-o abordare mult mai simpla fata de alte evenimente importante din viata Familiei Regale.
Potrivit The Telegraph, „Operatiunea Globul de Aur” va reflecta „viziunea unei monarhii reduse si moderne”, ideea fiind un raspuns al Familiei Regale la comentariile legate de sumele de bani consumate anual de monarhie.
Se asteapta ca incoronarea Regelui Charles sa aiba pana la jumatate din durata ceremoniei de 3 ore care a avut-o in centru pe Regina Elisabeta.
De asemenea, va fi mai putin costisitor decat alte evenimente similare. Din moment ce guvernul plateste din banii stransi din taxele britanicilor, noul Rege si-a exprimat dorinta ca incoronarea sa fie considerata „o valoare buna” pentru natiune. In plus, va include mai multi reprezentanti din diferite credinte si grupuri comunitare, pentru a reflecta mai corect diversitatea etnica a natiunii.
Este posibil sa se renunte la multe traditii care dateaza de sute sau chiar 1000 de ani. Inclusiv juramantul pe care il depune Regele va include elemente menite sa recunoasca diversitatea religioasa a supusilor sai.
In timp ce incoronarea din 1953 a avut 8.000 de oaspeti, „Operatiunea Globul de Aur” va include maxim 2.200 de invitati. Printul Charles a fost prezent la ceremonia din 1953, in varsta de 4 ani la vremea respectiva, iar reactia lui poate fi rezumata in imaginea de mai jos.
Regii britanici sunt incoronati la Westminster Abbey de peste 900 ani, biserica medievala fiind decorul pentru unei ceremonii care combina simbolism religios si constitutional.
Monarhii stau in mod traditional in Scaunul Regelui Eduard din secolul al XIV-lea si sunt incoronati cu coroana Sfantului Eduard din secolul al XVII-lea din aur masiv.
Li se ofera embleme ale rolului lor regal – un glob, un sceptru si un inel – si, daca este urmat modelul incoronarilor anterioare, va avea loc o procesiune prin Londra, in caleasca aurie de stat, trasa de cai. Povestea coroanei controversate o puteti afla mai jos.
La randul ei, Regina Consort Camilla va purta o coroana cu o istorie controversata.
In a doua parte a zilei, monarhul proaspat incoronat isi face de obicei aparitia pe balconul Palatului Buckingham.
Un aspect care va influenta drastic ceremoniile este costul vietii din Marea Britanie care ar putea fi mult mai nefast in urmatoarele luni iar Regele Charles este la curent cu aceste informatii si planuieste sa adapteze monarhia la nevoile oamenilor. Expunerea fastului de alta data ar putea fi considerata rupta de realitate si insensibila in conditiile in care multi oameni se vor stradui sa supravietuiasca.
In acelasi timp, astfel de evenimente pline de fast si traditie sunt o parte centrala a magiei care inconjoara monarhia britanica iar publicul din intreaga lume urmareste live astfel de evenimente, la ordinul zecilor sau sutelor de milioane.
Mai jos puteti citi despre protocoalele desfasurate in momentul in care Printul Charles a devenit Rege.